İstanbul’da Arnavutköy Ravza 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nun...

İstanbul'da Arnavutköy Ravza 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nun Açılışı Gerçekleştirildi

arnavutköy ravza 4-6 yaş kur’an kursu’nun açılışı gerçekleştirildi

04 Ocak 2022 - 15:00

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bir hayırsever tarafından yaptırılan Arnavutköy Ravza 4-6 yaş Kur’an Kursu’nun açılışını gerçekleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş açılış töreninde yaptığı konuşmada, insanoğlunun iyi insan olması için peygamberler gönderildiğini ve bu peygamberlerin gönderiliş amacının iyilikleri yaymak kötülükleri ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Mescid-i Nebevi’yi inşa ettikten sonra içine bir suffe yani mektep yaptığını belirten Başkan Erbaş, “Kur’an kurslarımız bugün suffenin şubeleridir. O suffe de kimler yetişmiş; Hazreti Aliler, Hazreti Ömer, Hazreti Fâtımalar, Hazreti Zeynepler, Hazreti Ayşeler yetişti. Küçük yaşlarından itibaren çocuklar Kur’an-ı Kerim’in bütün insanlığa emrettiği iyiliklerle donatılmalı. Bunu küçük yaşlarda çocuklarımıza vermek zorundayız.” diye konuştu.

“Tarihimizdeki büyük âlimler küçük yaşta temel dini bilgiler almıştır”

Başkan Erbaş, Tarihte büyük âlimlerin küçük yaşlarda temel dini bilgileri aldıklarına dikkat çekerek, “İbn-i Sina, büyük bir tıp adamı olarak ‘El Kanun Fit Tıp’ kitabını yazmış ve dünyanın her yerinde, üniversitelerde o günün şartlarında yani 11’inci yüzyıldan 17’nci yüzyıla kadar onun tıpla ilgili yazdığı kitap okutulmuştur. Aynı zamanda ulum-i İslamiyye’de de zirve bir isimdir. 11 yaşında hafız olmuştur. İbn-i Sinalar, Farabiler, İbn-i Rüştler, matematiğin kaşifi İbnü’l Heysem, küçük yaşlarda temel dini bilgilerini alarak o alana başlamıştır. Cebirin kurucusu El Câbir yine küçük yaşlarda temel dini bilgilerini aldıktan sonra bu alana yoğunlaşmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin, Fatih’e sadece ulum-i İslamiyye konusunda değil, matematik konusunda da hocalık yapmıştır. Akşemsettin Hazretleri zamanının büyük matematikçilerinden birisidir.” ifadelerini kullandı.

“Astronomi ile ilgilenmek, Kur’an ilimleri ile ilgilenmekle eşdeğerdir”

“Bizim geleneğimizde, medeniyetimizde müspet ilimlerle dini ilimler arasında hiçbir ayrım yoktur” diyen başkan Erbaş, “Kur’an ilimleri ile uğraşmak ne kadar faziletli bir iş ise fen ilimleri ile uğraşmak da o kadar faziletli bir iştir. İşte onun için biz de Ali Kuşçular yetişmiştir. Kur’an ilimleriyle fen ilimlerini birleştiren ve ikisini birden anlamaya çalışan nice büyük insanlar yetişmiştir yakın tarihimize kadar.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, İslam medeniyetinin mensuplarının bugün, dini ilimlerle müspet yani deneye dayanan, laboratuvarlarda araştırma neticesinde ortaya çıkan ilimleri birbirinden ayırmadan, her iki alanda da bilgi sahibi El Biruni gibi gençler yetiştirmeleri gerektiğini kaydetti.

“Kur’an-ı Kerim bize, bilim ile ilgilenmeyi emrediyor”

Başkan Erbaş, “Peki onlar devenin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bakmazlar mı?” ayetini hatırlatarak, “Rabbimiz, yaratılışa dikkat çekiyor. Biyoloji ilmi ile ilgilenmeyi emrediyor. ‘Göğün nasıl yükseltildiğine’ işaret ederken yine astronomi ilmi ile ilgilenmeyi emrediyor. ‘Dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bakmazlar mı?’ diye buyururken, bütün bunlarla tüm ilimleri yarattığına inandığımız Rabbimizin büyüklüğünü anlamaya yönlendiriyor.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Lokman Suresi’nde Rabbimiz; “Andolsun ki vaktiyle Lokmân’a şu hikmeti vermiştik: Allah’a şükret, O’na şükreden kendi iyiliği için şükretmiş olur; nankörlük eden de bilmelidir ki Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, O her türlü övgüye lâyıktır.” buyuruyor. Hikmet, ilimdir, irfandır, bilgidir. Hikmet her şeyi yerli yerine koymaktır. Bunu çocuklarımıza ne zaman öğreteceğiz? İşte küçük yaşlarda, tıpkı Lokman aleyhisselam gibi. Çocuğunun küçük yaşlarda olduğu Kur’an’dan da anlaşılıyor ki ‘Yavrucuğum’ diye çocuğuna hitap ediyor. Kur’an-ı Kerim’de bahsediyor ve ona diyor ki; “Lokmân, “Yavrucuğum” (dedi), “Yaptığın iş bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa, bir kayanın içinde saklansa veya göklerde yahut yerin dibinde bulunsa yine de Allah onu açığa çıkarır. Kuşkusuz Allah her şeyi bütün gizlilikleriyle bilir, O her şeyden haberdardır.” Burada bir inanç eğitimi var, iman eğitimi var, ahirete iman eğitimi var. Küçük yaşlarda bunun yerleşmesi lazım. Dikkat et, yaptığın her şey ileride senin karşına gelecektir, getirilecektir. ‘Oku bakalım kitabını’ dendiğinde dünyada yapmış olduğun her şey önüne serilecektir. Bu ne zaman öğretilecek çocuklara, işte bu yaşlarda küçük yaşlarda öğretilecek.”

“Bugün eğitim bilimcilerinin teorileri ile hadis-i şerif örtüşüyor”

Çocukların karakter yapısının büyük bir kısmının küçük yaşlarda oluştuğunu dile getirerek, Başkan Erbaş, “Bütün eğitim bilimcilerinin ittifak ettikleri şey şudur; insanoğlunun karakterinin en az yüzde 70’i 7 yaşından önce oluşur. Sevgi, saygı, sadakat, dürüstlük, yalan söylemenin, iftiranın kötülüğü, insanların büyüklerine saygı göstermesi, abdest nasıl alınır, namaz nasıl kılınır, küçüklerine sevgi göstermesi bunların hepsi 7 yaşından önce çocuklara öğretilmeli. Peygamber Efendimizin (s.a.s.) o mucizevi hadis-i şerifinde “Çocuklarınızı 7 yaşına gelinceye kadar onlara temel dini bilgileri öğretiniz.” buyuruyor. Bugün eğitim bilimciler, inansın inanmasın hepsi ittifakla kabul ettiği bu teori ile hadisi şerif örtüşüyor.” dedi.

“Kur’an kursu açmak bizim vazifemizdir”

Başkan Erbaş, 7 yaşından önce de 7 yaşından sonra da Kur’an kurslarına öğrencilerin gelmeye başladığını bildirerek, “Bizim 80 yaşında da Kur’an kursu öğrencimiz var 4-5-6 yaşında da Kur’an kursu öğrencimiz var. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu bizim vazifemizdir. Hem Rabbimizin bize verdiği vazifedir hem de devletimizin bize verdiği vazifedir. Toplumu din konusunda aydınlatmak kanunumuzda yazıyor. Kanun ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu görev verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Törende yaptığı konuşmada Arnavutköy Ravza 4-6 yaş Kur’ân Kursunun hizmete girmesinde katkısı olan başta hayırsever Mümtaz Arar ve İstanbul eski İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, “İstanbul’da yaklaşık 650 civarında 4-6 yaş grubu Kur’ân kursumuz oldu. 20 bine yakın bir öğrenci sayısına ulaştık elhamdülillah.” dedi. Konuşmasına devam eden Müftü Safi Arpaguş, “Ülkemizin her karış toprağında bu minik fidanlarını bu cennet kuşlarını en güzel mekânlarda dinimizle, Kur’ân’ımızla buluşturmak bizlerin vazifesidir. Bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak gece gündüz çalışacağız. Bunların sayısını artıracağız ve gençlerimize yavrularımıza sahip çıkmayı kendimize amaç edineceğiz.” sözlerine yer verdi.

Açılış törenine İstanbul Vali yardımcısı Dr. Mehmet Hüseyin Nail Anlar, Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, İstanbul İl Müftü Yardımcıları, Arnavutköy İlçe Müftüsü Arif Yeşiloğlu ve çok sayıda davetli katıldı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret