İstanbul’da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, Ayasofya Camii’nde...

İstanbul'da Diyanet Işleri Başkanı Erbaş, Ayasofya Camii’nde Sabah Namazında Vatandaşlarla Buluştu

diyanet işleri başkanı erbaş, ayasofya camii’nde sabah namazında vatandaşlarla buluştu

02 Ocak 2022 - 15:00

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen, “Sabah namazında Ailece Camide, Milletçe Duadayız” etkinliği kapsamında bugün Türkiye geneli tüm camilerde sabah namazı buluşmaları yapıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da Ayasofya Camii’nde sabah namazında vatandaşlarla buluştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen, “Sabah namazında Ailece Camide, Milletçe Duadayız” etkinliği kapsamında bugün Türkiye geneli tüm camilerde sabah namazı buluşmaları yapıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde sabah namazında vatandaşlarla buluştu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde gerçekleştirilen programda Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kur’an-ı Kerim okudu, ardından sabah namazını kıldırdı.

Başkan Erbaş, namaz sonrası yaptığı konuşmada 1 Ocak tarihinde Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından Mekke’nin feth edildiğini ve İslam tarihi açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

“Kitabı sana insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarman için gönderdik.” Ayet-i Kerimesinden bahseden Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“İşte bu ve benzeri ayet-i kerimelerle sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) karanlıklar içerisinde olan insanları Kur’an-ı Kerim ile aydınlığa çıkarmanın mücadelesini verdi. 23 sene boyunca 13 sene Mekke’de, 10 sene Medine-i Münevverede. Yesrib’i aydınlanmış şehir anlamına gelen Medine-i Münevvere’ye dönüştürdü. Hicretin sekizinci yılında Mekke’den ayrılırken hani demiştin ya Sevr dağında artık son göründüğü yerde; “Ey Mekke, ey güzel şehir! Bilesin ki seni çok seviyorum. Mecbur kalmasaydım seni terk etmezdim, ayrılmazdım. Ama bir gün sana döneceğim.” İşte hicretin sekizinci yılında yine Rabbimizin emriyle ve izniyle Mekke’nin fethi nasip oldu. Mekke’nin fethi, dünyada kansız, çatışmasız, kavgasız fethine en önemli örnektir. Müslümanlar hicretin sekizinci yılında Mekke’yi terk etti. İşte ondan sonra diğer şehirlerin fetihleri başladı.”

Başkan Erbaş, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Hendek muharebesinden sonra bir müjde verdiğini belirterek, “Konstantiniyye mutlaka feth olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan. Onu feth eden asker ne güzel asker.” Hadis-i Şerifinde Allah Resulü Efendimiz (s.a.s.) Mekke’nin fethinden sonra İstanbul’un da feth edileceğini müjdelemiştir.” diye konuştu.

“Fatih Sultan Mehmet, Peygamberimizin (s.a.s.) müjdesine nail oldu”

Müjdeye nail olmak için birçok kumandanın İstanbul’u feth etmek için uğraştığını ancak hiçbirine nasip olmadığını belirten Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam (s.a.s.) 7 ay boyunca Hazreti Eyüp El Ensari’nin evinde misafir oldu. Eyüp El Ensari Hazretleri yaşlı olmasına rağmen o müjdeye nail olmak için İstanbul’a kadar geldi. Nasip olmadı ama o yolda can verdi. Bugün İstanbul’un manevi mimarlarından, rehberlerinden Eyüp Sultan Hazretleri beldemizde metfun. Ondan sonra da nice insanlar İstanbul’un fethi için mücadele etti. Ama bu müjde Hazreti Fatih Sultan Mehmed’e nasip oldu.”  

“Fethin sembolü Ayasofya, Müslümanlarla buluştu”

Başkan Erbaş, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifinin 86 yıldır bugünü beklediğine dikkat çekerek, “İşte bundan 1 buçuk yıl önce Temmuz ayının 24’ünde açılan Ayasofya fethin bir sembolü olarak, fethin yadigârı olarak İstanbul’un merkezinde Müslümanlarla buluştu. Geçen yıl da tekrar cemaatine kavuştu, ibadete açıldı. Bu sabah burada fethin sembolü olan bu camide Mekke’nin fethini andık. Cenab-ı Peygamberi (s.a.s.) andık.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş’ın konuşmalarının ardından İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş dua etti.

Program sonrası basın mensuplarına konuşan Başkan Erbaş, geçen yılın pandemi nedeniyle tüm dünyada büyük sıkıntılara sebep olduğunu belirterek, “2022 yılı öncelikle bu salgın hastalığın ortadan kalkması için bir vesile olur, bunun için dua ediyoruz.” diye konuştu.

“Tüm camilerde sabah namazında bir araya gelindi”

Bugün Türkiye genelindeki tüm camilerde, milletin sabah namazında bir araya geldiğini aktaran Başkan Erbaş, “Binlerce kardeşimizle sabah namazını eda ettik, dualar ettik, Kur’an-ı Kerim okuduk. Allah kabul eylesin. Fetih ruhlu gençler yetiştirmeyi hepimize nasip eylesin.” şeklinde konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Sivas'ta “islam’ın Ilk Emri “oku”
Sivas'ta “islam’ın Ilk Emri “oku”