Agri’da Evliliği Ayakta Tutan En önemli Faktör Kur’an Ve...

Agri'da Evliliği Ayakta Tutan En önemli Faktör Kur’an Ve Sünnettir

evliliği ayakta tutan en önemli faktör kur’an ve sünnettir

27 Ekim 2020 - 09:15

EVLİLİĞİ AYAKTA TUTAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR KUR’AN VE SÜNNETTİR

Diyanet İşleri Başkanlığının, Aile Dini Rehberlik Merkezleriyle organize ettiği “Sosyal Medyada Aile Eğitimleri” Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu’nun “Aileyi ayakta Tutan Değerler” konulu konuşmasıyla başladı.

ADRM koordinatörü Nuri Arslan’ın açılış konuşması sonrası online olarak sosyal medya üzerinden katılımcılara seslenen Müftü Topçu, ailenin birey ve toplum için önemine, ailenin hangi temeller üzerine kurulması gerektiğine ve ailenin güçlü kalması için gerekli olan değerlere değinerek şöyle konuştu;

“Bizler ailelerimizi Allah’ın emri peygamberimizin kavli ile yani nikahla kuruyoruz. Bunun için aile denilince akla ilk gelen nikahtır. Nikah aile kurumunun olmazsa olmaz şartıdır. Güçlü aile sağlam birey yetiştirir ve sağlam nesiller oluşur. Aile kurumu sağlam olan topum güçlü bir toplumdur. Yani bir toplumu ayakta tutan en önemli unsur ailedir. Yine bir toplumu yıkıp çökertecek olanda aile kurumunun zayıflaması ve çökmesidir.

Aile kurarken eşlerin iyi seçilmesi gerekir. Fıkıh kitaplarında bu denklik diye geçer. Peygamberimiz buyuruyor ki, “Bir hanımla dört hasletten dolayı evlenilir. Bunlar; malı, güzelliği, soyu ve dindarlığıdır. Bunlardan dindar olanını seçki evin bereketlensin buyuruyor. Burada kastedilen dindarlık nedir bunu iyi anlamamız gerekmektedir.

Evliliği ayakta tutan en önemli faktör Kur’an ve Sünnettir. Evliliği Kur’an ve Sünnet sevk ve idare etmelidir. Aileler ancak böyle ayakta durabilmeyi başaracaktır. Peygamberimizin birden fazla evliliği olmasına rağmen hiçbir sorun yaşamadan ailesini korumuştur. Çünkü kuran ahlakıyla yaşamıştır.

Bugün ailelerin kısa sürede bozulmalarının temelindeki en büyük problemlerden biri de eşler arasında denkliğin olmamasıdır. Hanefi fukahasına göre bunlar; soy, Müslümanlık, hürriyet, meslek, zenginlik ve dindarlıktır. Bugün dağılan ailelere baktığımızda çoğunlukla bu maddelerin denk olmaması yatmaktadır.

Ailenin kurulmasında rol model almakta önemlidir. Bunlardan en önemlisi efendimizin her anında ve her şartta yanında olan ve destek veren Hz. Hatice annemizdir. Kızlarımız bu annemizi rol model alarak ailelerini kurmalı ve korumalıdırlar.

Ailevi değerleri korumanın yolu kuran ve sünneti yaşayarak ve bu doğrultuda yaşayan şahısları rol model almaktır.

Ailede olmazsa olmaz değer imandır. Günümüzde ailede maneviyat ve ahlak olursa cenabı hakkın selam ismi ailemizde tecelli edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret