Agri’da Peygamberimiz Ve çocuk

Agri'da Peygamberimiz Ve çocuk

peygamberimiz ve çocuk

31 Ekim 2020 - 09:15

PEYGAMBERİMİZ VE ÇOCUK

Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, Nevşehir İl Müftülüğünün Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle düzenlediği "Peygamberimiz ve Çocuk" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Sosyal medya üzerinden video konferans yöntemiyle düzenlenen konferansta konuşan Müftü Topçu, Peygamberimizin çocuklarla olan sevgisine, onlara verdiği öneme, çocuk eğitimine ve kız çocuklarının din ve toplumdaki özel yerine değinerek şöyle konuştu;

“Kur’an’ın bize bildirdiği gibi peygamberimiz insanlar dışındaki varlıklar alemi içinde bir rahmet olarak gönderilmiştir. İnsanlar; hayvanlara eziyet etmeyi, yoksulları hor görmeyi, yetimlerin malına el uzatmayı ve çocuklarını öldürmeyi onun sayesinde terk etti. İşte bu sebeplerden ötürü diyebiliriz ki o tüm alemin rahmet peygamberidir. Peygamber efendimiz, adeta çocuklarla çocuklaşan ve bunu diğer insanlara da tavsiye eden müstesna bir şahsiyettir. Aynı zamanda O, bugün çocuk psikolojisi üzerine çalışan uzmanların tespit edip ortaya koyduğu pek çok realiteye o dönemde dikkat çeken büyük bir eğitimcidir. İşte bu özellikleriyle O, her yönüyle incelenmesi gereken güzelliklerle dolu hayatında çocuklar için müstesna yer ayırmış bir baba, bir dede ve çağındaki tüm çocukların sevgisini kazanmış bir çocuk eğitimcisidir.

Peygamberimiz kız çocuklarına çok önem verirdi. Biliyorsunuz ki cahiliye döneminde toplum kız doğan çocuklarını diri diri toprağa gömerlerdi. Maalesef günümüzde de toplumun bazı kesimlerinde kız çocuklarının hak ettiği değeri görmediği ve erkek çocukların daha üstün görüldüğü biliniyor. İşte bu zihniyet cahiliyeden kalma tutumdur. Efendimiz kız çocuklarına verilen değeri şu hadisiyle bize bildiriyor; “Kimin 3 veya 2 veya 1 kızı veya kız kardeşi olurda onlara iyi muamelede bulunur ve erkek çocuklarını bunlara tercih etmezde eğitimlerini en güzel şekilde yerine getirirse Allah onları kendisi için cehenneme karşı bir perde kılar ve onu cennetine koyar.” Başka hadisinde ise “evlatlarınız arasında adil olun” buyuruyor. Bu hadislerde Peygamberimizin kız çocuklarını erkeklerden üstün tuttuğu anlaşılmamalıdır. Efendimizin kız çocuklarını özellikle ifade etmesi o dönemde kız çocuklarının hor görülüp diri diri toprağa gömülüyor olmasıdır. Gerek cahiliye dönemine gerekse günümüzde erkek çocuklarını kız çocuklarının önüne geçiren zihniyete bir cevap olsun diye belirtmek gerekirse Peygamberimizin soyu kızı Fatma annemizden devam etmektedir. Buda cahiliye zihniyetine tokat niteliğinde bir cevaptır aslıda. Demek ki biz Allah’ın bize nimet olarak bahşettiği evlatlarımız arasında ayrım yapmadan onları en güzel şekilde yetiştirmeliyiz.

Çocuklara karşı gösterilen sevgi için çocuk psikolojisi uzmanları “büyüme vitamini” nitelemesinde bulunmaktadırlar. Yani bugün siz çocuğa hangi oyuncağı alırsanız alın hangi imkanları sağlarsanız sağlayın bir ebeveynin çocuğa vereceği sevginin önüne geçmesi mümkün değildir. Bugün yetiştirme yurtlarımızda her türlü imkanlar sağlanmış olmasına rağmen oradaki çocuklarımızın bir yanı hep eksik kalmaktadır bunun sebebi de ebeveyn sevgisinin eksikliğidir. Bugün biz ebeveynler çocuklarımıza maddi imkanları sağlamakla beraber onlara sevgimizi de her hâlükârda göstermeliyiz. Bu şekilde çocuklarımızı ebeveyn olarak kazanmış ve toplumada kazandırmış olacağız.”


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Erzurum'da Müftümüz Dr. Rüstem Can, Müftülük Personeli Ile Bayramlaştı.
Erzurum'da Müftümüz Dr. Rüstem Can, Müftülük Personeli Ile...
Hakkari'de Hakkari Valisi Ali çelik öğrencilere Istanbul Gezisi Için Söz Verdi.
Hakkari'de Hakkari Valisi Ali çelik öğrencilere Istanbul Gezisi...