Bilecik'de Il Müftümüz Ali Erhun'dan Berat Kandili Mesajı

il müftümüz ali erhun'dan berat kandili mesajı

Ramazanın mübarek iklimine adım adım yaklaştığımız şu günlerde, Rabbimizin bir lütfuna daha erişecek, 6 Mart Pazartesiyi Salıya bağlayan gece Berat Kandili'ni idrak edeceğiz. Ruha ağır gelen her türlü sıkıntıdan, mümini inciten her türlü hatadan, insana yakışmayan her türlü kötülükten kurtulmak, 'berat etmek' için eşsiz bir fırsat daha yakalayacağız

Kaynaklarımızda Berat; kurtuluş, af ve arınma anlamına gelir. Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.

Kıymetli Kardeşlerim! 

Kulluk yolculuğumuzdaki değişim ve dönüşümün en önemli işaretini resmeden berat, kişinin doğumundan itibaren günahlardan berî olduğunu bize haber veren önemli bir müjdedir.

Berat, nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başlayan Ramazan ayına bizi hazırlayan; diri bir zihin ve berrak bir gönülle aşama aşama kemale ulaştıran, Rabbimizle taat ve itaat zemininde buluşturan bir yakınlaşmadır.

Berat, bir başka manada borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan kurtulmaktır. Berat Gecesi de tüm bu hususiyetleri içinde barındıran kulların Allah’ın rahmet ve mağfiretine koştuğu feyiz ve bereket dolu bir gecedir. “De ki: ‘Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”(Zümer, 53) buyuran Rabbimizin çok bağışlayıcı oluşunu düşünerek, günahlarımıza son vermemizi bize hatırlatan Berat Gecesi, ümitsizliğin mü’mine yakışmayan bir ruh hali oluşunu anlatır bizlere. Günahlara aldanıp aftan ümit kesmemeyi bu gecede bir kez daha hatırlayıp Allah-Teala’ya sığınmanın mutluluğunu tadacağız. Günah varsa, onu affedecek Büyük Rabbımızın da sürekli isiğfar beklediğini unutmamalıyız. Sonra da asla bir daha günahlara dönmeyeceğiz.

Kıymetli Hemşerilerim! 

Berat gecesini bir vesile kılarak Rabb'imize olan imanımızı, peygamberimize olan sadakatimizi daha da pekiştirmeliyiz. Ellerimizi rahman ve rahim olan Rabb'imizin engin merhametine açıp sabırla ve namazla O'ndan yardım istemeliyiz. Dualarımızla niyazımızla maddi ve manevi desteklerimizle kardeşlerimizin yanında ve yardımında olma kararlılığımızı sonuna kadar sürdürmenin gayreti içinde olmalıyız.

Bu temennilerle Tüm İslam aleminin Berat gecesini tebrik ediyorum. Geçen ay yaşadığımız depremlerde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet ve mağfiret, yaralılarımıza şifa ve metanet diliyorum. Bu mübarek gecenin, milletimiz ve ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtuluşuna vesile olmasını yüce Rabb'imden niyaz ediyorum.

Ali ERHUN

İl Müftüsü