Duzce'de Her şey Imanlı, Inançlı Ve Bilinçli Gençlik Için

her şey imanlı, inançlı ve bilinçli gençlik için

Düzce Müftülüğümüz tarafından istikbalimizin teminatı olan gençlere yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde İl ve İlçe Müftülüklerimizde görevli personelimize “Gençlik Çalışmalarında Din Görevlilerin Rolü ve Motivasyonu” konulu seminer verildi.

KYK toplantı salonunda sabah İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımlara, öğleden sonra Kur’an Kursu Öğreticilerine olmak üzere iki oturum şeklinde yapılan seminere Düzce Valimiz Dr. Zülkif Dağlı ve eşi Nurgül Dağlı Hanımefendi, İl Müftümüz Hüseyin Can, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri ve idari amirler, STK temsilcileri, İl ve İlçe Müftülüklerimizde görevli İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticileri katıldı.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Pişgin’in konuşmacı olarak katıldığı seminer İl Müftümüz Hüseyin Can’ın açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında gençlik çalışmalarına yönelik birçok projeleri hayata geçirdiklerini belirten Müftü Can, ‘’Düzce Valiliği ile işbirliği içinde hayata geçirilen projelerin amacının, gençleri imanlı, inançlı ve bilinçli yetiştirmek, onları bağımlılık tuzaklarından korumaktır. Yan gelip yatamayız, duramayız. Durursak gençler elimizden kucağımızdan uçup giderken seyirci kalırız. “Bana ne başkaları düşünsün” diğer bir ifade ile “Nemelâzımcılık” anlayışı içerisinde olamayız. Bu yüzden fazla çalışmamız gerekir. Düzce Müftülüğü olarak üç ana başlık altında çalışıyoruz. 4-6 yaş Kur’an Kursları, Cami Gençlik Merkezleri, Camilerimizi kadın cemaatlere uygun hale getirmektir.‘’ dedi. Ardından Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Pişgin personelimize “Gençlik Çalışmalarında Din Görevlilerin Rolü ve Motivasyonu” konulu bir seminer verdi. Konuşmasında Yüce Yaratıcı'nın insanların şekline değil kalplerindeki imana, ameline ve samimiyetine baktığını vurgulayan Pişgin, “Allaha iman etmeyen bir insanın zihin dünyasında ömür düz çizgiseldir. Zaman her an toprak olmaya, yok olmaya götürdüğü için Allah’a iman etmeyen insanın ömrünün katilidir. Ecel onun ömrünün katilidir. Allaha iman eden bir insan, hayatın kaynağına doğru akar. Zaman düz çizgisel olmaktan çıkar, dairesel olur.’’ dedi. Katılımcılara motivasyon konusunu Peygamber Efendimiz (s.av), sahabeler ve alimlerin yaşantılarından örnekler vererek anlatan Pişgin, ‘’Motivasyonun temeli Kuran’dır. Rehberimiz Peygamberimizdir, sahabelerimizdir. Motivasyonuz düştüğünde İslam coğrafyasına bakın. Yapılan zulümlere bakın. Peygamberimiz bize dünyanın neresinde olursa olsun zulüm için elle, mümkün değilse dille, mümkün değilse kalple sabır almayı öğretti. Asıl görevimiz imar etmektir. Camide namaz kıldıran imam, öldüğünde o mihrabı dolduracak birisini cemaatinden yetiştiremediyse boşuna yaşamıştır. O camide saf tutan cemaat, öldüğünde o safı dolduracak bir kişi arkasından eğitemediyse pasif bir Müslüman’dır, neredeyse boşuna yaşamıştır. Onun için bir genci, bir delikanlıyı, bir evladımızı dört başı marur, kâmil bir Müslüman olarak yetiştirerek safımızı belirlememiz gerekiyor. Motivasyon sohbettir, muhabbettir, sevgidir’’ dedi. 

Seminer sonunda bir konuşma yapan Düzce Valimiz Dr. Zülkif Dağlı, eğitimin önemine vurgu yaptı. Vali Dağlı; ‘’Her şeyin başı eğitimdir. Eğitildiğinde hiçbir kimsenin yapamayacağı, üstesinden gelemeyeceği bir şey yoktur. Yeter ki biz eğitelim, üzerimize düşen görevi yerine getirelim. Etik ve insani değerlere saygılı, toplumsal hayatın aktif üyesi, yenilikçi, özgüven sahibi, milli ve manevi değerlerin bilincinde, sağlıklı ve güçlü bir gençlik yetiştirebilmek için çalışıyoruz.’’ dedi.

Sunuculuğunu Eğitim Uzmanı Necmettin Kuzunun yaptığı programda İl Gençlik Koordinatörü Hasan Çiçek tarafından 4-6 yaş Kur’an Kursları ile Gençlik Merkezlerinin tanıtımı ve faaliyetleri hakkında da sunum yapıldı. Program sonunda İl Müftümüz Hüseyin Can, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Pişgin’e teşekkür çiçeği takdim etti.