Erzincan'da Il Müftümüz Burhan çakır'ın Mirâc Kandili Mesajı

il müftümüz burhan çakır'ın mirâc kandili mesajı

Mîrâc Kandili Mesajı

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

26 Receb 1442 / 10 Mart 2021 Çarşamba gününü Perşembe gününe bağlayan mübarek gece, feyz, bereket ve hikmetlerle dolu, muştularla gelen Mirâc Kandilidir. Bu müstesna gecenin yüreklerimizdeki imanı ve topraklarımızdaki emniyeti güçlendiren; milletimiz, ümmetimiz ve insanlık âlemi için hayra, huzura, barışa vesile olan bir gece olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyor, bütün müminlerin Miracına vesîle olmasını Yüce Rabbimizden niyâz ediyoruz.

Peygamber Efendimiz (sav)’in insanlığı İslâm’a davet sürecinin en zor yıllarında bir gece Mescid-i Aksâ’ya, oradan da semaya yaptığı pek çok ilahi hikmet, sır ve bereketi içinde barındıran bu yolculuk, Peygamber Efendimiz (sav) için zaman ve mekânın sahibi Yüce Mevlâ’nın sonsuz kudretini müşahede etme vesilesi olmuştur. Nitekim İsra suresinin ilk ayetinde bu kutlu yolculuğun ilk aşaması şöyle dile getirilmektedir: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

İnsanın kulluk adına yaptığı her faziletli davranış, esasen Allah Teâlâ katında bir miractır, Allah ile kulu arasında kurulan bir bağdır; insanın dünyadaki yalnızlığını gideren en büyük buluşmadır. Bugün dünyamızda yaşanan elim olaylar, ülkemizin bütünlüğüne yönelen tehditler dolayısıyla, vatanın bütünlüğü ve bekâsı, aziz milletimizin birlik ve beraberliği için canlarını Allah için veren kahraman şehitlerimiz için dua ve niyazı hiçbir zaman dilimizden düşürmemeliyiz. Allah’ın sonsuz merhametinin kapısını ibâdetlerle, dua ve niyazlarımızla çalmak için Mirac Gecesi’nin büyük bir imkân olduğunu unutmamalıyız.

Sevgili Peygamberimiz (sav) Miractan bize üç büyük hediyeyle dönmüştür. Birincisi, günde beş defa Rabbimizle buluşma imkânı veren “müminin miracı” namaz; ikincisi, Bakara Suresinin son ayetleri ve üçüncüsü ise tevhid inancına sahip olan herkesin ebedi kurtuluşa ereceği müjdesidir.

Bu üç büyük müjdenin bize sunduğu imkânlar istikâmetinde daima Rabbimizin rıza ve hoşnutluğunu aramalı, namazlarımızı asla ihmâl etmemeli, tevhîd ve vahdet inancımızı muhafaza ile beraber, haktan ve adaletten ayrılmadan, sabır ve metanetle, kanaat sahibi olarak ve tevekkülümüzü de yalnızca Alemlerin Rabbi olan Allâh’ımıza arz ederek, dua ile ve tüm samimiyetimizle kulluk görevlerimizi yapmaya yönelmeli, bu müstesna zaman dilimlerini de fırsat bilmeliyiz.

Savaşın ve zulmün kol gezdiği İslâm coğrafyasında güvenin, huzurun, emniyet ve hürriyetin yeniden hâkim olması, Müslümanların mirâc değerlerini benimsemesiyle mümkün olacaktır. Sadece İslâm dünyasının değil, bütün bir insanlığın yücelmesine ve yükselmesine engel teşkil eden problemler ancak mirâc değerleriyle aşılacaktır. İnsanlık; ahlâkına, hukukuna, sorumluluğuna kısacası insanlığına sahip çıktığında yeryüzünün şerefli halifesi olacaktır.

Bu duygularla ülkemizde ve dünyada yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimizin, sevgili Erzincan’lı kardeşlerimin, kutlu Mirac Kandilini tebrik ediyor, kandilin aziz milletimizin, Âlem-i İslam’ın ve bütün insanlığın yüksek değerlerle yücelmesine, dünyamızı sarsan virüs salgınından kurtulmasına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

 

Burhan ÇAKIR

Erzincan İl Müftüsü