Van Eğitim Merkezi tashih-i huruf kursu mezuniyet programı yapıldı

Tashih-i Huruf Kursu Mezuniyet Programı Yapıldı

Başkanlığımızca, vatandaşlarımızın dini hayatına rehberlik eden personelin cami hizmetlerinde daha etkin ve verimli hizmet sunabilmeleri, Kuran-ı Kerim’i usulüne uygun okumaları, imamet ve müezzinlik becerilerini geliştirerek mesleki yeterliliklerini artırmaları amacıyla düzenlenen 6 aylık süreli Tashih-i Huruf Kursu için Eğitim Merkezimizde 24 Nisan 2019 tarihinde Mezuniyet Programı düzenlendi.

Program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Akabinde Van Abdulhakim Arvasi Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Fudayl Erkoç’un açılış konuşması ile devam etti.

Sayın Valim!

05 Kasım 2018 de başladığımız 6 ay süreli Tashih-i Huruf kursu büyük bir fedakârlık ve özveri ile tamamlamış olduk. Kamu kurumları içerisinde en etkili Hizmet İçi Eğitim faaliyetleri yürüten kurum Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Tashih-i Huruf kursumuz en uzun kurslarımızdandır. Kursumuz, komşu illerimiz olan Bitlis, Muş, Hakkâri Siirt ve Van illerimizden katılan 101 kursiyerimizi mezun ettik. Ameller niyetlere göredir. Ancak mecellede geçtiği gibi  el umuru biğevatihima ( işler sonuçları ile değerlendirilir.) Bu sonuçları camide cemaatimize yansıtmasıyla ortaya çıkar. Emanetlerin en büyüğü hocalarımızın üstlendiği manevi emanettir. Bu emaneti üstlenenler Allah ve Resulüne ihanetten uzak durursa ancak emanetlerine sadık kalınabilir. Kur’an-ı Kerim’de: ‘ Eğer Allah ve Resulüne ihanet edecek olursanız bu durumda emanetlerinize de ihanet etmiş olursunuz. Buyuruyor Rabbimiz.

Sayın Valim!

Bu asırda din hizmeti yürütenlerin bilmesi gereken en önemli husus; bu dinin en iyi tebliği bu dini en iyi temsil etmekten geçer. Dolasıyla iyi bir temsil örneği ortaya koymak sureti ile toplumumuza iyi bir tebliğ vazifesini yapabileceğimize inanıyorum. Bu dönemde, Bilgiden bilince doğru mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Diyerek konuşmasını bitirdi.

Emekli İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve Müftü Vekili Sebahattin Kesti’nin konuşmalarının ardından Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez programa katılanlara hitap etti.

Konuşmalarında; İmamların topluma yön veren davranışlarıyla örnek olması gereken insanlar olduğuna dikkat çeken Vali Bilmez, “Biz söylediklerimizle değil yatıklarımızla tebliğ yapıyoruz. Eğer biz hayatımızda cimri isek, hiç camimizde, evimizde kimseye çay ikram etmemişsek, cemaatimize biz cömertlik ile ilgili ne anlatırsak anlatalım bunun kıymeti yoktur. Onun için biz davranışlarımızla, yaşantımızla örnek olacağız. Biz sizlerden bunu bekliyoruz. Biz imamlarımızın emin kişiler, hakemliğine başvurulan kişiler olmasını istiyoruz. Eğer bir imam adil, örnek ve fedakârsa ikna edemeyeceği kimse yoktur. Anlattıklarınızı güzel ve yumuşak sözlerle anlatın. Eğer diyanet mensuplarımız topluma örnek olabilirse sorunlarımızın yüzde 80’inin kendiliğinden çözüleceğine inanıyorum” dedi.

Meslek içi eğitimin çok önemli olduğunu vurgu yapan Vali Bilmez, bu tür eğitim programlarını başarabilen kurumlardan birinin de Diyanet İşleri olduğunu dile getirdi.

Program; Van İpekyolu ilçesinde görevli İmam Hatip Yusuf Şen tarafından kursiyerleri temsilen birer konuşma ile devam etti: Konuşmasında; Bizleri varlıklar içerisinde seçip eşrefi mahlukat olarak yaratan, insanlar içinden seçip, İslam’ı ve hidayet nimeti bahşeden, Müslümanlar içinden seçip, içimize Kur’an’ı Kerim okuma ve okutma meyli, muhabbeti veren, Kur’an’ı okuyanlar içinden seçip, Kur’an’ı güzel okuma kabiliyeti veren, Kur’an’ı güzel okuyanlar arasından seçip, kıraat ilmi, aşere takrip ve tayyibe ilimlerinden ehil üstatlardan okuma, öğrenme fırsatını bahşettiği için Rabbi Rahime hamd olsun. Ve salat onun kutlu elçisi, kâinatın efendisi Peygamberlerin sultanı beşer olarak Kur’an’ın ilk mübelliği muallimi müfessiri, karii, mukrii, neşiri canlı Kur’an Hz Muhammed (s.a.v) e sayısız selatu selam olsun.

Sayın Valim ve kıymetli misafirler!

Van Abdulhakim Arvasi Eğitim Merkezimizin 3.dönem Tashih-i Huruf Kursu kapanış programına hoş geldiniz. Başta Van, Bitlis, Hakkâri, Muş, Şırnak ve Siirt illerinden gelen 86 sı erkek (K.KÖ, İmam Hatip ve Müezzin Kayyım) ve 15 i Bayan Kur’an Kursu Öğreticisi olmak üzere 101 kursiyerimiz adına söz almış bulunmaktayım.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Din Gönüllerinin bilgi ve becerilerini geliştirmek, Kur’an-ı Kerim tilavetinde görülen telaffuz hatalarını gidermek, Kur’an’ı Kerim’i güzel bir eda ile okumalarını ve okutmalarını sağlamak için açmış olduğu bu kursa 6 aydır devam etmekteyiz. Yüzyıllardır devam eden ilahi kelamın sesidir tashih ile iştigal ettiğimiz dersler. Kur’an kelamların en şereflisi, müminlere şifa, gönüllere nur, kalplere sürurdur. Kur’an’a talebelik sayfa sayfa satır satır hatta harf harf ile başlayan bir yolculuktur. Rabbimizin kelamını hatalardan sıyrılmış en doğru ve en güzel şekilde okumanın adıydı Tashih-i Huruf. Zira Kur’an’ın lafzı doğru okunmadan doğru anlam çıkarılamaz, doğru anlam çıkarılmadan doğru amel edilmesi tasavvur edilemez. Onun için bu tür kursların devamlılığı esastır.

Bu altı aylık zaman diliminde eğitim ve öğretimin yanı sıra bölgemizin değişik illerinden gelen, yeri geldiğinde ilim ve irfanlarından istifade ettiğimiz, sevinç ve üzüntülerimizi paylaştığımız güzel dostluklar kurduğumuz değerli hocalarımızdan ayrılmanın mahzuniyetini yaşarken Eğitim Görevlisi hocalarımızdan edindiğimiz bilgi birikim ve tecrübelerden istifade etmenin saadetini yaşıyoruz.

Burada eğitim görmemize vesile olan başta Diyanet İşleri Başkanlığımıza, Van Abdulhakim Arvasi Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

Kur’an’ın anlaşılmasında bizlere yeni ufuklar açan daima daha iyi bilgilerin peşine düşmemizi isteyen Eğitim Merkezi Müdürü Değerli Mehmet Fudayl Erkoç hocama ve diğer derslere giren hocalarıma teşekkürlerimizi arz ederiz. Ayrıca Eğitim Merkezi bünyesinde çalışan her kademedeki personellere ayrı ayrı teşekkür ederim.

6 ay boyunca gerek derslerde gerekse diğer ortamlarda örnek bir davranış sergileyerek, kardeşlik şuuru içerisinde herhangi bir sorun yaşanmadan hep birlikte bitirdiğimiz için kursiyer arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ederim. Konuşmamı bitirirken hocalarımıza bundan sonraki hayatlarında hayırlı hizmetler diler, kursiyer arkadaşlarıma da burada edindiği bilgileri mihrapta minberde en iyi şekilde icra etmede başarılar dilerim. Kişiyi kurtaracak olan hafızasındaki Kur’an değil, hayatındaki Kur’an’dır. Şiarıyla Rabbim yüklendiğimiz ilahi kelama ömrümüzün sonuna kadar hizmet etmeyi nasip etsin. Bu kutlu davada bizleri payidar eylesin saygılarımı sunarım. Diyerek konuşmasını bitirdi.

Program, Kastamonu ilinde İmam Hatip olarak görev yapan ve aynı zamanda Eğitim Merkezimizde Musiki dersini okutmak üzere 6 ay süre ile geçici görevle görevlendirilen Haki Yılmaz hocamızın ve Musiki korusunun seslendirdikleri birbirinden güzel ilahiler ile sona erdi.

Mezuniyet Programına Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez, Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Fudayl Erkoç,  YYÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Arı, Emekli İl Müftüsü Nimetullah Arvas, İl Müftü Vekili Sebahattin Kesti, İpekyolu ve Edremit İlçe Müftüleri YYÜ Öğretim Üyesi ve Eğitim Görevlileri hazır bulundular.