Bitlis’de 2019 Mevlid-i Nebi Programı Gerçekleştirildi

Bitlis'de 2019 Mevlid-i Nebi Programı Gerçekleştirildi

2019 mevlid-i nebi programı gerçekleştirildi

16 Kasım 2019 - 10:56

İl Müftülüğümüz tarafından Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Peygamberimiz ve Aile’ konulu konferans tertip edildi. Bitlis Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Valimiz Sn. Oktay Çağatay, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Memduh Eren Camii İmam-Hatibi Sedat KAYA’nın Kur’an-ı- Kerim tilavetiyle başlayan program, Başkanlığımız tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi ve ilahilerle devam etti.

Açılış konuşması yapan İl Müftümüz M. Feysal Geylani Peygamber Efendimiz, 571 yılında Mekke’de dünyaya teşrif ederken, insanlık cehalet içindeydi. Zulüm arşı alaya yükselmişti. O cehalet dönemini şair şiirinde şöyle tanıtıyor, ‘Sırtlanları geçmişti beşer yırtıcılıkta; dişsiz mi bir insan, onu kardeşleri yerdi!’” dedi.

Peygamber Efendimizin mesajlarıyla o karanlık dünyanın aydınlandığını dile getiren İl Müftümüz Geylani, konuşmalarına şöyle devam etti:

“Gerçekten bu cehalet döneminde insanlık, tüm değer yargılarını yitirmiş, kadınlar bir eşya gibi alınıp satılıyor, kız çocukları diri diri toprağa gömülüyor. İşte böyle bir cehalet içinde Peygamber Efendimiz 23 yıllık Peygamberlik vazifesinde İslam’ın o güzelliklerini, o cahiliye topluma anlatı. Bugün bir buçuk milyar İslam âlemi, 57 İslam ülkesi vardır. Peygamber Efendimiz o cahiliye döneminde İslam’ın rahle-i tedrisinde eğitim alan sahabeyi kirama şunu öğretti, ‘Kendi nefsiniz için istediğinizi, din kardeşiniz için istemedikçe kâmil mümin olamazsınız.’ O rahle-i tedrisattan eğitim alan sahabeyi kiram, dünyaya ışık saçtı. Peygamber Efendimizin mesajlarıyla o karanlık dünya aydınlandı.”

Konferansımıza konuşmacı olarak katılan, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi M. Zahid Kuldaş ailenin önemine binaen İnsan ve Aile Kavramı konusunun daha iyi anlaşılması için konuyu formüllerle anlattı.

Aile huzurunu ve güvenini sağlamak Dinimizin en temel düsturlarından biridir, nitekim Kur’an-ı Kerimde yüzlerce ayeti kerimede aile, güven ve huzurun tesis edilmesi geçmektedir.

Ailede huzurun ve güvenin korunabilmesinin yolunun 5i, 4s, ve 4m kavramlarından geçmektedir dedi, bu kavramları, 5i (İman, İbadet, İffet, İhsan, İktisat) 4s (Sevgi, Saygı, Sadakat, Sabır) ve 4m (Merhamet, Muhabbet, Müşaveret, Mahremiyet) olarak açıkladı.

Programda İl Müftümüz M. Feysal Geylani tarafından, Bitlis Valisi Sn. Oktay Çağatay’a desteklerinden dolayı tablo takdim edildi.

Konferansımız, Ülkemizde yapılan çeşitli yarışmalarda İlimizi temsilen katılan personellerimize teşekkür belgesi ve çeşitli hediyelerin takdimi ile son buldu.

Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Manisalı Hacı Adayları Tanışma Toplantısında Buluştu