Burdur’da Il Müftüsü Enver Türkmen’in Camiler Ve Din...

Burdur'da Il Müftüsü Enver Türkmen'in Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Mesajı

il müftüsü enver türkmen'in camiler ve din görevlileri haftası mesajı

01 Ekim 2020 - 11:15

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 1986 yılından itibaren kutladığımız Camiler ve Din Görevlileri Haftasının hayırlar getirmesini dilerim. Kutlanmaya başlandığı ilk yıllarda “Camiler Haftası” adıyla idrak edilen hafta daha sonra, din görevlilerinin camiden ayrı düşünülememesi nedeniyle “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” şeklinde adlandırıldı.

Başkanlığımız 2011'den itibaren Camiler ve Din Görevlileri Haftasında farklı temaları gündeme getirmiştir. Bu sebeple 2011 yılında camiler haftasında “Cami ve Çocuk”, 2012 yılında “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet”, 2013 yılında “Cami-Kadın ve Aile”, 2014 yılında “Cami ve Gençlik”, 2015 yılında “Cami ve Namazla Arınma” , 2016 yılında "Cami ve Kitap", 2017 yılında da "Cami Şehir ve Medeniyet”, 2018 yılında "Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler" ve 2019 yılında ise "Cami ve Hayat" konulu temalar işlendi.

Bu yıl haftamızın teması Cami ve İlim... İslam cami merkezli bir medeniyettir. Kur’an-ı Kerim, yeryüzünde inşa edilen ilk mescidin Kâbe olduğunu (Al-i İmran 96) bizlere haber vermektedir. Aynı zamanda ayetlerde insanoğlu için hayatın başlangıcıyla caminin tarihinin kesiştiği gerçeğini beyan edilerek önemli bir hakikate dikkat çekilmiştir. Peygamber efendimiz de Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde ilk işlerden birisi olarak Mescid-i Nebi’yi inşa etmiştir.

Mescid-i Nebi’nin en önemli işlevi, edep, adap, ilim ve irfanın aşılandığı bir mektep oluşudur. İnsanlığın güzide nesli sahabe topluluğu bu mescitten yetişmiştir. Dolayısıyla bizzat Peygamber efendimizin uygulamalarıyla mescit ve camiler her düzeyde ilmi faaliyetlerin yapıldığı önemli bir bilgi ve tefekkür merkezi olmuştur.

Bugün ülkemizdeki seksenbini aşkın camimizin her biri aynı zamanda bir ilim ve eğitim müessesesi, irşat ve irfan merkezi olarak görülmelidir. Vaazlar, cami dersleri, akaid, fıkıh, tefsir, hadis sohbetleri, camilerde Kur’an öğretimi ve benzeri çalışmalar, tarih boyunca olduğu gibi cami ve mescitlerimizin asli fonksiyonlarından birisi olarak kabul edilmelidir. Peygamber efendimiz zamanında olduğu gibi kadınlar, gençler, çocuklar ve toplumun tüm katmanları ve bireyleri aynı rahatlıkla camilerimizdeki vaaz, sohbet ve cami derslerine katılmalıdır. Din görevlisi hocalarımız ve aziz milletimizin her ferdi bu bilinçle mescit ve camilerimizi sahih dinî bilginin merkezi, üstün insanlık nizamının öğretildiği ahlak mektepleri olarak görmeli ve iyi değerlendirmelidir.

Bu vesileyle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının ülkemize, milletimize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

 

                                                                                                                       Enver TÜRKMEN

                                                                                                                       Burdur İl Müftüsü


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Manisalı Hacı Adayları Tanışma Toplantısında Buluştu
Manisalı Hacı Adayları Tanışma Toplantısında Buluştu