Bursa’da Diyanet Işleri Başkanlığı Ile Tübitak Arasında...

Bursa'da Diyanet Işleri Başkanlığı Ile Tübitak Arasında “açık Kaynak Ve Pardus Dönüşümü Iş Birliği Protokolü” Imzalandı

diyanet işleri başkanlığı ile tübitak arasında “açık kaynak ve pardus dönüşümü iş birliği protokolü” imzalandı

24 Haziran 2020 - 11:25

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında “Açık Kaynak ve PARDUS Dönüşümü İş Birliği Protokolü” imzalandı.

İş birliği protokolünü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzaladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İslam’ın çağları aşan evrensel mesajını tüm insanlıkla buluşturmak, hizmetleri daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için çağın teknolojik imkanlarını etkin şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi.

Başkan Erbaş, internet sitelerini ve mobil uygulamalarını sürekli geliştirdiklerini ifade ederek, “Bilgiye erişim imkanlarını çeşitlendiriyoruz. Günümüzün bilgi teknolojilerini ve iletişim kanallarını aktif şekilde kullanıyoruz. Bu hizmetler, halkımız tarafından beğeniyle karşılanmakta, İslam dininin insanlığa huzur ve barış getiren evrensel mesajının toplumun tüm kesimlerine ulaştırılmasında önemli imkanlar sağlamaktadır” dedi.

“Yerli ve milli yazılımlarımızı kullanma noktasında güzel bir örnek teşkil edeceğimize inanıyoruz”

2018 yılından itibaren her alanda öncelikle yerli ve milli ürünleri kullanmayı tercih ve teşvik ettiklerini hatırlatan Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız uhdesinde faaliyetlerini sürdüren TÜBİTAK’la 2019 yılı Eylül ayından bu yana yürüttüğümüz ortak çalışmalar hamdolsun meyvesini vermeye başlamıştır. 1 aydan fazla süredir Başkanlık merkez teşkilatımızda 502 bilgisayarımızda TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli işletim sistemimiz PARDUS kullanılmaya başlanmıştır. Geçtiğimiz haftadan itibaren PARDUS işletim sisteminin taşra teşkilatımızda da yaygınlaştırılması yönünde gayretlerimiz hızlanmıştır. Şuan itibariyle illerimizde ve ilçelerimizde PARDUS kullanımında 400 noktaya ulaşmış durumdayız. Sayın Bakanımızın ilgi ve destekleriyle TÜBİTAK’la yapacağımız ortak çalışmalar neticesinde, yerli ve milli yazılımlarımızı kullanma noktasında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak güzel bir örnek teşkil edeceğimize inanıyoruz.”

Başkan Erbaş, Türkiye’nin milli teknoloji ve üretime yönelik çalışmalarını desteklemeyi dini ve milli bir vazife addettiklerini ifade ederek, “Gençlerimizin de kendilerini bu alanda yetiştirerek devletimize ve milletimize hayırlı hizmetlerde bulunmalarını gönülden arzu ediyor ve onları her ortamda desteklemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, milli imkanları geliştirme ve güçlendirmeye katkı sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ve tüm yetkililere teşekkür etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “Diyanet İşleri Başkanlığımız, bilgi-işlem altyapısını millileştirmeye odaklandı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığının teknolojinin sunduğu imkanlardan en iyi şekilde faydalandığını ifade ederek, “Teknolojiyi bu denli etkin kullanan kurumumuz, geçen sene tüm kamu kurumlarına örnek olacak bir karar aldı. ‘Milli Yazılım Hamlesi’ni hayata geçirerek; merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarının tamamında bilgi-işlem altyapısını millileştirmeye odaklandı. Diyanet’te şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım PARDUS’a geçti” dedi.

Varank, Diyanet İşleri Başkanlığının yurtdışındaki bulut sunucularındaki verilerin kurumun kendi veri merkezine taşındığını belirterek, “Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu. Böylece Başkanlığımız pandemi sürecinde, güvenli ve maliyet etkin bir sistemi en hızlı devreye alan kurumlardan oldu” diye konuştu.

“PARDUS’un, on bin bilgisayara yaygınlaştırılması mümkün olacak”

İmzaladıkları protokolle Açık Kaynak PARDUS’un, Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan on bin bilgisayara yaygınlaştırılması mümkün olacağını dile getiren Varank, “Bu durum yerli ve milli yazılım alanında, kamuda şimdiye kadar yapılmış olan en yaygın kullanım sözleşmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Varank, açık kaynak teknolojilerin, bağımsız ve güvenli bir bilişim altyapısına sahip olmada kritik önem taşıdığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Açık kaynak teknolojileri kullanarak, ticari firmaların size çizmeye çalıştıkları sınırların dışına çıkmış oluyorsunuz. Tabi bu durum sizi bilişim alanında tüketici olmaktan çıkarıp, üretici olmaya teşvik ediyor. Açık kaynak aynı zamanda siber güvenlik açısından da önemli avantajlar sunuyor. Yurt dışından alınan ürünler; hem bilgi güvenliği hem de dış bağımlılık açısından önemli maliyetler doğurabiliyor. Biz Bakanlık olarak yazılım ekosisteminin geliştirilmesini son derece önemsiyoruz.”

“Milli Teknoloji Hamlesi’ne kararlılıkla sahip çıkmanız gücümüze güç katıyor”

“Milli Teknoloji Hamlemiz, attığımız somut adımlar sayesinde hızla hayat bulacak” diyen Varank, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

“Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve Hocamıza (Diyanet İşleri Başkanı Erbaş) milli yazılıma geçişte gösterdiği hassasiyet ve farkındalık için sizlerin huzurunuzda tekrar teşekkür ediyorum. Milli Teknoloji Hamlesi’ne kararlılıkla sahip çıkmanız gücümüze güç katıyor. Ümit ediyorum ki sizlerin gösterdiği bu vizyoner yaklaşım, kamu ve özel sektör kuruluşlarımıza ilham olur. İmzalayacağımız bu işbirliği protokolünün hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

İmza törenine, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Dr. Selim Argun ile Dr. Burhan İşliyen de katıldı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı