Cankiri’da Il Müftümüz Bürhan Keleş’in Ramazan Ayı Mesajı

Cankiri'da Il Müftümüz Bürhan Keleş'in Ramazan Ayı Mesajı

il müftümüz bürhan keleş'in ramazan ayı mesajı

24 Nisan 2020 - 11:45

RAMAZAN AYINA GİRERKEN

Bizleri bir kez daha af ve mağfiret mevsimi mübarek Ramazan ayına kavuşturan Rabbimize hamd; Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (sav) âline ve ashabına salât ve selam olsun. İnşallah bu yıl 23 Nisan Perşembeyi Cumaya bağlayan gece ilk teravih namazımızı evlerimizde kılarak 24 Nisan Cuma günü ilk Ramazan orucumuzu tutmuş olacağız. Ramazan ayı, manevî hayatımızda önemli yeri olan bir aydır. Gayesi takva olan oruç ibadetinin insanoğlunun nefisle mücadelesinde önemli bir yeri vardır. (Bakara, 2/183)  Zira her türlü kötülüklerin işlenmesine engel olan oruç, bu ayda tutulur.  Peygamber Efendimiz (sav): “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Savm 6) buyurarak, vücudun bütün azaları haramlardan sakındırılarak, sevabı Allah’tan beklenerek samimiyetle tutulan oruçların günahlardan korunmaya vesile olacağını bizlere müjdelemiştir. Ramazan ayı, orucuyla, teravih namazıyla, fitre ve zekât ve sair infaklarımızla, ferdi-ailevi ve toplumsal olarak özlenen huzurun inşasına muazzam bir katkı sağlamaktadır. Aynı şekilde Hak dinin varoluş gayesi, ibadetlerin kulun sorumlulukları arasında sayılmasının gayesi huzurlu toplumun inşası değil midir?

İslam coğrafyası, bu yıl ki Ramazan ayı kadar sevinci ve burukluğu bir arada yaşadığı başka bir Ramazana tanıklık etti mi? Bilmiyorum! On bir ayın sultanı, Kur’an ayı, müminlerin ayı, Ramazanın gelişine seviniyoruz, mutluyuz. Öbür taraftan Korona virüs salgını nedeniyle sağlık tedbirleri açısından camilerimiz toplu ibadete kapalı, Cuma ve teravih gibi ibadetlerimizi toplu ifa edemiyoruz. Toplu mukabeleler okuyamayacağız, bu nedenle buruk bir sevinç yaşıyoruz. Rabbimize hep beraber dua edelim; “bu virüs belasından ülkemizi, İslam âlemini ve tüm insanlığı korusun.” Burada şu hususa da değinmek istiyorum: Yüce Allah Kur’an’da buyuruyor ki; “Size isabet eden sıkıntı ve musibetler kendi elinizle yaptığınız (yanlış işler) yüzündendir. Üstelik (Cenab-ı Hakk hatalarınızın) birçoğunu da affetmektedir.” (Şura, 42/30) Şahsımızın ve insanlık ailesinin dünyevi ve uhrevi hayatını derinden etkileyen bu musibetin başımıza gelmesine sebep hangi yanlışlıklarımız, hangi hatalarımızdır diye sorumluluk sahibi olan veya olmayan her bireyin bir muhasebe yapması, sebebi başkasında değil kendi yaptıklarında olduğunu iyiden iyiye düşünmesi gerekiyor.

Bu sene Ramazan ayını farklı bir şekilde ihya edeceğiz. Allah’ın korunmasını farz kıldığı şeylerden biride sağlığımızdır. Bu bakımdan camilerde kılamadığımız teravihlerimizi evlerimizde aile bireylerimizle birlikte sosyal mesafeyi de gözeterek kılacağız. Rabbimizin Kerim Kitabında emir buyurduğu gibi evlerimizi mescide çevireceğiz. (bk.Yunus, 10/87)

Mukabelelerimizi evde okuyacağız. Bu sene evde daha fazla kalmamız hasebiyle daha fazla hatim okuma imkânına kavuşmuş olacağız. Ramazanda okunan hatimlerin sevabı sair zamanlardan daha fazladır. Ramazan boyunca okuduğumuz hatimlerin dualarını kendimiz yapabileceğimiz gibi, Kadir gecesi DİYANET TV de yapılacak olan toplu hatim duasına katabiliriz. Ayrıca Çankırı Müftülüğümüzün Radyo Neşe de Ramazan boyu her gün 12.00-13.00 arası yayınlanmak üzere organize ettiği Mukabele programının duaları Arife günü saat 13.00 da yapılacaktır. Bu vesile ile Arife günü yapılacak hatim duasına radyo başında evlerinizden iştirak edebiliriz.

Bu sene Ramazanı şerifte o kalabalık iftar sofralarımız olamayacaktır. Bu kadim âdetimizi farklı bir şekilde icra edeceğiz inşallah. Geçen sene Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezinde verdiğimiz iftarları bu sene GÖNÜL SOFRALARINA dönüştürelim istiyoruz. Bu bağlamda vermeyi düşündüğümüz iftar yemeği bedelini (Bir kişilik iftar yemeği bedeli 20 TL.) ihtiyaç sahibi akrabamıza, komşumuza veya TÜRKİYE DİYANET VAKFI Çankırı Şubesi aracılığı ile Müftülüğümüz öğrenci evlerinde kalan veya memleketine gidemeyen öğrencilere ya da ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.

Ramazan ayında eda ettiğimiz mali ibadetlerden zekât ve fitrelerimiz var. Bu sene fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığımızca 27 TL olarak belirlendi. Zekât ve fitrelerimizi verirken öncelikle ihtiyaç sahibi akrabamız, yakın komşumuz, ihtiyaç sahibi tanıdıklarımız ve öğrenciler şeklinde bir sıralamayı gözetebiliriz. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımızca Ramazan ayının teması olarak “Ramazan ve Sorumluluk Bilinci” konusu belirlendi. Özellikle içinden geçtiğimiz bu salgın hastalık sürecinde komşularımızdan, çevremizden ve yakın akrabalarımızdan işini kaybeden evinin geçimini sağlamakta zorlananları öncelikli olarak gözetmeliyiz. Ramazan ayında varlıklı aileler ile ihtiyaç sahibi aileler arasında yardım köprüleri oluşturmanın, hepimizin sorumluluğu olduğunun bilincinde olmalıyız.

Ramazanda yerine getirdiğimiz, zekât, fitre ve diğer sadakalar birer mali ibadettir. Mali ibadetler bizzat kişinin kendisi eda edilebildiği gibi vekâlet yoluyla da eda edilebilir. Bu bakımda zekâtlarını ve fitrelerini bizzat verme imkânı olmayan vatandaşlarımız Çankırı Müftülüğü Diyanet Vakfı’na makbuz karşılığında teslim edebilirler. Emanetiniz olan zekâtlar ve fitreler Müftülüğümüzce öğrenci ve yoksul vatandaşlarımıza ulaştırılacaktır.

Ülkemiz, korona virüs salgını ile ciddi bir mücadele vermektedir. Bu süreçte birçok vatandaşımız işe gidememe ve evde kalma nedeniyle geçim darlığı çekmektedir. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardımda bulunmak üzere Cumhurbaşkanlığımızın açtığı “Milli Dayanışma ve Birlik” yardım kampanyasına da bağış yapmak milli bir görev ve sorumluluktur. Kadim tarihimize ve geleneğimize baktığımızda halkımızın zor günlerde ihtiyaç sahiplerine hep kol kanat gerdiği görülmüştür. Bu da necip milletimizin yardımlaşma konusunda “Komşusu aç iken tok geceleyen bizden değildir” Peygamberî ilkenin tezahürüdür.

      Çankırı İl Müftülüğümüz, Ramazan ayı faaliyetleri kapsamında; 99.5 frekansından yayın yapan Radyo Neşe ile Ramazan ayı boyunca siz değerli halkımızın evlerine konuk olacaktır. Her gün saat 12.00-13.00 arası hafız din görevlilerimiz mukabele okuyacaktır. Bu mukabeleleri evlerimizden radyo dinlemek suretiyle takip edebiliresiniz. Yine Ramazan boyunca her akşam iftardan yaklaşık bir saat önce İl Müftümüz, İl Müftü yardımcımız ve il vaizlerimizin yapacağı sohbetler ile her akşam bir din görevlimizin okuyacağı akşam ezanı ve Cuma günleri okunacak olan hutbelerimiz ile Ramazanın manevi iklimini evlerinize getirmeye çalışacağız.

Hz. Peygamber’in  (sav) ifadesiyle Ramazan ayı, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu günahlardan kurtuluş olan tevbe, istiğfar ve dua iklimidir. Yine Hz. Peygamber’in (sav) ifadesiyle Ramazanda duaların kabule şayan olduğu vakitler: iftar ve sahur vakitleridir. Bu vesileyle iftar ve sahurlarda, başta şahsımız, ailemiz, milletimiz ve tüm Müslümanlar ve insanlık ailesinin içinde bulunduğumuz bu salgından kurtulması için dua edelim.

Ramazan ayı sürecinde, bu manevi iklimde salgınla daha etkin bir mücadele verebilmek için tüm Çankırılı kardeşlerimizin, Çankırı Valiliğimizin belirlediği kurallara uyması son derece önem arz etmektedir. Bu kapsamda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım, maskesiz kalabalık ortamlara girmeyelim, sosyal mesafeye dikkat edelim. Sağlığımızı korumaya özen gösterelim. Temizlik ve hijyen kurallarına uyalım.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm Çankırılı hemşerilerimizin Ramazan-ı şeriflerinin hayırlı ve bereketli olmasın Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Bürhan KELEŞ

İl Müftüsü

 

 

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret