Erzincan’da üç Aylar Ve Regâib Kandili Mesajı

Erzincan'da üç Aylar Ve Regâib Kandili Mesajı

üç aylar ve regâib kandili mesajı

24 Şubat 2020 - 13:02

Üç Aylar ve Regâib Kandili Mesajı

Rahmân ve Rahîm (olan) Allâh’ın (C.C.) Adıyla…

25 Şubat 2020 Salı günü her yıl manevi bir yenilenme mevsimi olarak Allâh’ımızın bizlere lütfettiği mübarek üç aylardan biri olan Receb-i Şerif ayına giriyoruz.

İnsan için tüm zamanlar değerli ve kıymetlidir. Çünkü insanoğlu bu dünyaya sınırlı bir zaman dilimi içerisinde kalmak üzere gönderilmiştir. Ömrü, dakikalarla saniyelerle sınırlıdır. Ebedi saadete ulaşması ve ahirette razı olacağı bir hayata kavuşması, iman etmesi ve kendisine verilen sınırlı ömür sermayesini en verimli şekilde salih amellerle geçirmesiyle mümkün olacaktır.

İslam’da Bütün aylar, bütün günler Allah’ındır. Fakat Allah Teâlâ (CC) ve Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) bazı zaman dilimlerinde duaların daha fazla kabul edildiği, Allah Teâlâ ile kul arasında ki perdelerin azaldığı ya da kaldırıldığı zaman dilimleri olarak gösterir bize. Zaman dilimi olarak ta 3 aylar bu hususta Allah Teâlâ’nın rahmetinin daha çok olduğu bir zaman dilimidir.

Üç ayların ilki Recep, Allah Teâlâ’nın ayıdır. Şaban ayı Peygamberimiz (S.A.V) Efendimizin ayıdır. Ramazan ayı ise Ümmeti Muhammed’in ayıdır. Ramazan, Receb, Muharrem ayı gibi bazı ayların -sözün makamına göre- Allah’a nispet edilmesi, onların özel şereflerine, faziletlerine bir vurgudur. Yoksa her şey gibi bütün aylar da Allah’a aittir. Hakîkatte, Kur’an’da buyurulduğu üzere; “Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylarıdır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde (Allah'ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin ve müşrikler nasıl sizinle topyekün savaşıyorlarsa siz de onlara karşı topyekün savaşın ve bilin ki Allah (kötülükten) sakınanlarla beraberdir.” (Tevbe, 9/36) 

Recep ayı içerisinde iki mübarek gece vardır. Birincisi ilk Cuma gecesi yani Perşembeyi Cuma’ya bağlayan gece. 27 Şubat gecesi Regâip kandilini idrâk ve ihyaya çalışacağız. 3 aylar Allah nasip ederse Salı günü başlıyor. İkinci mübarek gece ise Recep ayının 27. Gecesi Miraç gecesidir. Yani Miladi 21 Mart gecesi. Miraç gecesi Peygamber Efendimiz (S.A.V) Allah ile buluştuğu, birçok hediyeler alarak dünyaya ümmetinin yanına döndüğü bir gecedir. Ayrıca Şaban ayında Ümmeti Muhammed’in berat edeceği, günahlarından arınacağı bir gece vardır ki bu Şaban ayının 15. Gecesi olan Berât gecesidir.

Ramazan ayı ise baştan itibaren mübarek gecelerden oluşmakta, Ramazan ayının ilkinden son gününe, bayrama kadar tamamı mübarek günlerden oluşmaktadır. Fakat içerisin de öyle bir gece vardır ki Kadir Gecesi... Bu gece insanlardan gizlenmiştir. Bir ömre bedeldir. Bin aydan daha hayırlıdır.

Böyle bir manevi iklimin içerisine girdiğimiz bu günlerde elbette yapmamız gereken, üzerimize terettüp eden çok önemli dini sorumluluklarımız vardır. Öncelikli olarak bol bol tevbe ve istiğfar etmeliyiz. Varsa yanlışlarımız, hatalarımız, eksiklerimiz bunlardan kendimizi arındırmalıyız. Bu aylarda mümkün olduğu kadar oruç tutmalı yani ramazana hazırlık yapmalıyız. Bunun yanında nafile ibadetlerimizi artırmak ki, bu namaz olabilir, sadaka vermek, fakir ve fukarayı gözetmek şeklinde olabilir. Bütün bunlar bu aylarda, diğer aylara göre daha fazla yapılması gereken ibadetlerdir. Bu aylar içerisinde özellikle komşu ve yaşlı ziyaretleri yapmak, gönülleri hoş etmek, gönül almak, insanlar arasında küskünlük ve dargınlık varsa bunları gidermeye çalışmak önemlidir. Bu aylarda çok, çok dualar etmeli, Allah’ı zikretmek, Allah’ı anmak kısaca Allah ile beraber olmaya çalışmak hususunda çaba göstermeliyiz.

Boşa geçirecek bir anlık bile zamanımız yoktur. Zira ömrümüzün tekrarı yok, giden günlerinde geri getirilme şansı yok. Zamanı değerlendirmediğimizde bir bakıyorsunuz zaman akıp gitmiş. Yarın keşke biraz daha vaktim olsaydı diyecek zaman gelebilir. Fakat unutmamalı ki o vakit geldiğinde, Allah ömrü ne uzatır ne de kısaltır. O gün her şey biter. Bu yüzden her şey bitmeden önce fırsat elimizde iken bu maneviyat ikliminde, üç aylarda her şeyi yeniden değerlendirmek ve tabi ki daha iyi değerlendirmek, Allah’a daha yakın olabilmek, O’nun rızasını kazanmak elimizdedir.

Bu vesile ile Erzincanlı hemşerilerimizin, tüm ülkemizin, vatandaşlarımızın ve ümmeti Muhammed’in üç aylarını tebrik ediyorum, hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Mübarek mevsimlerin, müstesnâ gecelerin ve Rabbimizin mübârek kıldığı her vaktin diriliş, kurtuluş ve acıların dinmesi vesilesi olmasını yürekten diliyorum.

 

Mehmet Emin ÇETİN

İl Müftüsü

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret