Konya'da Merhum Hacı Veyiszâde Hoca Efendi’yi Anma Programına Yönelik, Basın Toplantısı Yapıldı

merhum hacı veyiszâde hoca efendi’yi anma programına yönelik, basın toplantısı yapıldı


Konya'da Merhum Hacı Veyiszâde Hoca Efendi’yi Anma Programına Yönelik, Basın Toplantısı Yapıldı

Merhum Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi'nin vefatının 60.yıl dönümü münasebetiyle, Konya Büyükşehir Belediyesi,  Konya İl Müftülüğü,  N.E.Ü.  Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi ve Türk Anadolu Vakfı işbirliği ile tertiplenen anma programına yönelik, İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu bir basın toplantısı düzenledi.

Merhum Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendiyi anma ve anlama programının
07 Şubat 2020 Cuma günü saat 20:00'de Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleşeceğini dile getiren İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, şunları kaydetti;

Bir şehrin değeri ve kıymeti,  yetiştirdiği,  barındırdığı kıymetleri ve kıymetlileri ile oluşur. Ömrünü din ve iman, ahlak ve fazilet, vicdan, irfan ve memleket için, su gibi harcamış, canını sebil edercesine çalışmış, gelecekte İslam davasına hizmet edecek genç imanlı nesilleri yetiştirmek uğruna birçok zahmetlere katlanmıştır. Öyle ki, birçok münafığa tahammül etmiş, bir talebenin yetişmesi uğruna bin münafığın kahrını çekmiş bir bahçıvan olmuştur. Hoca efendi çok ciddi,  dersini çok seven,  çok zahmetler çeken kâmil ve arif bir insandı. Hacı Veyiszade Hoca Efendi Kur'an-ı Kerim okumanın yasak olduğu dönemde evlerde çocuklara gizlice Kur'an dersi veriyor.  Tabi o zamanda Kur’an’a düşman münafık biri, hocayı şikâyet ediyor. Hoca karakola götürülüyor, ifadesi alınacak. Çünkü onlara göre suçlu. Hacı Veyiszade karakola girmiş bakmış, hırsızı,  ayyaşı,  adli suçlusu ne ararsan var, haliyle ifade için bir hayli sıra bekleyecek.  Bir fırsatını bulup bir polis memuruna "Guzum Guran okumayı bilin mi?" demiş," bilmem" cevabını alınca,  "O zaman bugünün yadigârı olsun, sana elhamı (fatihayı) belleteyim" demiş. Düşünebiliyor musunuz, hizmet ve dava endişesi onu karakolda dahi durduramıyor ve gayretinden zerre eksiltemiyor.

Bu bağlamda;  Merhum Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi'nin vefatının 60.yıl dönümü münasebetiyle, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya İl Müftülüğü, N.E.Ü. Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi ve Türk Anadolu Vakfı işbirliği ile düzenleyeceğimiz anma ve anlama programının içeriği hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Programda;   İmam Hatip Liseleri ve Kur’an Kursları öğrencileri arasında yapılan “BİR EĞİTİMCİ OLARAK HZ.MUHAMMED   (S.A.V)   VE EĞİTİMİNİN ÖZELLİKLERİ" konulu ödüllü kompozisyon yarışmasında dereceye giren her iki kategoride de birinci olan öğrenciler eserlerini katılımcılara okuyacaklar ve akabinde 20 kişiye ödül takdim edilecektir. Birincilere 2000 TL, ikincilere 1500 TL, üçüncülere 1000 TL, dördüncüden onuncuya kadar da çeyrek altınla ödüllendirileceklerdir. Ayrıca programda;  Hoca efendinin hayatını anlatan kısa bir belgesel filmi izlettirilecek ve akabinde Diyanet işleri başlan yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu konferans vereceklerdir.  İl Müftülüğü Tasavvuf Korosu tarafından seslendirilen ilahi dinletisinin ardından programımız tamamlanmış olacaktır.

 

İlgi duyan kardeşlerimizi programımıza davet ediyorum. Toplantımızı merhum Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi’nin güzel bir duası ile bitirmek istiyorum.

 

Lâ İlâhe İllâllah. Kalbimizi Karartma!

Lâ İlâhe İllâllah. Rızkımızı Daraltma!

Lâ İlâhe İllâllah. Bizi imansız bırakma!

Lâ İlâhe İllâllah. Kabirde bizi bunaltma!

Lâ İlâhe İllâllah. Kendi kapından başka kapı aratma!

Lâ İlâhe İllâllah. Kendine kul, Habibine ümmet olmaktan bizi bir an bile ayırma!

Lâ İlâhe İllâllah. Hesapsız sabır ver!

Lâ İlâhe İllâllah. Azapsız kabir ver bizlere Allah’ım!
Âmin.