Diyanet işleri başkanlığı Pardus a geçiyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında “Açık Kaynak ve PARDUS Dönüşümü İş Birliği Protokolü” imzalandı.


Diyanet işleri başkanlığı Pardus a geçiyor.

İş birliği protokolünü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzaladı.

Diyanet işleri Başkanlığı yenilikçi ve bağımsız teknolojiler noktasında bir ilke imza atacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yapılan protokolle Debian GNU/Linux altyapısını kullanarak oluşturulan açık kaynak kodlu Pardus işletim sistemine yaklaşık olarak 10 bin kurumsal bilgisayarını gecirecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “Diyanet İşleri Başkanlığımız, bilgi-işlem altyapısını millileştirmeye odaklandı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığının teknolojinin sunduğu imkanlardan en iyi şekilde faydalandığını ifade ederek, “Teknolojiyi bu denli etkin kullanan kurumumuz, geçen sene tüm kamu kurumlarına örnek olacak bir karar aldı. ‘Milli Yazılım Hamlesi’ni hayata geçirerek; merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarının tamamında bilgi-işlem altyapısını millileştirmeye odaklandı. Diyanet’te şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım PARDUS’a geçti” dedi.

Varank, Diyanet İşleri Başkanlığının yurtdışındaki bulut sunucularındaki verilerin kurumun kendi veri merkezine taşındığını belirterek, “Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu. Böylece Başkanlığımız pandemi sürecinde, güvenli ve maliyet etkin bir sistemi en hızlı devreye alan kurumlardan oldu” diye konuştu.

Kendi Teknik Personeli ile yapacak

Kullanımı kamu kurumlarında yaygınlaşan ve yaygınlaştırılmaya devam eden  Pardus işletim sistemi Bilgisayar teknik analizi kurulum ve Devamlılığı Bünyesinde Çalışan Tekniker, Teknisyen ve Teknik personel tarafından gerçekleştirilecek. dışarıdan herhangi bir yardım almadan pardus işletim sistemi kullanılabilirliği ve  devamlılığını Teknik personel sağlayacak.

Pardus Tarihçe

Pardus işletim sistemi dağıtımının adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan “Panthera Pardus Tulliana”dan gelecek şekilde seçilmiştir.

Pardus projesine yönelik ilk çalışmalar 2003 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde başlamıştır. Öncelikle gereksinimler, dünyadaki benzer uygulamalar, ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, 2003 yılı yazında, somut planlamalara başlanmıştır. Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelenmiş, açık kaynak yazılım metodolojisi ve özgür yazılım felsefesi incelenmiş. Bu incelemeler sonucunda, 2003 yılı güzünde, Linux temelli, açık kaynak kodlu, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verilmiştir.

Pardus projesinin hayata geçmesi ise 2004 yılı başında çalışmalarTÜBİTAK UEKAE bünyesine oluşturulan ekip ile başlamıştır.  Hedef Pardus’un “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olması olarak belirlenmiştir. 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlanmıştır. Sonrasında geliştirmeler daha çok özgün yenilik projelerine yoğunlaştırılmış ve nihayet 27 Aralık 2005’te Pardus’un ilk kararlı sürümü olan Pardus 1.0 ortaya çıkmıştır. Bu tarih PARDUS’un doğum günü olarak kutlanmaktadır.

2012 yılı itibariyle Pardus projesinin hedefi öncelikle KAMU’da açık kaynak/özgür yazılımların yaygınlaştırılmasının sağlanması olacak şekilde güncellenmiş ve  2004-2011 yılları arasında EUKAE bünyesinde yürütülen projenin yönetimi Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) devredilmiştir. Yapılan analiz çalışmaları projenin çok daha etkin olarak sürdürülebilmesi için manifestosunun ilk maddesinde