Istanbul Müftülüğü Ve Türkiye Diyanet Vakfı Istanbul şubesi 2020 Yılı “kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” Temalı Vekaletle Kurban Programı Basın Toplantısı

istanbul müftülüğü ve türkiye diyanet vakfı istanbul şubesi 2020 yılı “kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temalı vekaletle kurban programı basın toplantısı


Istanbul Müftülüğü Ve Türkiye Diyanet Vakfı Istanbul şubesi 2020 Yılı “kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” Temalı Vekaletle Kurban Programı Basın Toplantısı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, 2020 Yılı Vekaletle Kurban Programını Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi Binasında açıkladı.

Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın insanların hayırlarını, mağdur ve mazlumlara ulaştırmakta bir köprü olduğunu belirten İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, “Yaklaşık yarım asırlık bir süredir, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığımız Anadolu insanımızın hayrını gerek yurt içi, gerekse yurt dışındaki muhtaçlara, mağdur ve mazlumlara ulaştırma konusunda bir hayır köprüsü oluşturmuş bir kurumdur. Tabi bu hayır köprülerinden bir tanesi de kurban ibadeti üzerinden oluşturulmakta ve yürütülmektedir. Önceki yıllarda olduğu gibi, inşallah bu yıl da yine ülkemiz insanının kurban ibadetlerini vekâlet yolu ile eda etmesi noktasında Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile bu ibadetin yerine getirilmesinde halkımıza destek sunmak için çalışmalara başlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurban, Allah’a yakınlaşmaya vesiledir

İstanbul Müftüsü, kurban ibadetinin önemini vurgulayarak, “Kurban, öncelikle bir ibadettir. Kelimenin kökeni itibariyle kurbiyyet’ten gelmesi hem Allah’a olan yakınlığımızı arttıran hem de birbirimize olan yakınlaşmamızı kuvvetlendiren  bir ibadettir. İbadet olması hasebiyle de kurban, yerine getirilirken bir takım ilke ve esaslara riayet edilmesi gereken dini bir vecibedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı, bu ibadeti yerine getirme noktasında halkımızın vereceği vekaleti, dini açıdan yerine getirilmesi gereken kurallara riayetle, üst düzey bir hassasiyetle yerine getirmektedir.” şeklinde konuştu.

Koronavirüs Tedbirleri

Yurt içinde ve yurt dışında koronavirüs kapsamında uygulanacak tedbirlerin kurban kesim sayısında ve dağıtımında herhangi bir kısıtlamaya sebebiyet vermeyeceğini belirten Müftü Maşalı, “Bu anlamda geçen sene Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığımız aracılığıyla yürütülen vekâletle kurban kesimi organizasyonunda 453 bin 560 hisse, vatandaşlarımız tarafından vakfımıza emanet edildi. Yurt içinde 424 kesim noktasında bunların kesimi gerçekleştirildi. Yurt dışında ise 149 ülkede ve 423 bölgede halkımızın bu emanetlerinin, ibadetlerinin ifası noktasında gerekli çalışmalar yapıldı. Şunu ifade etmek gerekir ki, bu sene yaşanan pandemi süreci, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında, tedbirlerin üst seviyede uygulanacağı kesim yerlerinde faaliyetleri yürütmemizi zorunlu kılıyor. Bu tedbirler, vekaleten kesilen kurban sayımızı ve dağıtılacak kurbanların azalmasına neden olmayacaktır. Yurt içinde 77 il ve 232 ilçede halkımızın bize emanet edeceği kurbanların kesimi gerçekleştirilecek. Yurt dışında ise 75 ülke ve 287 bölgesinde mazlum ve muhtaç kardeşlerimize halkımızın yardım elini ulaştırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Müftü Maşalı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın, yurt dışında da temsilcilerinin varlığından söz ederek, “Yurt dışında herhangi bir faaliyeti organize etme noktasında hamdolsun ki kurumumuzun eli çok güçlüdür. Dolayısıyla her ne kadar tüm dünyayı etkileyen salgın, kesim yeri itibariyle önceki yıllara göre planlamaya gitmemizi zorunlu kılsa da, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında halkımızın emanetlerini layık-ı veçhile ve usullerine uygun olarak yerine getirme noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Allah’ın izniyle herhangi bir sorun yaşanmadan bu organizasyon gerçekleştirilecektir.” ifadelerini kaydetti.

 Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi’nin Kurban Programı

 Toplantının, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi’nin kurban vesilesiyle yapacağı faaliyetlerinin tanıtımını kapsadığını belirten Maşalı, “Şimdi bu toplantımız İstanbullu hemşehrilerimizin, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi’nin kurban vesilesi ile yapacağı vekâletle kurban kesimi organizasyonunu tanıtmaya yönelik bir değerlendirme toplantısıdır. İstanbul’da bu süreçte öncelikle vatandaşlarımızın Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi’nin kurban kesim organizasyonundan haberdar olmalarının temin etme amacı ile İstanbul’un merkezi bazı noktalarında ve havalimanlarında stantlar kurduk. Burada hem tanıtım yapacağız hem de bağış yapmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet etmeye gayret edeceğiz. Vekaletlerini, Türkiye Diyanet Vakfı’na vermek isteyen vatandaşlarımız şunu bilmelidirler ki, İstanbul Müftülüğümüz, ilçe müftülüklerimiz, açacağımız stantlardaki görevlilerimiz ve camideki görevli personelimiz halkımızın hizmetindedir. Ayrıca halkımız, internet üzerinden veya telefon ile de kurbanlarını bağışlayabilirler.” diye konuştu.

Müftü Maşalı, tüm dünyanın ve bütün insanlığın maruz kaldığı salgının kurban bayramının arefesine denk gelmesinin altını çizerek, “Aslında bu salgın, hem hayatımızı hem dünyayı hem de dünyada olup bitenleri anlamlandırma ve değerlendirme imkanı verdi. Vekaletle kurban aracılığıyla ismini bilmediğimiz, haritada yerini gösteremeyeceğimiz ülkelerdeki kardeşlerimizin sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletme şansı elde etmiş olacağız. Vereceğimiz vekaletler, mağdur, mazlum ve muhtaç kardeşlerimize yönelik yapmamız gerekenler noktasındaki ihmallerimize yönelik bir kefalet olmasını temenni ediyorum.” dedi.

“Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temalı vekaleten kurban organizasyonuna tüm İstanbulluların destek vermelerini temenni eden İstanbul Müftüsü Maşalı, “Rabbim, cümlemizi sevdiklerimizle birlikte Kurban Bayramına ulaştırsın. Daha nice kurban bayramlarını sağlık, afiyet ve huzurla idrak etmeyi nasip etsin.” dualarıyla konuşmasını tamamladı.

Vekaleten Kurban Tanıtım toplantısına, İstanbul Müftü Yardımcıları, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi Yöneticisi Mehmet Fatih Sönmez ve pandemi tedbirlerine riayetle belirli sayıda basın mensubu katıldı.