Rize’de Kurban Hazırlıkları

rize’de kurban hazırlıkları


Rize’de Kurban Hazırlıkları

Rize’de Kurban hizmetleri komisyon çalışmaları devam ediyor. Kurumlar arası etkin koordinasyonla Kurban bayramına doğru çalışmalar eksiksiz yerine getirilmeye çalışılıyor.

İdrak edeceğimiz Kurban bayramında, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şeklide dini vecibelerini yerine getirmeleri, hijyen tedbirlerine uygun olarak hazırlanmış hayvan satış yerlerinden kurbanlık temin edebilmeleri, usulüne uygun olarak kesim yapılarak, muhtemel salgın hastalıkların bulaşma ve yayılma risklerinin önlenmesi için ilimiz dahilinde gerekli tedbirler alınıyor.

Rize Belediyesine ait olan ve Boğaz Mahallesi Vadi Caddesi No:71 Merkez/RİZE adresinde bulunan Çok Katlı Hayvan Pazarının İlimiz Merkez ve Beldeler için Kurban Satış Yeri ve Kurban Kesim Yeri olarak belirlenmiştir.

Trafik kazalarını önlemek amacıyla alınması gereken trafik, güvenlik, emniyet ve diğer tedbirlerin Belediye Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından alınmıştır.

Kurban satış yerine giriş yapan hayvanların kulak küpeleri, pasaportları ve hayvan sevk belgeleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Rize Belediyesi elemanlarınca incelenip kurbanlık hayvanlar sağlık yönünden tetkik edilerek kurban olmalarına mani bir durumun olup olmadığı veteriner hekimlerce kontrol edilmektedir.

Rize Belediyesince Kurban kesim yeri dezenfekte edilebilir, zemininde su birikmeyen, ışıklandırma ve havalandırma imkanı olan, dini ve hijyenik şartlara uygun, yetiştirici-satıcı-alıcı-görevli personel-kasap ve yardımcı ile vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde (internet, su, elektrik, tuvalet, otopark, mescit v.s.) hazırlanmıştır.

Kurban satış yerinin temizliği Rize Belediyesi tarafından düzenli yapılmaktadır.

Belde ve Köylerde kaçak kurban satış olaylarının önlenebilmesi için İl Jandarma Komutanlığı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, belde belediyeleriyle koordinasyon içinde düzenli olarak denetim yapmaktadır.

Rize Belediyesi tarafından satış ünitelerinin önüne Covid-19 için bilgilendirici afişler asılmış ve uygun yerlere el antiseptiği ile hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonyalar konulmuştur.

Kurban satış yeri olarak belirlenen alana giriş çıkış işlemlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için Rize İl Emniyet Müdürlüğü tarafından personel görevlendirilmiştir.

Kurban satış yeri olarak belirlenen alanda su, çay (tek kullanımlık bardak) ve pakette kapalı olmak kaydıyla yiyecek dışında yeme içme faaliyetinin yasaklanmış olup vatandaşlarımız için tek kullanımlık en küçük hazır sulardan yeterli sayıda Rize Belediyesi tarafından temin edilmektedir.

Rize Belediyesi tarafından Kurban satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine Covid-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılmıştır.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kurban satış yerinin girişinde vatandaşların ateşi ölçülerek, ateşi 38 derece üzerinde olanların girişlerine izin verilmemekte, bu kişiler sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.

Rize Belediyesi tarafından insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturularak hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmeler yapılmaktadır.

Kurbanlık hayvan satış yeri Rize Belediyesince her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kez usulüne uygun olarak temizlenmekte ayrıca etkin dezenfektan kullanılarak dezenfekte edilmektedir.

İlimizde kurulan kurban satış yerine bugün itibariyle 139 satıcı giriş yapmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerek satıcılara ve gerekse görev yapan personele yönelik Covid-19 testleri yapılmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır.