Balikesir'da Su Canlıların Ortak Malıdır

su canlıların ortak malıdır


Balikesir'da Su Canlıların Ortak Malıdır

İl Müftülüğümüz, suya dikkat çekmek için; “ Suda Tasarruf” eğitim semineri düzenledi.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünden Su Ürünleri Mühendisi Turgay ARASIN’ ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde İl Müftümüz Sayın Ramazan TOPCAN da bir konuşma yaptı. Konuşmasında; ”Kardeşlerim! Sadece insan neslinin değil dünya üzerinde biyolojik varlığın kaliteli bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmesi hiç şüphesiz su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanımına bağlıdır.

Su sadece içmek için kullandığımız bir madde değildir, etrafımızda ne görüyorsanız günlük hayatta kullandığımız kaleminden giydiğimiz gömleğe, bindiğimiz araçtan oturduğunuz koltuklara kadar her şeyin üretiminde mutlaka su vardır.

Su candır. Su hayattır. Her nimetin bir sonu var olduğu gibi su da sonsuz bir nimet değildir.  Su canlıların ortak malıdır. Ortaklık hukukuna göre kullanılmalıdır. Doğmamış bebenin hakkı vardır bu gün kullandığımız sularda.

Su bizim olduğu kadar gelecek nesillerin de olmazsa olmaz bir nimetidir. Ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, duş alırken, arabamızı yıkarken, daha pek çok farklı amaç için suyu daha az kullanarak basit bir yöntemlerle tonlarca su tasarrufu elde edebiliriz.

Muslukların gereksiz açılmaması, bulaşıkların makinede yıkanması, çamaşır makinesinin tam kapasiteyle ve haftada bir kez çalıştırılması gibi.

Biz iktisadı emreden bir medeniyetin çocuklarıyız. İsraf denince sadece su değil, hayatı israf etmemeliyiz. Dünyamızı çarçur kullanmamalıyız. Tasarruf bilinci ve duyarlılığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılması lazım gelen bir değerdir. Öyle ise bu günden daha tezi yok bismillah diyerek başlıyoruz.” Dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Su Ürünleri Mühendisi Turgay ARASAN da yapmış olduğu konuşmada suyun canlılar için en önemli yaşam kaynağı olduğunu, dünya üzerindeki toplam su rezervinin yüzde 97sinin tuzlu su olduğu ve sadece yüzde üçünün kullanılabilir potansiyelde olduğunu dolayısıyla kullandığımız her damla suyu geleceğimizi düşünerek kullanmamız gerektiğine vurgu yaptı.  Suyun önemi ve tasarrufu, suyu israf ederek kullanmanın bir kul hakkı ihlali olduğu ile ilgili toplumu bilinçlendirme noktasında Müftülük personeli ve Din görevlilerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Ayrıca potansiyel su kaynaklarının baskı altında olduğunu söyleyerek konu ile ilgili teknik çalışmaların yapıldığından bahsederek Nehir Havza Yönetim Planları hakkında gerekli bilgilendirmelerde bulundu. Şehrimizin de üç önemli havza olan, Kuzey Ege, Marmara ve Susurluk Çayı arasında bulunduğunu bu nedenle su temini açısından önemli bir konuma sahip olduğundan bahsetti. Suyu israf etmeden kontrollü bir şekilde kullanmak için alınabilecek kişisel tedbirler hakkında bilgilendirmelerde bulunarak su tasarrufunun kuraklık dönemleri gibi nispeten zor zamanlarda olumsuz şartların bertaraf edilmesini sağlayacağını söyledi.

Program hediye takdimi ve Bayramlaşma merasimiyle sona erdi.