İstanbul'da Yaman Dede Mehmet Efendi Camii Yeniden Ibadete Açıldı

yaman dede mehmet efendi camii yeniden ibadete açıldı


İstanbul'da Yaman Dede Mehmet Efendi Camii Yeniden Ibadete Açıldı

Üsküdar Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Yaman Dede Mehmet Efendi Camii, yapımı tamamlandıktan sonra Cuma namazı öncesindeki törenle yeniden ibadete açıldı. Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle başlayan tören, açılış konuşmaları ve dua ile sona erdi.

Açılışta konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, medeniyetimizin merkezi olan camilerin önemini vurgulayarak, “İslam medeniyeti, cami merkezli bir medeniyettir. Cami, toplayan, toplayıcı ve birleştirici anlamlarını ihtivâ eder. Caminin olduğu yerlerde birlik ve beraberlik vardır. Çünkü toplumsal statüsü, duygu ve düşüncesi ne olursa olsun insanlar aynı safta Cenâb-ı Hakk’ın huzuruna dururlar. Cami, birliği ve beraberliği temin eder.” ifadelerini kullandı.

Yaman Dede Mehmet Efendi Camii’nin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Müftü Maşalı, “Yeniden ibadete açacağımız camimiz daha da anlamlı bir camidir. Yaman Dede Mehmet Efendi, yakın tarihimizde belki de eşi benzeri az görülür bir zâttır. Cenâb-ı Hak, Mehmet Efendi’ye Mesnevi ile tanışma imkânı vermiş ve Mesnevi üzerinden hidâyete ulaştırmıştır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmemesine rağmen öyle sımsıkı sarılmıştır ki İslâm’a, Müslüman bir ailede dünyaya gelen birçok kişiden çok daha fazla hem din-i mübîni İslâm’a hizmet etmiş hem de bu insanlığa ve ümmete, ahlâkı, bilimi, irfânı aktarmıştır.” dedi.

Müftü Maşalı, Yaman Dede Mehmet Efendi Camii’nin açılıyor olmasının gündeme yönelik ciddi mesajlar içerdiğini ve yanlış kişilerin çıkmasının tasavvufa karşı çıkılmaya sebebiyet vermemesi gerektiğini hatırlatarak, “Yanlış kişiler ön plana çıktı diye tasavvufa karşı çıkan anlayışlar maalesef olabiliyor. Yapılan büyük yanlışların olması Mehmet Efendi gibi güzel örneklere gölge düşürmemelidir. Bu güzel örnekler aslında bizim topraklarımızın tasavvufun hamuruyla yoğrulduğunu ve bu coğrafyanın ahlâklanmasında bu tür zevâtın ne kadar büyük bir etkisinin olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Müftü Maşalı, “Rabbim, bu ülkenin birliğini ve beraberliğini ifade eden ne kadar değer varsa onlara sahip çıkmayı bizlere nasip etsin. Camimiz, ilimle irfanın, bilgiyle hikmetin, mâlûmatla mârifetin buluştuğu yer olsun. Bölgemizin, imânla, İslâm’la, Kur’ân’la, sünnetle, ahlâkla, sahih dini bilgiyle buluşmasına vesile olsun. Burada ibadet ve taatte bulunacak kıymetli cemaatimiz içinde hayırlı ve mübarek olsun. Camimizin, inşasında emeği geçen herkesten Cenâb-ı Hak razı olsun.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kovid-19 tedbirlerine riâyet edilerek gerçekleştirilen açılış programına, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek , Üsküdar Müftüsü Ali Çakmak ve Cami cemaati katıldı.