Nevşehir'de Il Müftümüz Ahmet Celalettin Altunkaya’nın “camiler Ve Din Görevlileri Haftası” Mesajı

il müftümüz ahmet celalettin altunkaya’nın “camiler ve din görevlileri haftası” mesajı


Nevşehir'de Il Müftümüz Ahmet Celalettin Altunkaya’nın “camiler Ve Din Görevlileri Haftası” Mesajı

CAMİ VE İLİM

Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ekim ayının ilk (1-7 Ekim) haftasını 1986 yılından beri “Camiler Haftası” olarak, 2003 yılından itibaren de “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” adıyla kutlama faaliyetlerini devam ettirmektedir. Hafta içerisinde işlenecek konuların halkımızın zihninde daha kalıcı olabilmesi amacıyla seçilen temalar çerçevesinde, anılan hafta için bu yıl “Cami ve İlim” teması belirlenmiştir.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), Medine’ye hicretinin ardından ilk iş olarak bir mescit inşa ettirmiştir ki, onun bu sünnetine tabi olmak üzere asr-ı saadetten bugüne dek yaptırılan tüm mescit ve camilerimiz, hem Allah’a ibadet edilen hem de ilim ve hikmet öğrenilen en şerefli mekânlar olmuşlardır. Nitekim İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. İslam medeniyetinin, diğer bir ifadeyle medeniyetimizin oluşumunu temin eden camiler, İslam toplumunun hayatiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan tarihî birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek, aynı zamanda İslam diyarlarının da yüzeysel tapusu hüviyetindedir.

Dolayısıyla; cami ilim merkezidir. Cami, içerisinde huzur bulduğumuz huzurevleridir. Cami iyilik ve yardım merkezidir. Cami düşüncenin imanlaştığı, sütun sütun, renk renk, kemer kemer, kubbe kubbe ulvileşerek yükseldiği inanç abideleridir. Cami tarihtir; cami sanattır; cami medeniyettir; cami birliktir; cami sohbettir; cami ilimdir; cami sevgidir; cami tevekküldür; cami arınmaktır; cami sığınmaktır; cami anlamaktır; cami kurtuluştur; cami O’nsuz olamamaktır…

İçinde Rabbimizin adını andığımız, kulluğumuzu, dualarımızı, niyazlarımızı O’na arz ettiğimiz mukaddes yerler olan camilerimiz, bir yandan da toplumu din konusunda aydınlatıp irşad etme görevini hem hukuken hem de dinen yerine getirme vazifesiyle mücehhez olan mekânlardır. Bu itibarla da camilerimiz, dünyaya geldiğimiz andan itibaren yanımızda olan, en mutlu günlerimizde yanımızda olan, İslam’ın rehberliğine ihtiyaç duyduğumuzda yanımızda olan, birlikte huzura durduğumuzda yanımızda olan, Kur’an’ı öğrenmek ve anlamak istediğimizde yanımızda olan, günde beş vakit kurtuluşa çağrısıyla yanımızda olan ve nihayet en kaçınılmaz ve yegâne gerçek olan ölüm anında da yine yanımızda olan din görevlilerimiz olmadan düşünülemez.

Ülkemizin aydınlık dolu yarınlarının inşasında, İslam dininin samimiyet dini olduğunu içtenlikle benimseyen, buna uygun davranışlar içinde bulunan ve bulunması beklenen, misyonuna sahip çıkarak gelişmeler ışığında vizyonunu oluşturan din görevlilerimizin, tüm vatandaşlarımızın Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı kutluyor ve bütün personelimize hizmetlerinde üstün başarılar diliyorum.

Ayrıca, ömrünü cami ve Kur’an kurslarımızın ihyası için gösterdiği destek ve fedakârlıklarla imar eden hayır sahiplerimizin hayırla yâd edileceğini belirtirken, amel defterlerinin açık kalmasına sebep olan hayırlı ve başarılı hizmetlerin devamını diler, başta ahirete göçen din görevlilerimiz olmak üzere tüm hayır sahiplerine Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Bu vesileyle, imanımızı tazeleyen ve istiklalimizi simgeleyen camilerimizdeki minarelerin, tevhidin sembolü; ezanların, şehadetin temeli; mihrap, kürsü ve minberlerin hak ve hakikatin sesi; namaz saflarının da huzur ve güvenin teminatı olmasını da Rabbimden temenni ediyorum.

 

Ahmet Celalettin ALTUNKAYA

Nevşehir İl Müftüsü

01.10.2020