Cankiri'da Mevlid-i Nebi Haftası Kutlama Mesajı

mevlid-i nebi haftası kutlama mesajı


Cankiri'da Mevlid-i Nebi Haftası Kutlama Mesajı

2020 YILI MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI BAŞLIYOR

İslam dininin başlıca iki kaynağı Kur’an ve sünnettir. Dinimizi Kur’an ve sünnetten beslenen sahih bilgiden öğrenmeli ve bu iki kaynağı iyi tanımalıyız. Kur’an-ı Kerim bize Hz. Peygamber’i (s.a.s.), en güzel örnek, şahid, yol gösterici, müjdeleyici, uyarıcı, Hak yolun davetçisi, etrafını aydınlatan kandil, ümmetine düşkün, çok merhametli ve şefkatli gibi vasıflarla anlatmaktadır. Hz. Peygamber’i (s.a.s.)  doğru anlamak ve anlatmak için onun hayatını ve getirdiği mesajları bilmek gerekir.

28 Ekim 2020 Çarşambayı Perşembeyi bağlayan gece, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) doğduğu gece olan Mevlid Kandili’dir. Diyanet İşleri Başkanlığımız Sevgili Peygamberimizin (s.a.s.) örnek hayatını model almak ve onu tanımak için her yıl Mevlid Kandili’nin içerisinde olduğu Mevlid-i Nebi Haftası’nda bir konuyu gündeme taşımakta ve o konu etrafında çeşitli etkinliklerle Hz. Peygamber’in (s.a.s) yaşantısının ve sünnetinin tanınmasını sağlamaktadır. Başkanlığımız tarafından 2020 yılı Mevlid-i Nebi Haftası’nda “Peygamberimiz ve Çocuk” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. 26 Ekim Pazartesi günüyle başlayan bu yıl ki Mevlid-i Nebi Haftası’nda, salgın hastalıkla mücadele dikkate alınarak ve alınan tedbirlere riayet edilerek gerçekleştirilecek etkinliklerle Hz. Peygamber’in örnekliği çerçevesinde çocuk konusuna dikkat çekilecektir. Sevgili Peygamberimizin örnek hayatı ve ahlakını, ömrün en kıymetli dilimlerinden biri olan çocukluk çağına ilişkin getirdiği ilkeleri, değerleri ve yenilikleri yakından tanıma fırsatı sunulacaktır. Çocukluk çağının önemine bir kez daha güçlü bir şekilde vurgu yapılacak, günümüzde çocukların ve ebeveynlerin yaşadığı problemlere Kur’an ve sünnet çerçevesinde çözümler getirilmeye çalışılacaktır.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) çocukları anlama, eğitme ve onları geleceğe hazırlama konusunda da en güzel rehberimizdir. Nezaketli bir eş, müşfik bir baba ve sevecen bir dede olan Peygamberimiz (s.a.s.), kendi çocukları ve torunlarıyla özel olarak ilgilenmiş, aynı şekilde sahabe-i kiramın çocuklarına ihtimam göstermiştir. Onların bedensel gelişiminin yanında ahlaken mükemmel hale gelmeleri için eğitim ve terbiyelerine öncelik vermiştir. Her şeyden önce çocukları bir birey ve şahsiyet olarak kabul eden ve onlara değer veren Peygamberimiz (s.a.s.) sevgiyi, şefkati, merhameti ve hoşgörüyü çocuk eğitiminin en temel unsuru olarak ortaya koymuştur. Çocuklara yönelik samimiyet, güven ve zarafet temelli bir iletişim dili geliştirmiştir.

İlimizde Mevlid-i Nebi haftasında din görevlilerimizce hatmi şerifler okunacaktır. Mevlid Kandili gecesi olan 28 Ekim Çarşambayı Perşembeyi bağlayan gece Ahmet Yesevi Camiinde Mevlid-i Şerif okunacak, Peygamber Efendimiz’in  (s.a.s.) çocuklarla ilgili örnek yaşantısı anlatılacak, diğer camilerimizde Yasin- i Şerif ve Kur’an tilaveti, hatimlerin duaları yapılacaktır. Radyo programı ile halkımıza Hz. Peygamber’in çocuklarla olan münasebeti, iletişimi konularında bilgi verilecektir. Hafta içerisinde Müftülüğümüz sosyal medya kanallarında konu ile ilgili paylaşımlarda bulunularak geniş kitlelere ulaşılmaya çalışılacaktır. Personelimizle on-line konferans yapılacak, Diyanet Gençlik Merkezimizde temsili olarak personelimizin çocuklarından oluşan küçük gruplarla sosyal mesafe ve pandemi kurallarına uygun olarak buluşma gerçekleştirilecektir. Çankırı merkez ortaokul öğrencileri arasında “Hz. Peygamber ve Çocuk” konulu ödüllü şiir yazma yarışması, Çankırı merkez lise öğrencileri arasında “Hz. Peygamber ve Çocuk” konulu ödüllü kompozisyon yazma yarışması düzenlenecektir.

26 Ekim 2020 Pazartesi günü başlayacak olan “Mevlid-i Nebi” haftası vesilesiyle 28 Ekim Çarşambayı Perşembeyi bağlayan gece idrak edeceğimiz Mevlid Kandili’nizi kutlar, haftanın başta ülkemiz olmak üzere tüm İslam âlemi ve insanlık için hayır ve saadetler getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Bürhan KELEŞ

                                                                                                                     İl Müftüsü