Diyanette bu mağduriyeti yaşayan 40 bin kişi var

Diyanette bu mağduriyeti yaşayan 40 bin kişi var işte ayrıntılar


Diyanette bu mağduriyeti yaşayan 40 bin kişi var

Tüm Memur-Sen Konfederasyonu ve Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa ÇOPURSUZ Sayın Cumhurbaşkanımıza arz için bir açıklama yaptı.

Genel başkan ÇOPURSUZun açıklaması;

SÖZLEŞMELİLERİN GÖZÜ KULAĞI SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN VERECEKLERİ TALİMATLARINA ODAKLANMIŞ DURUMDA

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde tüm kamu kurumlarında değişik tanımlamalarla eleman çalıştırılmaktadır. Devlet Personel Başkanlığının AR-GE çalışmaları neticesi oluşturulan fakat özlük mali ve sosyal hakları yönü itibariyle aynı kurumda hatta aynı birime bağlı ve aynı görevleri yapmakla sorumlu tutulan devlet memurları arasındaki farklılıklar gelinen nokta itibariyle birlikte çalışma barışına büyük bir darbe vurmuştur. Zira tamamı 657 sayılı kanun çerçevesi içerisinde olmasına rağmen kadrolu sözleşmeli ücret karşılığı vekil fahri vb unvanların tamamı aynı iş ve işlevi yerine getirmekte olup statü durumlarına göre karşılık bulmaktadırlar.

 

Ancak kanunlaştığı günden beri hala anlaşılamayan  31e dâhil edilmeyip kapsam dışı kalan diğer sözleşmelilerin moral ve motivasyonlarının düzelmesi birlikte çalışma barışının tesisi ve farkındalıkların ortadan kaldırılması için tüm beklentiler Sayın Cumhurbaşkanımıza arz etme gereğini duyduk. Filhakika söz konusu kapsam dışında kalan sözleşmeli personellerle ilgili kurumlar nezdinde yapılan tüm girişimlerde alınan cevap biz sendikacıları bu kanaate sahip kılmıştır.

Aslında bahse konu unvanlarda çalışan tüm personeller de kadrolu unvana sahip olanların taşıdığı şartların tamamına sahip olup görev aldıkları pozisyonlara atanabilmek için dahi kadrolulardan istenilen evrakları temin ederek görevlerine başlamışlardır.

Diğer taraftan aynı görevi yaptıkları halde unvan değişikliklerinden dolayı görevde yükselme sınavına giremedikleri için kurumların eleman ihtiyacını karşılamaları da imkânsız hal almıştır. Nitekim konuyu sadece Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden değerlendirmeye aldığımızda sözleşmeli statüde çalışanlar sadece atandıkları unvanlarda istihdam edildiklerinden müftülüklerin ihtiyacı olan Hizmetli Şoför Memur VHKİ Şef Müdür Uzman Murakıp Vaiz İlçe Müftüsü Müftü Yardımcısı İl Müftüsü vs hiçbir göreve atanmaları mümkün değildir. Bu durumda ise müftülüklerin hatta Diyanet İşleri Başkanlığının tabir caizse eli kolu bağlanmış olmaktadır. Nitekim halen sadece Diyanet işleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan ve bu durumdan direk etkilenen 40 bine yakın personel bulunmaktadır.

 

Ayrıca birlikte çalışma insicamını bozan en önemli hususlardan birisi de hangi unvanda olursa olsun herkes kadrolu görevlilerin yapmış olduğu görevleri yerine getirmektedir.

Elbette söz konusu rahatsızlıklar sadece Diyanet İşleri Başkanlığında çalışanları kapsamamaktadır. Sağlık MEB TSK vs konu genel olarak düşünüldüğünde Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdeli talimatlarını bekleyenlerin sayıları azımsanamayacak kadar çoktur. Bununla birlikte problemlerine çözüm bekleyen sözleşmelilerin aileleri de hesaba katıldığı zaman ortaya devasa bir rakam çıkacaktır.

O halde 2020 yılının başından beri istisnasız tüm vatandaşlarımızı etkisi altına alan coronavirüs covıd-19 nedeniyle başta Sağlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı personelleri olmak üzere oluşturulan birimlerde unvan farklılığı gözetmeden görev verilen ve bahse konu dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızdan müjdeli haber bekleyenlere yılın hediyesi olması dileklerimizle 31e tabi olmayan sözleşmelilerin aynı kapsama alınmasını vekil ve fahri unvanlarla görev yapanların da unutulmaması dilek ve temennilerimizle.

Mustafa ÇOPURSUZ

Tüm Memur-Sen Konfederasyonu ve

Diva-Sen Genel Başkanı