Rize'de Haydi Türkiye, Evden Kur’an öğrenmeye

haydi türkiye, evden kur’an öğrenmeye


Rize'de Haydi Türkiye, Evden Kur’an öğrenmeye

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, vatandaşları, Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde, “Haydi Türkiye, Evden Kur’an Öğrenmeye” sloganıyla gerçekleştirilen uzaktan Kur’an öğrenme seferberliğine davet etmek amacıyla bir video mesaj yayınladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sosyal medya hesaplarından yayınladığı video mesajında, vatandaşları, “Haydi Türkiye, Evden Kur’an Öğrenmeye” sloganıyla gerçekleştirilen “Uzaktan Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı”na katılmaya davet etti

Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın insanlığa sonsuz merhamet ve şefkatinin ifadesi olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Kur’an-ı Kerim Peygamberimize indirilmiş bir hidayet, şifa ve rahmet membaıdır. Mucize bir kitaptır. Nitekim Rabbimiz; ‘Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere bir şifa ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet olan Kur'an geldi.’ buyurarak, bu hakikate dikkatlerimizi çekmektedir.” dedi.

Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın ezelî kelamı olduğuna vurgu yapan Başkan Erbaş, “Bu sebeple bir Müslüman için en temel hedeflerden ve mutluluklardan birisi, O’nu okumak, anlamak ve yaşanan bir hayata dönüştürmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kur’an-ı Kerim öğrenmenin önemine değinen Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aziz milletimiz Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek için nice zorluklara göğüs germiştir”“Sevgili Peygamberimiz, ‘Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” buyurarak, bizlere en güzel meşgaleyi ve en büyük hedefi göstermektedir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’i okumanın mükâfatıyla ilgili; ‘Kim Kur’an-ı Kerim’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır.’ hadis-i şerifiyle de onun metnini tilavet etmenin bile ibadet olduğunu beyan etmekte ve her harfine on sevap verileceğini müjdelemektedir. İşte bu ulvî gayeye gönül veren aziz milletimiz, geçmişten bugüne, Kur’an-ı Kerim’e büyük bir hürmet ve muhabbet beslemiş, O’nu öğrenmek, okumak ve okutmak için nice zorluklara ve sıkıntılara göğüs germiştir. Hayatlarını Kur’an’la güzelleştirmek ve nesilleri Kur’an’ın rahmet iklimiyle buluşturmak uğrunda büyük gayretler ve fedakârlıklar ortaya koymuştur.”

“Bizlere düşen görev, Yüce Kitabımızı gönüllerimize nakşetmektir”

Büyük şehirlerden en ücra köylere kadar din görevlilerinin yediden yetmişe bütün vatandaşların hizmetinde olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Geçmişte yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında görülecektir ki bugünkü durum, Rabbimizin bizlere bir lütfu ve ikramıdır. Bu nimet karşısında bizlere düşen görev ise sözlerin en güzeli, hakikatin ve hidayetin kaynağı, şifa ve rahmet kapısı olan Aziz Kitabımızı gönüllerimize nakşetmektir. Kur’an’ın kıraatindeki muhteşem ahenkle dillerimizi, kulaklarımızı ve hanelerimizi tezyin etmektir. O’nun eşsiz ilkelerini yaşantımızla temsil etmektir. Bu konuda Peygamber Efendimiz, ‘Evlerinizi namaz ve Kur’an tilâvetiyle aydınlatın!’ buyurarak, bizlere hem büyük bir ufuk çizmekte hem de önemli bir sorumluluk yüklemektedir.” diye konuştu.  

Kur’an-ı Kerim’in öğrenilmesi, usulüne uygun bir şekilde okunması ve hıfzedilmesi için din görevlilerinin büyük bir özveriyle hizmet ettiğini vurgulayan Başkan Erbaş, her yıl 5 milyona yakın vatandaşın hafızlık kursları, ihtiyaç odaklı kurslar, 4-6 yaş grubu kurslar ve yaz Kur’an kurslarında eğitim gördüklerini ifade etti.

 

Tüm dünyada etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının, hayatın her alanını etkilediği gibi Kur’an kurslarında yüz yüze gerçekleştirilen eğitimleri de olumsuz yönde etkilediğini aktaran Erbaş, şunları kaydetti:

“Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeye imkân sunuyoruz”

“Bu sebeple, Kur’an kurslarımızda eğitimlerin kesintiye uğramaması amacıyla, Başkanlığımız uzaktan eğitim faaliyetlerine ağırlık vermektedir. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, Kur’an kurslarına kayıtlı olan ihtiyaç odaklı, hafızlık ve 4-6 yaş grubu öğrencilerimiz, uzaktan eğitim yoluyla eğitimlerine devam etmektedir. Bunun yanı sıra, kamuda esnek çalışmaya geçilmesi, hafta sonu ve hafta içi belirli saatlerde sokağa çıkma kısıtlamalarının olması sebebiyle, vatandaşlarımızın evlerinde kalmaları gereken süreleri daha verimli ve faydalı hale dönüştürmek adına bir program başlatıyoruz. Böylelikle, henüz Kuran-ı Kerim okumayı bilmeyen kardeşlerimiz için Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeye imkân sunuyoruz.”

“Başvurular www.diyanet.gov.tr adresi üzerinden yapılabilecek”

Başkan Erbaş, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Kur’an-ı Kerim öğrenme imkânı bulamamış vatandaşlar için esnek zamanlı programlar oluşturulduğunu hatırlatarak, “Hiç bilmeyenlerin bile iki aylık bir sürede Kur’an’ı Kerim’i öğrenebilmeleri amacıyla, ‘Haydi Türkiye, Evden Kur’an Öğrenmeye’ sloganıyla ‘Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı’ hazırlandı.  Haftada 3 gün ve günde 2 saat dersin yer alacağı programa başvurular, ‘www.diyanet.gov.tr’ adresi üzerinden yapılabilecektir.” dedi.

“Programa başvuran görme engelli vatandaşlarımıza ‘Braille Kur’an-ı Kerim Elif-Ba’sı’ ücretsiz gönderilecek”

Programa yurt içinden ve yurt dışından başvuru yapılabileceğini dile getiren Erbaş, “Ayrıca Braille alfabesiyle okumayı bilen görme engelli vatandaşlarımız ve işitme engelli vatandaşlarımız da başvuru yapabilecektir. Programda kullanılacak materyallerin PDF formatlı dokümanlarına, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün sayfasında yer alan materyaller bölümünden ulaşılabilecektir. Görme engelli vatandaşlarımız, durumlarını gösteren bir raporla başvurmaları halinde ‘Braille Kur’an-ı Kerim Elif-Ba’sı’ ücretsiz olarak adreslerine gönderilecektir.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşları, “Uzaktan Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı”na katılmaya davet eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Evlerimiz Kur’an’ın bereketiyle bereketlensin”

“Salgın sebebiyle içinden geçtiğimiz zor zamanlarda, tüm vatandaşlarımızı, Yüce Kitabımız Kur’an-Kerim’e daha çok zaman ayırmaya, Kitabımızı öğrenmek, okuyuşumuzu geliştirmek ve O’nun huzur veren tilaveti ve mesajlarıyla buluşmak için bu programa katılmaya davet ediyorum. Evlerimiz Kur’an’ın bereketiyle bereketlensin, gönüllerimiz onunla şifa bulsun diye ‘Haydi Türkiye, Evden Kur’an Öğrenmeye!’ diyor, hepinizi muhabbetlerimle selamlıyorum.”