Restorasyonu Tamamlanan Istanbul Müftülüğü Yeni Hizmet Binası “kadı Konağı” Hizmete Açıldı

restorasyonu tamamlanan istanbul müftülüğü yeni hizmet binası “kadı konağı” hizmete açıldı


Restorasyonu Tamamlanan Istanbul Müftülüğü Yeni Hizmet Binası “kadı Konağı” Hizmete Açıldı

İstanbul Müftülüğü Tarafından 2018 yılında Restore Edilmeye Başlanan Kadı Konağı Binası, Aslına Uygun Olarak Restore Edilmesinin Ardından Kur’an-ı Kerim ve Dualarla Hizmete Açıldı. 

İstanbul Müftülüğü'nde düzenlenen açılış törenine, Vali Vekili Mehmet Ali Özyiğit, Vali Yardımcısı Niyazi Erten, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul İl Müftüsü  Mehmet Emin Maşalı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Fatih İlçe Müftüsü Hüseyin Baş ve İl Müftü Yardımcıları katıldı.

Açılış töreninde konuşan İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, yeniden yapılan binanın 1826’da Sultan II. Mahmud'un emri ile Yeniçerilerin merkezi iken Bab-ı Meşihat'e yani Şeyhülislamlık makamına dönüştüğünü, 1926'da geçirdiği yangın sonrası kullanılamaz duruma geldiğini bildirdi.

Müftü Maşalı, "2018'de Hasan Kamil Yılmaz hocamızın müftülüğü döneminde tarihi binanın yeniden inşası için çalışmalar başlatıldı. Hocamın başlattığı bu hizmeti tamamlamak bir talebesi olarak bana nasip oldu” dedi. Konuşmasına devam eden Maşalı, "Gelecek kuşaklara aktaracağımız değerlerimiz var. Bu bize haddizatında iki önemli görevi önümüze koyuyor. Birisi geçmişimizin mirasına sahip çıkmak, ikincisi ise o mirasa yeni şeyler ilave etmek suretiyle daha da güçlendirerek sonraki nesillere aktarmaktır. Şanlı ecdadımızın ortaya koyduğu bu maddi manevi mirasın şerefine nail olmak, o şanlı mirası sahiplenmek ve ardından da o mirasın üzerine yeni şeyler koyarak sonraki nesillere aktarmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu yükümlülüğümüzün belki bir göstergesi olarak binamızı açıyoruz." dedi.

İstanbul Vali Vekili Özyiğit de yaptığı konuşmada kadılık müessesesinin Osmanlı Devleti'nde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Osmanlı'nın üç kıtada hüküm sürmesinde sistemi ayakta tutanın kadılar olduğunu dile getiren Özyiğit, "Kadılar özel olarak yetiştiriliyor ve mutlaka merkezden atanıyor. Yerel kadılık yok. Kadılar Müslüman ama tamamına yakını Türk soylu. Diğer idari birimlerde devşirme kullanılsa da kadılıkta pek kullanılmamış. Bugünkü kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın önemli görevlerini kadılık yürütüyor. Bunun yanı sıra dini görevleri de var." ifadelerini kullandı.

İstanbul Eski Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın yaptığı duanın ardından kurdele kesilerek Yeni Hizmet Binası "Kadı Konağı" hizmete açıldı.

Tören, Vali Vekili Özyiğit ve katılımcıların yeni binayı gezmesiyle sona erdi.