Zonguldak'ta Ahilik Haftası Etkinlikleri


Zonguldak'ta Ahilik Haftası Etkinlikleri

Doğumunun 850. yılı olan 2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınan Ahi Evran, Anadolu’da Ahilik teşkilatının kurucusu, esnaf ve sanatkar zümresinin piri olarak kabul edilen çok yönlü bir ilim ve fikir insanıdır. Ahilik teşkilatı ile sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımıza yön veren, Anadolu’nun vatanlaşmasında Osmanlı Devletinin kuruluşunda ve bir cihan devleti olmasında büyük rol oynayan Ahi Evran tefsir, hadis, fıkıh, kelam ve tıp alanlarında derin bir alim, tasavvuf yolunda yüksek makam sahibi bir velidir.

Kardeşliğe, cömertliğe, yiğitliğe, fedakarlığa, ahlaka, akla, bilime ve sanata dayanan, kaliteli üretimin ve adil paylaşımın esas alındığı ahilik teşkilatı, Anadolu’da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuştur. Ahiler “Hakka hizmet, halka hizmet” anlayışıyla uzun yıllar Anadolu’da ticaretin ve sanat dallarının gelişmesinde, barış ve huzurun tesisinde önemli roller üstlenmişlerdir. Ahilik teşkilatı, geçmişte sosyal ve ekonomik hayatı yönlendirdiği gibi günümüzdeki bir çok sosyal ve iktisadi kuruluşun oluşumunda ve şekillenmesinde de büyük pay sahibidir.

Ahilik haftası münasebetiyle il müftülüğümüzce bir dizi programlar planlanmış ve icra edilmiştir. Bu kapsamda; Ticaret İl Müdürlüğünün organizasyonuyla Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanlarının da hazır bulunduğu istişare toplantısına katılım sağlanmış, oluşturulan ekipler marifetiyle bay-bayan esnafımız ziyaret edilmiş, Uzunmehmet Camiinde mevlit programı icra edilmiştir.

29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Güleri’in konuşmacı olduğu “Ahilik Kültürü ve Ticaret Ahlakı” konulu konferans İl Milli Eğitim ve Ticaret İl Müdürlüğü gibi kurumların yanı sıra STK’lar ve çok sayıda din görevlimizin iştirakiyle çevirim içi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Güler konuşmasında; ahiliğin kardeşlik manasına geldiği, yiğitlik ve cömertlik gibi manaları da içerdiği, insanın değerinin ise ortaya koyduğu ürünle ölçüldüğü hususuna değindi. Ayrıca Ahiliğin Osmanlı Devletinin sağlıklı bir şekilde kurulmasına öncülük eden bir yapı olduğu, Ahlak (Vicdan)’ın ise müeyyidesini hukuktan alması gerektiği, hukukun ise meşruiyetini değerlerden alması gerektiği noktasına temas etmiştir.