Trabzon'da Muharrem Ayı, Kerbela Ve Hacı Bektaş-ı Veli Konulu Panel Düzenledi

muharrem ayı, kerbela ve hacı bektaş-ı veli konulu panel düzenledi


Trabzon'da Muharrem Ayı, Kerbela Ve Hacı Bektaş-ı Veli Konulu Panel Düzenledi

 

 

Trabzon Müftülüğü Niyazi Şahinbaşoğlu toplantı salonunda 08.08.2022 tarihinde yapılan program, Pazarkapı Camii İmam-Hatibi Kemal Güner’in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İl Müftü Yardımcısı Muhammet Suiçmez’in moderatörlüğünü yaptığı programa İl Vaizi Abdullah Aksu, Beşikdüzü İlçe Vaizi Zeki Güven ve İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Serdar Öztürk panelist olarak katıldı.

Panelistlerden Abdullah Aksu Hacı Bektaşı Veli’nin tarihi şahsiyeti ve öğretileri üzerinde durduğu konuşmasında, O’nun Nişabur’da doğup, “Horasan erenleri” nden olduğunu, bağlı olduğu Türkmen aşiretiyle birlikte Anadolu’ya gelip bugünkü Nevşehir ili Hacı Bektaş ilçesine yerleşip halkla içi içe yaşadığını ve talebeler yetiştirdiğini anlattı.

Ayrıca devrindeki Hristiyan ve Moğollarla dini tartışmalar yapıp pek çoğunun Müslüman olmasına sebep olduğunu, müritlerinden çoğunun Ahilik teşkilatına mensup olup halka hizmet ettiğini, yetiştirdiği talebelerini Anadolu ve Balkanlara göndererek o bölgelerde İslam’ın yayılmasına sebep olduğunu, hatta halifelerinden Abdal Musa ve diğerlerinin dervişlerle beraber Orhan Gazi’nin emrine girip fetihlere katıldıklarını ifade etti.

Zeki Güzen ise Hz. Peygamberin hicretini ve hicret öncesi Mekke’de yaşanan değerlerle hicret sonrası Medine'de yaşanan değerleri kıyasladığı konuşmasının devamında, hicretle beraber yeni bir medeniyet inşa edildiğini ifade etti.

Din Hizmetleri Uzmanı Serdar Öztürk, muharrem ayının öneminden ve muharrem ayı içerisinde yapılması tavsiye edilen ibadetleri hatırlattığı konuşmasında ayrıca Hicri 61 ve Miladi 680 yılı muharrem ayı içerisinde vuku bulan ve bütün müslümanları derin bir üzüntüye sevk eden Kerbela hadisesini anlattı.

İl Müftüsü Osman Aydın’ın kapanış konuşmasının devamında katılımcılara aşure ikram edildi.