Kayseri'de “cenab-ı Hak Birliğimizi, Beraberliğimizi Daim Eylesin”

“cenab-ı hak birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin”


Kayseri'de “cenab-ı Hak Birliğimizi, Beraberliğimizi Daim Eylesin”

Kayseri ziyareti kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kayseri’de sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi.

Program Hunat Camii Müezzin Kayyım-ı Fatih Demir tarafından yapılan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.

Makar-ı Ulema olarak bilinen Kayserimiz, bugünden sonra Makarrı Huffaz olarak da anılacaktır. Hayırseverlikte önce olduğu tüm Türkiye’ce bilinmektedir. Bütün hayırseverlerimize hayırlarından dolayı teşekkür ediyor, bereketli, hayırlarını yapacaklar kazançlar diliyorum.” dedi.

Daha sonra programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Bizleri bu güzel şehirde, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyete pek çok zenginliği bağrında taşıyan, barındıran Kayseri şehrimizde buluşturan yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.” dedi.

Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Erbaş, il buluşmaları kapsamında gittikleri illerde sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini anımsattı.

Kayseri İl Buluşması’nın, 47. il buluşması olduğunu aktaran Başkan Erbaş, illerde vali ve belediye başkanlarıyla görüştüklerini, üniversite rektörleri ve öğrencilerle bir araya geldiklerini dile getirdi.

Ziyaretleri çerçevesinde bulundukları şehirlerin sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve hayır sahipleriyle de bir araya geldiklerini anlatan Başkan Erbaş, bu buluşmalarda şehrin manevi hayatına katkı noktasında neler yapabileceklerine ilişkin müzakerelerde bulunduklarını ifade etti.

Kayseri’de çok sayıda hayır sahibinin olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Bugün işte o hayır hasenat sahibi kardeşlerimizle aynı mekanda buluşmuş olmak da bizim için ayrıca bir bahtiyarlıktır. Allah hepinizden razı olsun.” diye konuştu.

İslam dini, huzurlu bir toplum istiyor”

Başkan Erbaş, “İyilik ve takva hususunda yardımlaşın.” ayet-i kerimesini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ayet-i kerimeyi her okuduğumda beni etkiler ve hikmetini anlamaya çalışırım. Biz iyilik için varız. ‘O Allah ki, bütün insanlığı, tüm insanları imtihan etmek için ölümü de hayatı da yarattı.’ O imtihanın en önemli özelliği ‘Hanginiz daha güzel amel işleyecek, hanginiz daha iyi işler yapacaksınız.’ Bunun için insanı yarattı.

Cenab-ı Hak, ayet-i kerime ile bütün insanlığa ‘İyilikte yardımlaşınız.’ ‘Günahta, kötülükte ve düşmanlıkta yardımlaşmayın.’ diyor. Bu ayet-i kerime, daha çok iyilik yapmamızı, daha çok iyiliğe koşmamızı, daha çok takva sahibi olmamızı gerektiriyor. Cenab-ı Hak, kötülükten kaçmamızı, günahtan, düşmanlıktan, kinden, nefretten, birbirimize karşı soğukluktan uzaklaşmamızı istiyor, bunlarda yardımlaşmamamızı emrediyor.”

İnfakın, zekatın önemine değinen Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’de infak kavramının bir çok yerde geçtiğinin altını çizerek, “‘Onlar varlıkta da darlıkta da infak ederler, öfkelerini yutarlar.’ İslam, huzurlu bir toplum istiyor. Bu huzurlu toplumun temellerini oluşturan ayetler bunlar. İçinde ihsan var, öfkeyi yutmak var, kardeşlik var, barış var. İslam’ın adı zaten barış. İslam, denge dini diyoruz. Bu dengeyi bütün insanlık için, bütün dünya için oluşturan tek sistem, İslam’dır. Bakınız işte bu dengeyi oluşturmak için ekonomik açıdan konuşacak olursak, zekatı emretmiş.” şeklinde konuştu.

Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar...”

‘Hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten meneden’ bir topluluğun ferdi olma niyazında bulunan Başkan Erbaş, “İyiliğin yaygınlaşması sadece belli insanların elinde olan bir şey değil. Herkes kendi imkanlarınca bunun bir kenarından tutacak. Türkiye Diyanet Vakfı olarak biz ne diyoruz? ‘Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar.’ Mottomuz, yani mefkuremiz budur, hedefimiz budur. Ardından diyoruz ki, ‘Dünyayı iyilik değiştirecek.’” dedi.

Yapılan hayır ve hasenatın insanların amel defterlerine kaydedildiğini hatırlatan Başkan Erbaş, konuşmasında şunları söyledi:

“Amel defterimiz açıldığında inşallah yapmış olduğumuz her türlü hayır, hasenat, ibadet, infak önümüze çıkacak. Bu dünyada yapmış olduğumuz infaklar, hayır, hasenat, Allah rızası için yaptıklarımız, salih ameller, bizim esas mallarımız onlar. Cenab-ı Hak, yapmış olduğunuz her türlü hayır hasenatı kabul eylesin.

Cenab-ı Hak gençliğimizi, çocuklarımızı, ailemizi sırat-ı müstakimde daim eylesin. Birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin. Devletimizi, milletimizi, ezanımızı, bayrağımızı ilelebet payidar eylesin inşallah. Vatanına bağlı, büyüklerine saygılı, küçüklerine merhametli gençler, çocuklar, nesiller yetiştirmeyi ve onlara örnek olmayı hepimize nasip eylesin. Katılımınızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum.”

Programa, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Cafer Tayyar Doymaz, Kayseri İl Müftüsü Yusuf Akkuş ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.