Burdur'da Mirac Kandili Mesajı

mirac kandili mesajı


Burdur'da Mirac Kandili Mesajı

17 Şubat 2023 Cuma gününü Cumartesi’ye bağlayan gece, içerisinde ilahi lütfu,ihsanı ve bereketi barındıran, birçok müjdeyle gelen Miraç Kandilini idrak edeceğiz. Bu gece Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır: "Kulu Muhammedi bir gece Mescid-i Haram’dan, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsrâ 1)

İsra kelimesi sözlükte gece yürüyüşü ; Miraç ise, yükseğe çıkma aracı, merdiven vb. anlamlara gelmektedir. İsra ve Miraç hadisesi, Peygamberimizin üstün makamlara yükselişi ve Allah’ın Yüce katına çıkarılışı olayıdır. Hz. Peygamberin gecenin bir bölümünde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülmesine "İsrâ", buradan da yüce makamlara yükselmesine, Allah’ın katına çıkarılmasına ise "Miraç" denir. Cenab-ı Hakk’a yakınlığın en üstün derecesi olan miraç, beşer anlayışı çizgisinin ötesinde olan akıllara durgunluk veren bir olaydır.

Bu gece Yüce makamlara ulaşan, Allah’ın katına yükselen Peygamberimize üç ilahi ihsanda bulunulmuştur. Bunların Beş vakit namaz (Bu sebeple namaza mü’minin miracı denmiştir.), Allah’a ortak koşmayanların bağışlanacağı müjdesi,Bakara suresinin sonundaki üç ayet olduğu hadis-i şeriflerde bildirilmektedir.

Bu Mübarek gün ve gecelerde bizler Rabbimizden bağışlanma dileyelim, günahlarımıza tövbe edelim,Bizlere hidayet rehberi olarak gönderilen, gözümüzün nuru, kutsal kitabımız Kuran- Kerimi okuyalım. Geçmiş günlerimizde kılamadığımız namazlarımız var ise kaza namazları kılalım. Üzerimizde kaza borcu yok ise nafile namaz kılalım. Anne ve babalarımız hayatta ve yanımızda ise onların hayır dualarını alalım. Yakın ve uzak akrabalarımızın, komşularımızın kandillerini kutlamak suretiyle birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeye özen gösterelim. Kırgın, dargın olduğumuz kimselerle barışalım. Her zamankinden daha fazla yardımlaşmaya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde ihtiyaç sahiplerine yardımcı olalım.

Bu mübarek kandil gecesinin yüreklerimizdeki imanı ve topraklarımızdaki birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirmesini, milletimiz ve insanlık âlemi için hayra, huzura, merhamete vesile olmasını diliyor, Cenâb-ı Hak’tan Kahramanmaraş Merkezli depremin etkilediği 11 ilimizde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan Rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, geride kalan Ailelerine ve Aziz Milletimize sabrı cemil niyaz ediyor, bütün müminlerin Miraç Kandilini tebrik ediyorum.

                                                                                                                             Dr. Enver TÜRKMEN

                                                                                                                                     İl Müftüsü