Sinop'ta Toplumsal Emanetlerimiz

toplumsal emanetlerimiz

Sinop'ta Toplumsal Emanetlerimiz

Sinop İl Müftülüğü ve Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliği ile “Dünya Engelliler Günü Haftası” etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi Salonunda konferans düzenlendi.

Program İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı . Akabinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Melih Keleş’in açış konuşmasının ardından Diyanet İşleri başkanlığının Dünya Engelliler Günü “ ile ilgili hazırlamış olduğu sinevizyon izlendi. Sinevizyondan sonra katılımcılara konuşan Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, İslamiyet’in ve Rasulüllah (sav) Efendimizin engelli insanlara verdiği değer üzerinde durarak sözlerine şöyle devam etti. “Yüce Allah insanı eşref-i mahlûk olarak yaratmış; insanı yaratılmış varlıkların halifesi olarak var etmiştir. Yüce Rabbimiz bütün insanları farklı özelliklerle yaratmış, insanları birbirlerine emanet etmiş, birbirini tanıyıp birbirlerini tamamlamalarını istemiştir. Bu bakımından insanlar birbirlerinin eksiklerini tamamlamalı ve kenetlenmelidir.

Hayatın bütün alanlarında yegâne değer olarak “takva” yı belirleyen Yüce dinimiz İslam, engellilere yaklaşım konusunda da adalet ve hassasiyeti emretmektedir.

Nitekim her konuda en güzel örneğimiz olan Peygamber Efendimiz (sav), engellilerle özel olarak ilgilenmiş, onlara destek olanları övmüş, onları imkân ve yeteneklerine uygun görevlerde istihdam etmiş, kendilerine değer vermiş, engelli olduğu için sabırla ve azimle hayata tutunmaya çalışanları Allah katında birçok mükâfatlarla ve cennetle müjdelemiştir. Rasülüllah (sav) Efendimiz Medine-i Münevvere zamanlarında sefere çıkacakları zaman yerlerine Medine-i Münevvere’ye Vekil bırakırlardı. Bazı zamanları da Ümmü Mektüm (ra) bırakmışlardır. O zat ki gözlerini çocukluk zamanında geçirmiş olduğu bir hastalık sebebiyle kaybetmişti. Ama Rasulüllah (sav) Efendimize bağlı İmanı kuvvetli bir zattı. Azaları sağlam Sahabe-i Kiram efendilerimiz olmasına rağmen Rasülüllah (sav) Efendimiz Ümmü Mektum (ra) Medine-i Münevvere’ye Vali olarak bırakması onlara verdiği değeri anlatmaktadır.

Her insan engelsiz bir hayat yaşamayı hak eder. Engelli vatandaşlarımız toplumsal emanetimizdir. Her insan bu emanete sahip çıkmalı ve hayatlarında her daim onlara yardımcı olmalıdır. Hz Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde “Âmâya veya yol sorana yol göstermen, sadakadır. Güçsüz birine yardım etmen, sadakadır. Konuşmakta güçlük çekenin meramını ifade edivermen sadakadır.”  (İbn Hanbel, V, 152, 169.) Dünya hayatı bir imtihan yeridir. Varlık da yokluk da engellilik de birer imtihandır. Önemli olan dünya imtihanından başarı ile çıkmaktır. Önemli olan gönüllerden engeli kaldırmaktır. Yüce Allah'ın katında değer kazanmak, gönül zenginliği ile ve doğru davranış ile mümkün olur.

Hepimiz birer engelli adayıyız. Bu gün sağlıklı sıhhatli bir şekilde olmamız yarın bizim engelli olmayacağımız anlamına gelmez.  Onlarsa her konuda yardımcı olmaya çalışmamız hem insalık ve Müslümanlık görevimizdir.

Diyanet İşleri Başkanlığımız’ da  Engellilerin dini eğitim, yayın ve irşat yönünden ihtiyaçlarının karşılamaktadır. Bunlar ile birlikte  bir çok camilerimiz engelli vatandaşlarımızın ibadet yapabilmeleri için fiziki düzenlemeler yapılmış olup, denetimlerde fiziki yönden eksiklikleri bulunan camilerimizde engelli vatandaşlarımızın ibadet edebileceği bir duruma getirilmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün tüm insanlığın gönüllerdeki engelleri bir bir aşarak birliğe dirliğe kardeşliğe vesile olmasını, Yüce Allah'tan niyaz ediyorum” dedi.

Program sonunda engelli vatandaşlara Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından “Ayet ve Hadis Işığında Engelliler ”isimli kitap hediye edildi.

Programa Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, Kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.