Kayseri'de Il Müftüsü Güven’den “kardeşlik” Konferansı

il müftüsü güven’den “kardeşlik” konferansı

Kayseri'de Il Müftüsü Güven’den “kardeşlik” Konferansı

İL MÜFTÜSÜ GÜVEN’DEN “KARDEŞLİK” KONFERANSI

İl Müftümüz Prof. Dr. Şahin Güven tarafından Ali Rıza Özderici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine 14.12.2018 Cuma günü “Kardeşlik” konulu konferans verildi.

Kardeşliğin önemini vurgulayan İl Müftümüz Sayın Güven, “Tarihen sabittir ki Anadolu toprakları sürekli olarak göç almıştır. Özellikle Osmanlı Devletinden önce Serhat akınlarının olduğunu ve bu bölgeye Müslümanların gelip yerleştiğini biliyoruz. Hatta önce gönül erleri geldi. Gönül erleriyle Anadolu’nun insanlarının bir kısmının gönlü fethedildi. Sonra gönlü fethedilen ülkenin toprakları da fethedildi. Ardından balkanlar üzerinden Avrupa’nın içlerine kadar İslam’ı taşıyan atalarımız gittikleri yerlerde camiler, medreseler, eğitim kurumları, hanlar, hamamlar yaptılar. Oraları ihya ve inşa ettiler. Hatta oraları ihya ve inşa ederken oraların halkının İslam’la tanışması için Anadolu’dan Müslüman aileleri alıp oraya hicret yurdu olarak götürüp yerleştirdiler. Uzun bir süre sonra Osmanlı gücünü yitirmeye başladığı zaman yeniden Anadolu’ya doğru çekilmeye başladığında Balkanlardaki birçok Müslüman unsur dinini yaşayabilmek için Anadolu’ya hicret etti. Onun için ülkemizde Boşnaklar var, Makedonlar var, Arnavutlar var, Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan göç eden kardeşlerimiz var. Daha 1980’lerde Bulgaristan’da komünizm altında inleyen kardeşlerimizin Türkiye’ye geldiklerini hepimiz biliyoruz.

“BİZİM İNANCIMIZDA MAZLUMUN DİNİ SORULMAZ. MAZLUM İSE ONA YARDIM ETMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR”

Yine yüzyılın başında tehcir hareketleri sebebiyle hangi ırktan olursa olsun Müslüman olanların Yunanistan’dan Türkiye’ye geldiklerini biliyoruz. Bosna savaşında on binlerce Boşnak ülkemize geldi. Özellikle Orta Asya’da sorunlar çıkmaya başladığı zaman Orta Asya’dan ülkemize epeyce göçler oldu. Anadolu topraklarına göç eden bir sürü Gürcü kardeşlerimiz vardır. Çeçenistan’daki olaylar sebebiyle Çeçen kardeşlerimiz buraya göç ettiler. Ortadoğu’da sorunlar başlayınca önce Irak’ta Saddam’ın zulmünden kaçan Iraklı Kürt kardeşlerimizin sığınağı Türkiye idi. Amerikan zulmünden kaçan yüzbinlerce Iraklıya ev sahipliği yaptık. Şu anda Suriye’den 3 buçuk milyon muhacir kardeşimiz vatanlarında yaşama imkânı bulamadıkları için sığınacak mekan olarak gördükleri ülkemize geldiler. Biz herhangi bir ırk, etnik unsur ve hatta din ayrımı yapmadan bütün ihtiyaç sahiplerine kucak açıyoruz. Çünkü bizim inancımızda mazlumun dini sorulmaz. Mazlum ise ona yardım etmek bizim görevimizdir.

“MÜSLÜMANLAR YALNIZCA VE YALNIZCA KARDEŞTİR”

Yemen, birçok sahabenin ana yurdudur. Mesela Peygamberimiz (s.a.s.)’in azatlı kölesi, evlatlığı ve kendisine kardeşim dediği Zeyd b. Harise Yemenli bir ailenin çocuğudur. Onun 18 yaşındaki oğlu Usame b. Zeyd’i Peygamberimiz ölüm döşeğinde yatarken ordu komutanı olarak tayin etti. Yemen düne kadar açlık çekmiyordu, sorun yoktu. Dünyayı sömüren güçler sömürgelerine alet edebilmek için ülkeleri önce iç karışıklığa, sonra zaafa, sonra da yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürmeye geliyorlar. Ortadoğu başta olmak üzere İslam ülkelerinin içerisinde olan bir takım terör örgütlerinin her birisinin gerisinde büyük güçler vardır. Onlar bilinçli olarak bunları üretiyorlar. Ancak biz gençliğimize sahip çıkamadığımız için, sahih dini öğretiyi veremediğimiz için gençlerimizi kandırıyorlar, ellerine silah tutuşturuyorlar ve kardeşi kardeşe öldürttürüyorlar. Müslümanlar yalnızca ve yalnızca kardeştirler, başka bir şey olamazlar. Irkı, rengi, kültürü, cinsiyeti farklı olabilir; ama kardeştir. Onun için dünyada 1 milyar 800 milyon kardeşimiz var. Peygamberimiz (s.a.s.) diyor ki: “Müminler bir vücudun azaları gibidir. Herhangi bir organı rahatsız olursa diğer organlar da ona ateşle ve onun acısını hissetmekle ona destek olurlar.” Vücudun bütün organları nasıl birbirine kenetlenmişse aynı şekilde Müslümanlar da birbirine kenetlenmelidir. Müslümanların sıkıntıları ve sorunları vardır. Dünyanın ümidi olan bu ülkenin insanları olarak bizler eğer Din-i Mübin-i İslam’ı güzel anlar, güzel yaşarsak bilelim ki dünyanın geleceği daha güzel olacaktır. Bunun için gayret göstereceğiz. Bunu da yalnızca Rabbimiz’in rızasını gözeterek yapacağız. Sizler şu anda burada bir ilim talebesisiniz. İlim talep etmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır diyor Peygamber Efendimiz (s.a.s.). Şu anda aslında farz bir ibadet yapıyoruz. Namaz kılmak nasıl farz ise ilim talep etmek de öyle farzdır. Bilgiye ulaşmak artık kolay. Bir tık ile hocalarınızın size verdiği bilgilerden daha fazlasına ulaşabiliyorsunuz. Ama dönüşmeyen bir bilgi sahibine fayda vermiyor. Sizin burada ensar ve muhacir kardeşliğini öğrenmeniz yetmiyor. Bir de bunu amele dökeceksiniz. Amele dönüşmüş olan bir ensar-muhacir kardeşliği gerekiyor; nutuk atmakla olmuyor bu iş. “Ben ne yapabilirim” sorusuna cevap bulmak durumundayız. 3 yıldır Kayseri’den her ay 10 tır yardım gönderiyoruz. Şu ana kadar 466 tır yardım gönderdik. 20 milyon TL’nin üzerinde bir yardım. Bu yardımı Kayserililer verdi. Allah hepsinden razı olsun. Yüce Mevla ihlâsla, samimiyetle yapılan yardımların arasına ilhak eylesin. ” dedi.

Konferans sonrası Ali Rıza Özderici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hüseyin Efe tarafından İl Müftümüz Sayın Güven’e ebru çalışması tablo hediye edildi.

Düzenlenen konferansa İl Müftümüz Prof. Dr. Şahin Güven, Ali Rıza Özderici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hüseyin Efe, öğretmen ve öğrenciler katıldı.