Malatya'da “çanakkale şehitlerine” şiir Okuma Final Yarışması

“çanakkale şehitlerine” şiir okuma final yarışması

Malatya'da “çanakkale şehitlerine” şiir Okuma Final Yarışması

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığımızca ülkemiz genelinde başlatılan İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif ERSOY’un “Çanakkale Şehitlerine” şiirini okuma final yarışması 22.03.2019 Cuma günü Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.

Yarışmaya Sayın Valimiz Aydın BARUŞ, İl Müftümüz Ümit ÇİMEN, İlçe Müftülerimiz, Gençlik Koordinatörlerimiz, yarışmacılar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan İl Müftümüz Ümit ÇİMEN; “Çanakkale bir milletin yeniden dirilişidir. Çanakkale bir zihniyet-medeniyet savaşıdır. Haçlı ruhunun son kaba kuvvet denemesidir. Çanakkale eski dünya-yeni dünya bütün akvam-ı beşerin üzerimize çullandığı bir savaştır.

Çanakkale Asımın neslinin zaferidir. Bu toprakların 800 yıllık Türk milletinin vatanı oluşunun tescilidir. Tarihimizin şeref levhasıdır. Bir hesaplaşma zeminidir ve milletimizin birçok hesabı bozduğu yerdir. Bir devrin battığı yerdir. Çanakkale’yi geçilmez yapanların ruhları şad olsun.

Şehitlerimiz vatanımızı cennet yapan toprağın altındaki ölümsüz dirilerdir. Şeair-i Diniyye olan Ezanın bekçileri, Bin yıllık tarih, kültür ve medeniyetimizin özeti ay yıldızlı Al Bayrağa renk katan gökteki kahraman yıldızlardır. Şehitler Hz. Peygamber’in komşuları, cennetin mümtaz sakinleridir. Emanetlerine sahip çıkalım. Uğrunda can feda ettikleri değerler etrafında kenetlenelim” dedi.

Sayın Valimiz Aydın BARUŞ ise yaptığı konuşmada, “18 Mart tarihinde Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümünü kutladık. Aynı zamanda Şehitleri Anma günü münasebetiyle aziz şehitlerimizin ruhlarını şad ettik. Bu süreç içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımızca Türkiye çapında 81 ilimizde gençlerimiz arasında Çanakkale Şiirinin ezbere okuma yarışması düzenlendi. Bugün de bu yarışmanın finalini burada yapıyoruz. Gençlerimiz şiirlerini okudular.

Sevgili gençler Çanakkale Destanı bizim tarih şuurumuzun, tarih belleğinizin en derin noktalarına nüfuz etmiş bir destandır. 18 Mart 1915 tarihinde kazandığımız Deniz Zaferi ile birlikte denizden istediğini elde edemeyeceğini anlayan dünyanın en büyük, en güçlü ülkeleri bu sefer karadan ülkemize, Anadolu’muza girmeye çalıştılar. Aylarca kanla, canla devam eden mücadelenin neticesinde o toprakları, Gelibolu topraklarını bizlerin iradesi üzerinde irade kurmak isteyenlere ve ülkemizi işgal etmek isteyen düşmanlara mezar ettik. O destanın, atalarımızın yazmış olduğu destanın 104 yıldır hafızalarımızda yaşamasının en büyük etkenlerinden birisi merhum Mehmet Akif'in Çanakkale şehitlerine yazdığı destansı şiirdir. O şiirdeki ifadelere baktığımız zaman bizim hangi değerler uğruna yaşadığımızı, hangi değerler uğrunda hiç korkmadan çekinmeden canımızı verebileceğimizi ifade eden çok güzel sözler vardır. O şiirin içerisinde Anadolu'daki 1000 yıllık tarihimizin, bu milletin İslamiyet’le tanışması neticesinde kalplerinde, gönüllerinde yer etmiş değerlerin en muazzam ifadelerine rastlıyoruz. Çanakkale şiirinin gençlerimizin, çocuklarımızın hafızasında yaşatılması bu açıdan son derece önemli. Biz o şiirdeki şahadet anlayışını, vatan anlayışını, millet anlayışını yüreklerimizde hissettiğimiz müddetçe ve şehitlerimizin bize bıraktığı mirasın değerini bildiğimiz müddetçe bu topraklara bir daha düşman ayağı basamayacaktır. Sadece düşman ayağı değil bu milleti içinden vurmak isteyen, bu milleti birbirine düşürmek isteyen hainler de hiçbir zaman fırsat bulamayacaktır.

Siz değerli gençlerimiz bugün bunun en güzel ispatını burada sergileme fırsatı buldunuz. Hepinizi tebrik ediyorum. Çanakkale şehitlerinin mirasına sahip çıkan buradaki değerli gençlerimizi gönülden kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Gençlerimizden ricamız yalnızca buradaki yarışmaya katılan gençlerimiz değil bütün gençlerimizin Çanakkale Şehitlerine Şiiri’ni ezberlemesi ve devamlı tekrar ederek hafızasında, yüreğinde yaşatmasıdır. Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Program sonunda jüri üyeleri İl Müftü Yardımcımız İhsan Mesut AKBAŞ, İl Gençlik Koordinatörü Vaizimiz Feyza UÇAR, İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Handan BELLİ, Şube Müdürümüz Mehmet NOZOĞLU, Edebiyat Öğretmeni Mehmet ÇETKİN tarafından ödüle layık görülerek 1. olan Yazıhan Anadolu Lisesinden Mehmet Emin KIRÇALI, 2. olan Battalgazi Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesinden Rabia GÜNGÖRÜ ve 3. olan Darende Osman Hulusi Ateş Anadolu İmam Hatip Lisesi Sahra ATEŞ isimli öğrencilere ödülleri Sayın Valimiz Aydın BARUŞ tarafından verildi.