Eskisehir'de Hac Hazırlık Kursları Düzenlendi

hac hazırlık kursları düzenlendi

Eskisehir'de Hac Hazırlık Kursları Düzenlendi

İl Müftülüğümüz tarafından, 2019 Yılında İlimizden Hacca gitmek üzere kaydını yaptıran vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla seminer programı düzenlendi.

Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezinde üç gün boyunca devam eden seminer; İl Müftüsü Bekir GEREK, İl Müftü Yardımcıları Ziya ALBAYRAK, İbrahim ÇAYIR, Şerife Hanım ALTUNER, Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa BİLTÜRK, Din Hizmetleri Uzmanı Dr. Hasan Hayri ÇIRAK ve Aile Hekimi Dr. Osman MOLLAOĞLU' nun Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan eğitim programına uygun sunumları ile tamamlandı.

Seminerin ilk gününde hacı adaylarına hitap eden Eskişehir İl Müftüsü Bekir GEREK, hacca gitmeden önce ve hac yolculuğu esnasında yapılması ve yapılmaması gereken hususlardan bahsederek haccın mahiyetini, maddi ve manevi hazırlık boyutunu ve haccın önemini dile getirerek; ahkamı ve esrarı büyük olan bu yolculuğun diğer yolculuklardan farklı olduğunu ve bu yüzden hacı adaylarının baştan sona kadar niyetlerini sağlam tutmaları gerektiğini ifade etti.

İl Müftü Yardımcısı İbrahim ÇAYIR, "hac ibadetinin gereği olarak bir arada yaşama bilinci" konusuna değinirken, Din Hizmetleri Uzmanı Dr. Hasan Hayri ÇIRAK ise "Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevi ve Medine" konusunu ele alındı.

İl Müftü Yardımcısı Ziya ALBAYRAK ve Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa BİLTÜRK tarafından; hacıların maddi ve manevi açıdan nasıl hazırlanması gerektiği hususu ile Haccın Hikmeti ve Hacdaki sembollerin Anlamı konuları işlendi.

Bayan hacı adaylarına İl Müftü Yardımcısı Şerife Hanım ALTUNER, hanımlara özel durumları anlatırken; seminerin son bölümünde ise Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Osman MOLLAOĞLU tarafından hacı adaylarına temel sağlık bilgileri verildi.

Bilgilendirmelerin ardından seminer kapsamında Kâbe maketiyle uygulama yapılarak; İhrama girme ve tavafın uygulamalı olarak gösterildiği seminerde hac farizası esnasında uyulması gereken genel kurallar, yapılması gereken dualar ve kılık kıyafetten yolculuğa kadar dikkat edilmesi gereken diğer hususlar aktarıldı.