Eskisehir'de Hastanelerde Manevi Psikososyal Destek Semineri Yapıldı

hastanelerde manevi psikososyal destek semineri yapıldı

Eskisehir'de Hastanelerde Manevi Psikososyal Destek Semineri Yapıldı

Hastanelerde Manevi Psikososyal  Destek Semineri Yapıldı

Manevi Destek ve Rehberlik hizmetleri çerçevesince Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Eskişehir Şehir Hastanesinde yönetici, doktor, hemşire ve diğer çalışanlara yönelik manevi psikososyal destek eğitim semineri düzenlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü işbirliğinde gerçekleştirilen seminerlerin açılış programlarına İl sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur BİLGE, İl Müftüsü Bekir GEREK, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali MUMCU, Hastane Başhekimleri ve çalışanlar katıldı.

ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci KULA tarafından verilen seminerin açılış programında konuşan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur BİLGE, bu eğitim programı kapsamında sağlık tesislerimizde talep eden hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personellerimize içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurularak hastaların iyileşme süreçlerine katkıda bulunmak için moral isteklendirme ve manevi destek sağlamak, dini ve manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmayı amaçladıklarını belirtti. BİLGE, İl Müftülüğünün de katkılarıyla bu yönde bir uygulamanın Eskişehir Hastanelerinde de başlatıldığını belirterek başta İl Müftüsü Bekir GEREK olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.

İl Müftüsü Bekir GEREK ise yaptığı konuşmada bugün anlamlı ve önemli bir semineri gerçekleştirdiklerini belirterek şunları kaydetti. Hastanın, hasta yakınlarının tedavisinde tıbbın yanında moral ve motivasyonun, manevi desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Müftü GEREK, her şeyi madde ile çözmek mümkün değildir. Hiç şüphesiz ki hastalandığımızda ilk gideceğimiz yer hastanedir, doktordur. İnsanlar hasta olduğunda özellikle yatağa bağımlı hale gelen, ağır hastalıklara yakalandığında tedavi süresince ve bu süreçte yakınlarının manevi psikososyal desteğe büyük ihtiyaç duymaktadır. Bugün batı dünyasında hastanelerde bu hizmet çok etkili bir şekilde verilmektedir. Bu noktada geç kalmış bir hizmettir. Şunu unutmayalım ki bu hizmette en önemli şey insana dokunmaktır, gönlüne dokunmaktır. Nice insanlar yüksek moralle büyük hastalıkları yenerek hayata devam etmektedirler. Müftü GEREK, bu gerçekten hareketle Diyanet İşleri Başkanlığının, Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hastanelerde manevi rehberlik hizmetini başlatmıştır. İlimizde biri kadın diğeri erkek olmak üzere iki görevlimiz Şehir Hastanemizde, aynı şekilde iki görevlimizde Yunus Emre Devlet Hastanemizde bu hizmeti vermektedir. Bu hizmetten çok olumlu ve güzel sonuçlar da almaktayız. Verilen bu hizmetin her geçen gün daha da kaliteli hale geleceğine olan inancımla bu hizmeti yürütme noktasında bizimle birlikte heyecan duyan başta İl Sağlık Müdürümüze, hastane yönetimlerimize, bu alandaki bilgisiyle her daim bize rehber olan ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci KULA hocamıza ve siz değerli personelimize teşekkür ediyorum. Dedi.

Konuşmaların ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Din Psikolojisi Anabilim Dalında görev yapmakta olan Doç. Dr. Naci Kula tarafından eğitim verildi. KULA, insanın biyolojik, psikolojik, sosyal ve manevi olmak üzere dört temel yönü olduğunu ve hastalandığında da tam sağlığına kavuşabilmesi için bu yönlerin bütünüyle hizmet verilmesi gerektiğini belirtti. İnsanoğlunun ben varım demek için ağlayarak dünyaya geldiğini bundan dolayı da ona dokunulmasını beklediğini vurgulayan KULA, Manevi Destek Programı Anlam ve Önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.