Hatay'da Kurban Hizmetleri Komisyonu Toplantısı Yapıldı

kurban hizmetleri komisyonu toplantısı yapıldı

Hatay'da Kurban Hizmetleri Komisyonu Toplantısı Yapıldı

İlimizde Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurbanlarını bizzat kesmeleri veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak amacıyla İl Müftülüğümüzün koordinesinde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu, 22.07.2019 tarihinde saat 14.00'da Vali Yardımcısı Bilal ÖLMEZ Başkanlığında İlimiz Müftülüğü Toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya; İl Müftü Vekili İrfan AÇIK, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amir V. Bahiddin GÜNDÜZALP ve Veteriner Hekim Suphi DAYI, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Teknikeri Necati ÇETİN, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekim Ali BÜYÜKBAŞ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Orman Mühendisi Nuri AKIN, İl Sağlık Müdürlüğü  Çevre Sağlık Teknisyeni Durmuş BAŞPINAR, Hatay Türkiye Diyanet Vakfı Şube İşlemleri Görevlisi Kadir GÜNDÜZ’ün iştiraki ile İl Müftülüğü Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1- Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Kurbanlık hayvan satış yerleri bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce Kurbanlık hayvan satış yerlerine hayvan hareketi başlatılmayacaktır.

2- Büyükşehir Belediyesi tüm kesim yerlerini kurban kesimine hazır hale getirecek, fiziki ve sağlık şartlarındaki noksanları belirleyerek gerekli alt ve üst yapılarını en geç 02 Ağustos 2019 Cuma gününe kadar tamamlayacaklardır.

3- Kurban kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan yerlerde, kendi bahçesi veya özel mülkünde, kurbanlarını kendi imkanlarıyla kesmek isteyenlere, dini ve hijyenik şartlara uyarak, hayvana eziyet vermeden kesmeleri kaydıyla engel olunmayacaktır.

4- Kurban kesim yerlerinde yeteri kadar din görevlisi İlçe Müftülüklerince, veterinerler ve diğer görevliler Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce karşılanacaktır. Kurban kesim yerinin bulunduğu köy ve mahalle muhtarları; din görevlisi ve diğer görevlilere yardımcı olacaktır.

5- Büyükşehir Belediyesince, kesim yerlerinde Bayramın 1. günü saat 13.00'e kadar küçükbaş hayvan kesimi, ücretsiz yapılacaktır. Vatandaşlar saat 13.00'ten sonra büyükbaş hayvanlarını tesisten yararlanma ücreti ödemeden kesebileceklerdir. Bunun dışında, Büyükşehir Belediyesini belirleyeceği yeteri kadar kurban kesim yerinde vatandaşlar kurbanlarını kendi imkânlarıyla kesebileceklerdir.

6- Geçici olarak hazırlanacak kurban satış ve kesim yerlerinin çevre ve sağlık şartlarına uygunluğu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta ekipleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince kontrol edilecektir. Ayrıca bu yerlere Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ek-1, ve ek-2 duyuru formları Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlilerince asılacaktır.

7- Kurban kesim yerlerindeki atıkların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için hayvanların bekletilmesi sonucunda oluşan hayvansal atıkların çevreye verebileceği koku ve benzeri problemlerin önlenmesi amacıyla kesim bölgelerinde su, elektrik, kanalizasyon ve foseptik çukuru gibi altyapı yeterliliğinin sağlanması kesimden çıkan atıkların sızdırmaz ve yırtılmaz siyah torbalara konularak özel atık taşıma araçları ile İlçe belediyelerinin depolama sahalarına en kısa sürede taşınarak, sıhhi açıdan zararsız hale getirilmek amacıyla gerekli tedbirler Büyükşehir Belediye Başkanlığınca alınacaktır.

8- Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kurban kesim yerlerinde kesim süresince İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir sağlık memuru bulundurulacaktır.

9- Kurban satış ve kesim yerlerinde Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca, Emniyet Müdürlüğünce, Jandarma Komutanlığınca gerekli güvenlik tedbirleri alınacak, cadde ve sokaklarda sağlık şartlarına uymayan kurban satış ve kesimine, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı  ve güvenlik güçlerince izin verilmeyecektir.

10- Büyükşehir Belediyesince belirlenen Kurban Kesim Yerlerinde veteriner hekim ve din görevlilerinin gerektiğinde acilen ulaşılmak üzere telefon numaraları görülebilen yerlere levhalara yazılarak asılması Büyükşehir Belediyesince yapılacaktır.

11- Kurban kesilen hayvanların kulak küpeleri 02.12.2011 tarihli ve 28130 sayılı resmi gazetede yayınlanan sığır, koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde biriktirilerek Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün kontrolünde veri tabanından düşülerek imhası yapılacaktır.

12-  05 Temmuz 2019 tarihli ve 30822 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar tarafından 22.07.2019 tarihinden itibaren web sitelerinde yayınlayacaktır.

13-  İl ve İlçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri İl Müftülüğüne ait web sitesine 22 Temmuz 2019 Pazartesi günü konulacak olup, aynı günden itibaren komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar tarafından alınarak web sitelerinde yayınlanacaktır.

14- İhtiyaca binaen gerektiğinde kullanılmak üzere oto yıkama yerleri sahipleri ile görüşülerek kurban kesim yerleri olarak kullanılabileceği halkımıza Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ilan edilecektir.

15- Kurban hizmetlerinin denetlenmesi İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü,  İl Jandarma Komutanlığı’nca yapılacaktır.

16- Cezai işlemler İçişleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı ekiplerince uygulanacaktır.