Hatay’da Mevlid-i Nebi Haftası Konferansı

Hatay'da Mevlid-i Nebi Haftası Konferansı

mevlid-i nebi haftası konferansı

30 Kasım 2018 - 14:35

“Mevlid-i Nebi Haftası” münasebetiyle İl Müftülüğümüz tarafından “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu konferans düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa; Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, emekli il müftüsü Mustafa Varlı, İlçe Müftülerimiz, kurum müdürleri, din görevlilerimiz ve vatandaşlarımız katıldı.

Program, İstiklal Marşı’nın okunmasını müteakip Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açış konuşması yapan İl Müftümüz Hamdi Kavillioğlu; “Hayatının her alanında bizlere örnek olan Peygamber Efendimiz (s.a.s.) genç nesilleri anlama ve onları geleceğe hazırlama konusunda da en güzel rehberimizdir.

Peygamberimiz (s.a.s.), İslam’a davet görevini alıp, tebliğe koyulduğunda kendisine ilk iman edenlerin büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyordu. İslam genç sahabilerin omuzlarında yükseliyor, onların gayret ve hizmetleriyle Mekke’den Medine’ye, Medine’den de dünyanın dört bir yanına yayılıyordu.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’in dünyasında gençlerin her zaman özel bir yeri olmuştur.” dedi.

Akabinde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon izlendi.

Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak hocamız da konuşmasına; sünnetin dindeki yerini anlatarak başladı. Ardından, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatından bilgiler veren hocamız, Peygamber Efendimizin (s.a.v) daha gençlik yıllarında, peygamberlik gelmeden önce de örnek olan ve sevilen birisi olduğunu, Hilfu’l-fudul cemiyetine üye olarak zayıflara, güçsüzlere ve yolda kalmışlara yardım ettiğini, kendisine köle olarak hediye edilen Zeyd. bin Harise’nin babasının kendisini götürmek istemesine rağmen Peygamber Efendimiz’den ayrılmak istemediği için babası ile gitmediğini, Hz. Ali’nin (r.a) Peygamber Efendimizin yanında yetiştiğini, Peygamber Efendimizin (s.a.v) “Ben ilmin binasıyım, Ali de kapısıdır.” buyurduğunu, Esma binti Ebikir’in (r.anha) hicret esnasında Peygamber Efendimize ve babasına yiyecek taşıdığını ve müşriklerden bu sebeple işkence gördüğünü ifade etti.

Cafer b. Ebi Talib’in (r.a) Habeşistan’a hicret edenleri geri almak üzere gidenlere karşı Habeşistan kralının huzurunda “Peygamber Efendimizle (s.a.v) insanlığın değerini bulduğunu” söylediğinde henüz 17-20 yaşlarda olduğunu ve Habeşistan’a hicret edenlerin başında görevlendirildiğini, Mus’ab b. Umeyr’in (r.a) Medine’ye öğretmen olarak görevlendirildikten bir yıl sonra 75 Medineli Müslümanla Mekke’ye geldiğini ve “Ya Rasulallah, Medine’de İslam’ın girmediği, İslam’ın konuşulmadığı ev kalmadı.” dediğini, Erkam’ın (r.a) 17 yaşında Müslüman olduğunu ve evini Peygamber Efendimizin hizmetine verdiğini, İslam tarihinin ilk okulunun, ilk üniversitesinin “Darü’l-Erkam” denilen bu evin olduğunu, ikincisinin de Medine’de Mescid-i Nebi’de “Suffe” denilen yer olduğunu aktardı.

Konuşmasında Peygamber Efendimizin (s.a.v) gençleri eğitim metoduna da değinen hocamız, “Peygamber Efendimiz (s.a.v) gençlere değer verirdi. Onlara güvenirdi. Hicret Esnasında Hz. Ali’ye kendisinde bulunan emanetleri teslim ederek sahiplerine teslim etmesini ve sonra kendisin de hicret etmesini tembihlemişti. Onlara yetki ve sorumluluk verirdi. Usame b. Zeyd’i ordunun başına komutan tayin ettiğinde 18 yaşındaydı ve Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer gibi sahabeler de o ordunun içinde idiler. Peygamber Efendimiz (s.a.v) gençlere önce ahlak ve maneviyatı öğretmiştir.” dedi.

“Kıymetsiz geç yoktur, kıymeti ve değeri keşfedilmemiş gençler vardır. Sorunlu genç yoktur, sorumluluk ve maneviyat eğitimi verilmemiş gençler vardır. Bizler gençlere, âlemlerin efendisini öğretmezsek başkası gelir Yüzüklerin Efendisi’ni, öğretir. Bizler gençlerimize, Habib-i Neccar’ı, Battal Gazi’yi, Selahattin Eyyubi’yi, Ulubatlı Hasan’ı, Sultan Alpaslan’ı, Hz. Ali’yi, Hz. Hamza’yı anlatmazsak başkası gelir Harry Potter’ı anlatır, sahte kahramanlarını anlatır. Düşmanlar değeri ve kıymeti bilinmeyen gençleri alır ve kullanır. Peygamber Efendimizi (s.a.v) anmak önemlidir ama O’nu anlamak daha da önemlidir.” diyen hocamız haftanın hayırlar getirmesi ile konuşmasını sonlandırdı.

Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak hocamızın konuşmasının ardından program sona erdi.

Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret