Istanbul Müftülüğü Din Ve Hayat Dergisi, “imtihan” Konulu...

Istanbul Müftülüğü Din Ve Hayat Dergisi, “imtihan” Konulu Paneli

istanbul müftülüğü din ve hayat dergisi, “imtihan” konulu paneli

26 Şubat 2021 - 15:00

İstanbul Müftülüğü ve TDV İstanbul Şubesi ortak yayını olan Din ve Hayat Dergisi'nin son sayısının da kapak konusu olan “İmtihan” paneli çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

 

İstanbul Müftülüğü ve TDV İstanbul Şubesi ortak yayını olan Din ve Hayat Dergisi'nin 41. sayısının kapak konusu olan “İmtihan” paneli, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı yönetiminde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Panele, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün,  Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Özcan Hıdır ve Ege Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Nuri Demir panelist olarak katıldı.

Din ve Hayat Dergisinin çevrimiçi panelinde konuşan İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, “Din ve Hayat Dergisi 41. sayısının teması olan “İmtihan” konusunu merkeze alan bir panel yapmayı amaçladık. Din ve Hayat Dergisi muhtelif zamanlarda üç aylık, kimi zamanlarda ise dört aylık periyotlarla yayınlanan bir dergiydi. İstanbul Müftülüğü görevini üstlendikten sonra altı aylık Periyotlarla yayınlamaya başladık. Daha önce yayınladığımız “Dijitalleşme” ve “Âdâb” sayısı ile ilgili bir panel yapma fırsatı bulamadık. Din ve Hayat dergisinin bir geleneği olan panele, artık “İmtihan” sayısıyla tekrar dönelim istedik. Dolayısıyla bu toplantı işte bu kapsamda yapılan çevrimiçi bir panel.” sözlerine yer verdi.

“İmtihan, kötülük başımıza geldiğinde ona verdiğimiz tepki kadar, o kötülüğün dünyadan kökünün kazınması için verdiğimiz mücadelenin de adıdır”

Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın yönettiği panelde konuşan Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, “Kur’ân insanı “zalûm” ve “cehûl” olarak tanımlarken, insanın karakterine değil tutumuna işaret etmektedir. Zira “zalûm”un “zalim”den farkı, başka türlü imkânı varken insanın zulmü tercih etmesidir. “Cehûl”, başka türlü imkân varken cehli tercih etmiş olmasıdır.” dedi. Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, konuşmasının devamında “İmtihan, kötülük başımıza geldiğinde ona verdiğimiz tepki kadar, o kötülüğün dünyadan kökünün kazınması için verdiğimiz mücadelenin de adıdır.” ifadelerine yer verdi.

“İnsan insanın yurdudur.’, ‘İnsanı-insanlığı yaşat ki insan-dünya yaşasın.’  anlayışına şiddetle ihtiyaç vardır.”

“İslam bütün dinler içinde denge dinidir ve itidal dinidir. Aslında bu denge unsurunun Allah’a, insana, kâinata bakışta, tenzilî ve tekvinî ayetleri okumada öne çıkması gerekiyor.” ifadelerine yer veren Prof. Dr. Özcan Hıdır, “Koronavirüs (Covid-19) günlerinde dünyada “İnsan insanın kurdudur.” anlayışından “İnsan insanın yurdudur.”, “İnsanı-insanlığı yaşat ki insan-dünya yaşasın.” anlayışına şiddetle ihtiyaç vardır. Bu insanlık imtihanını aşmak bizim elimizdedir ve dünya çapında büyük çapta ölümlere-acılara sebep olan “Koronavirüs (Covid-19)  dünyaya bu fırsatı vermiştir.” dedi.

“İmtihanı anlayabilmek için tabiatı ve insanı çok iyi tanımamız gerekir.”

Dr. Osman Nuri Demir de “İmtihanı anlayabilmek için imtihanın gerçekleştiği tabiatı ve âlemi, imtihanın öznesi olan insanı çok iyi tanımamız gerekir.” dedi. Sözlerine devam eden Dr. Osman Nuri Demir, “İnsanın başına gelenler ya bizatihi kendi yaptıklarının ya da başka bir insanın, başka insanların yapıp ettiklerinin sonucudur.”   ifadelerine yer verdi.

Toplantı, Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın panelistlere, Din ve Hayat dergisinde emeği bulunanlara ve programı takip eden izleyicilere teşekkür etmesiyle sona erdi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çorum'da Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Yarışmaları Için Başvurular Başladı
Çorum'da Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Yarışmaları Için...
Diyarbakir'da Il Müftüsü Celal Büyük, Bayram Namazını Ulu Camiinde Kılarak Cemaatle Bir Araya Geldi.
Diyarbakir'da Il Müftüsü Celal Büyük, Bayram Namazını Ulu...