Karaman’da Il Müftümüz Muhammet Lutfi Ketenci’ Nin Camiler Ve...

Karaman'da Il Müftümüz Muhammet Lutfi Ketenci' Nin Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Mesajı

il müftümüz muhammet lutfi ketenci' nin camiler ve din görevlileri haftası mesajı

30 Eylül 2020 - 16:40

       İslam medeniyetinde şehirlerin çekirdeğini camiler oluşturmuştur. Bir yerleşim yeri belirlendikten sonra ilk olarak cami inşa edilmiş ve toplumun ihtiyaç duyacağı diğer meskenlerin konumları buna göre belirlenmiştir.

Allahü Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de:

اِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّٰهِ مَنْ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِ وَاَقَامَ الصَّلٰوةَ وَاٰتَى الزَّكٰوةَ وَلَمْ يَخْشَ اِلَّا اللّٰهَ فَعَسٰٓى اُو۬لٰٓئِكَ اَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَد۪ينَ

“Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” [Tevbe, 9/18.] buyurarak Mü’minleri mabedlerine sahip çıkmaya teşvik etmiştir.

       Camilerin imarı maddi anlamda; bakım, onarım ve inşası ile olurken, manevi anlamda da; caminin cemaatiyle buluşması, çocuk-genç-yaşlı toplumun tüm kesimi ile minare gölgesinde Yaratanın huzuruna durmasıyla olur. Yeri gelmişken, bu hafta münasebeti ile 2012 yılından beri inşaatı devam eden Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Camimizin ilim ve irfan yuvası içerisindeki 17.000 öğrencimizle birlikte yakınında bulunan tüm yerleşim yerlerine kucak açacak olan %85 i tamamlanmış, çok az işi kalan ve halen alt katta hizmet veren 6000 kişilik kapalı alana sahip Camimizi, Karamanda yaşayan herkesin ilgi ve alakalarına arz ediyorum. Müftülüğümüz, Üniversite Camimiz, Diyanet Vakfımız sizlerin yardımlarını bekliyor.

       Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) hadis-i şeriflerinde "Şehirlerde Allah'ın en çok sevdiği yerler mescidlerdir." (Müslim, Mesâcid, 288) buyurmuşlardır.

       Sadece Ülkemiz için değil, bütün İslam coğrafyası için Diyanet İşleri Başkanlığımız çok önemlidir. Davamız, Milletimizin çocuklarına, gençlerine, yaşlılarına herbir ferdine hizmet etmek, ilim yolunda onları yetiştirmektir. Bütün ilimler değerlidir. Önemli olan o ilim yolunda yetişen gençlerimizi Allah rızası için; Rabbini, Peygamberini, Kitabını bilen, Vatanını, Bayrağını ve Milletini seven, birlik ve beraberlik ruhu ile hareket edenler olarak yetiştirelim. İşte o zaman medeniyetimizin yüceldiği, yükseldiği asırlar gibi yine bu millet yücelecek ve yükselecek inşaallah. Camilerimiz, gençlerle, çocuklarla daha da bir güzelleşecektir. Rabbim bizlere de hademe-i hayrat olmayı, insanlığa hayırlı hizmetler sunmayı nasip eylesin. Camilerimiz imamsız, kürsüler vaizsiz, minberler hatipsiz, minareler müezzinsiz kalmayacak inşaallah.

       Biz öyle bir milletiz ki mabedi ve ezanı İstiklâl Marşımıza yerleştirmiş, bu dizelerle kimliğini bütünleştirmiş bir milletiz.

“Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli,

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.

Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli,

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli”

       Vahdetimizi ayağa kaldırarak, dünyanın dört bir yanında zor durumda olan kardeşlerimize yardım için büyük gayretler sarfedilmektedir.

       Camilerimize olan ilgi ve bağlılığı artırmak, camilerimizin önemini daha etkin bir şekilde anlatmak ve camilerin yıllık genel temizlik, onarım, bakım ve tamiratını her kesimle işbirliği yaparak gerçekleştirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizesinde 1986 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası ” olarak kutlanmaktadır.

       Hafta boyunca “Cami ve İlim” konusu işlenecektir. Beş vakit ve her vakit, “İlim, hikmet ve ibadet için camideyiz” parolasıyla camiyi hayatın merkezine alacağız. Tabi ki camiye giderken bütün insanlığı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı Devlet Sorumlularımızın almış olduğu tedbirlere harfiyyen riayet edeceğiz. Bu tedbir ve kurallara uymak her bir müslüman için dünyevi ve uhrevi bir sorumluluktur.

       Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Müftülüklerimizin temel misyonu cami ve mescitleri yönetmek ve dinî hayata rehberlik etmektir. Bu çerçevede Başkanlığımız, Müftülüklerimiz, camilerimizin asli fonksiyonlarını kazanmaları için tüm personeliyle birlikte çok büyük gayretler ve özverili çalışmalar ortaya koymaktadır. Tabi ki caminin dışında cereyan eden hayata da dokunmak ve tüm insanlara İslam’ın hakikatlerini ulaştırmak için yine cami merkezli ama cami dışı faaliyetler olarak zikredebileceğimiz ve toplumun tüm kesimlerini kuşatan çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.

       Bu vesileyle millet olarak içerisinden geçtiğimiz ve acılar yaşadığımız salgın sürecinde İmam- Hatip, Müezzin - Kayyım, Kur 'an Kursu Öğreticisi ve tüm personelimiz ile cami içi ve dışında ifa etmeye çalıştığımız hizmetlerimiz var:

1. Camilerimiz Koronavirüs salgını nedeniyle bir süre cemaatinden uzak kaldı maalesef. Ama alınan tedbirlere riayet edilerek halen beş vakit namazımızı camilerimizde alınan ciddi tedbirlerle ifa ediyoruz elhamdülillah.

2. Salgın sürecinde İmam-Hatiplerimiz , Müezzin- Kayyımlarımız, Kur 'an Kursu Öğreticilerimiz tüm görevlilerimiz camilerimizi, kurslarımızı açık tutmuşlar, minarelerden Ezan-ı Muhammedi’yi salalarımızı, bir an olsun eksik etmemişlerdir. Milletimizin ve insanlığın bu salgından felaha kavuşması için dualar etmişler, bizlerin ve sevdiklerimizin sağlığı için önemli duyurularda, hatırlatmalarda bulunmuşlardır. Minarelerden yankılanan tekbir, salatü selam ve dualarla gök kubbeye bir hoş sada arz edilmiştir.

3. İlimizde, her yaş seviyesine uygun olarak ve 4-6 yaş grubu yavrularımız için vatandaşlarımızın talep ettiği yerlerde sınıflar, kurslar oluşturulmaktadır. Mimar Sinan Kursumuz bu dönem açılacaktır.

4. Bunların yanında Valiliğimiz riyasetlerinde ve talimatları doğrultusunda; açık kapı, seyahat kurulu, sosyal yardımlaşma vakfı ve “Vefa Sosyal Destek Grubu” çalışmalarına katılarak, sokağa çıkma kısıtlaması bulunan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını görmek üzere mahalle mahalle, sokak sokak koşturmuşlardır. Şu anda da sağlık çalışanlarımıza bir nebze destek olmak için filyasyon ekipleri olarak toplumumuzun sıhhatini korumak adına görevlilerimiz cami ve kurs görevlerinin yanında kapı kapı sahada hizmet vermektedirler. Salgın sürecinde canla başla mücadele eden sağlık gönüllüsü ve din gönüllüsü kardeşlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Her zaman çalışmalarda kendilerine destek olmaya devam edeceğiz inşaallah.

5. Salgın Hastalığın başlangıcından bu yana başta hastane olmak üzere vefat eden kardeşlerimizin cenaze techiz, tekfin ve defin işlemlerinde kadın erkek görevlilerimiz aktif olarak fedakarca ve canı gönülden hep en önde yer almışlardır. Hafta boyunca yapılacak etkinliklerimizden birisi de görevlilerimizin de katılacağı kan bağışı kampanyası olacaktır.

6. Sosyal hayat ihmale gelmez, ihtiyaç sahipleri unutulmamalı düsturuyla, Din Görevlilerimiz ve Kur’an Kursu öğreticilerimizin rehberliğinde, Müftülüğümüz ve Türkiye Diyanet Vakfı Karaman Şubemiz işbirliğiyle ilimizin hayırseverlerinin katkısıyla Ramazan ayında “Haydi Karaman Bu Ramazan Paylaş Kazan” iyilik projesiyle ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin hayatlarına dokunmuşlardır. Şuan itibariyle de “Haydi Karaman İyilik Vakti” projesiyle hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü olmaya devam ediyoruz elhamdülillah.

7. Camilerimizde vaaz ve irşad faaliyetlerini salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında bir süre yürütemedik. Bunun yerine sosyal medya aracılığıyla yaptığımız vaaz ve sunumların paylaşımıyla vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştık. Bu vesileyle yapılan çalışmaların vatandaşlarımızla paylaşılmasında bizlere destek olan basın mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Yüz yüze vaaz programlarımıza da  başlanılmıştır.

       Millet olarak, alınan tedbirlere riayet etmek suretiyle bu salgından hep birlikte kurtulacağız inşaallah. Vatandaşlarımızdan istirhamımız şudur ki, Devletimizin aldığı tedbirleri ihmal etmeden sevdiklerimizin zarar görmesine sebep olmadan ve kul hakkına girmeden kurallara harfiyyen uymalarıdır. Bunun için hep birlikte temizlik, maske ve mesafe, şahsi seccade kurallarına titizlikle riayet edelim ve Camilerimizden ayrı kalmayalım.

       Camilerimiz İslam beldesinin mührü, şehitlerin kanlarıyla sulanan cennet vatanımızın manevi tapularıdır. Birlik ve beraberliğimizin manevi çatısı, vatan sevgisinin, şehitlik ve gazilik duygusunun beslendiği, çalışma azminin işlendiği, anne ve babaya hürmetin, güzel ahlakın öğretildiği, iftira, yalan, gıybet gibi kötü alışkanlıklar ve huylardan uzak kalmanın ögretildiği ilim ve irfan yuvalarıdır. Bu hassasiyetlerin nesillerimize aktarılması bizlerin sorumluluğundadır, bunun bilincinde olalım.

       Yıllarca açılışını özlemle beklediğimiz Fatih’in emaneti Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi açıldı Elhamdülillah. Diyanet İşleri Başkanlığımız 2-4 Ekim 2020 tarihleri arasında online olarak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu düzenleyecektir. Sempozyum https://ayasofyasempozyumu.com internet adresinden ve sosyal medya hesaplarından yayınlanacaktır. Halkımızı bu sempozyumu yukarıda paylaşılan internet adresinden takip etmeye davet ediyoruz.

       Bu hafta münasebetiyle hayatta olan ve vefat eden Din Gönüllülerimizi, camilerimizin maddi manevi mimarları olan hayırsever insanlarımızı, derneklerimizi-vakıflarımızı ve cami cemaatimizi hayırla yad ediyoruz. Cami hizmetlerine verdikleri maddi ve manevi destekten dolayı tebrik ediyoruz. Hasta olanlara şifalar niyaz ediyoruz. Ahirete irtihal edenleri, bu salgın döneminde vefat eden tüm sağlık gönüllülerini ve kardeşlerimizi tüm şehitlerimizle birlikte rahmetle anıyoruz.

Muhammet Lutfi KETENCİ

Karaman İl Müftüsü

 

                                                                                                                                                                       

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Sivas'ta “islam’ın Ilk Emri “oku”
Sivas'ta “islam’ın Ilk Emri “oku”