Kayseri’de Il Müftüsü Prof. Dr. şahin Güven’in Miraç...

Kayseri'de Il Müftüsü Prof. Dr. şahin Güven'in Miraç Kandili Mesajı

il müftüsü prof. dr. şahin güven'in miraç kandili mesajı

09 Mart 2021 - 17:10

MİRAC KANDİLİ MESAJI

 

Recep ayının 27. Gecesi olan (10 Mart 2021 Çarşamba gününü Perşembe’ye bağlayan gece), Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in Mir’ac’a çıkışının 1442. Sene-i devriyesini idrak etmiş olacağız.

İsrâ ve Mir’ac; hüzün ve elem dolu günlerden geçmekte olan Resûl-i Ekrem’in, Rabbi tarafından teselli edildiği ve huzura kabul buyrulduğu gecedir. Mir’ac; Sevgili Peygamberimizin Allah’ın izni ve keremiyle önce Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da sonsuz kudretin ayetlerini müşahede etmek üzere semaya yükseltildiği yolculuktur. Mir’ac; Mekke ile Kudüs arasındaki mukaddes bağı korumanın, Rabbimizden gelen davete icabet ederek her adımda O’na yaklaşmanın adıdır. Mir’ac; yücelme, maddeden uzaklaşarak manaya erişme, süflî olandan vazgeçip ulvî olana yönelme çabasıdır.

Mi'rac hadisesi gerçekleştiği zaman müşrikler bunu inkâr etmişler, böyle bir hadisenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığı hususunda akıl yürütmüşler, Efendimizi yalancılık ve sihirbazlıkla suçlamışlardır. Akıllarınca Allah Resülü'nü yalancı konumuna düşürmek için ondan Beytü’l Makdis'i anlatmasını istemişlerdir. Bunun üzerine Peygamberimiz, Kâbe’nin bitişiğindeki Hicr'de ayağa kalkmış; Allah, Beytu'l-Makdis'i Resülu'nün gözünün önüne getirmiş, Efendimiz de ona bakarak özelliklerini Kureyşe anlatmıştır. [Buhari, Menakıb, 4 I] Şaşkınlıklarını gizleyeme­yen müşrikler, "Vallahi anlattıkları doğru." demekten kendilerini alamamışlardır.

İsrâ, Hz. Peygamber’in (a.s.) Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa’ya yolculuğu Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır:“Kulunu bir gece, ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye Mescidi haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescidi aksaya götüren Allah, bütün noksanlıklardan münezzehtir.”

Ayrıca bu hadisenin bahsedildiği İsrâ suresinde şu mesajlar yer almaktadır:Allah’tan başkasına kulluk yapmayın, anne ve babanıza itaat edin, akraba ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunun, israf ve savurganlıktan uzak durun, rızık endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin, zinaya yaklaşmayın, cana kıymayın, yetim malı yemeyin, ölçü ve tartıyı tam yapın, hakkında kesin bilgi sahibi olmadığınız şeyin peşine düşmeyin, yeryüzünde kibirlenerek yürümeyin.

Mir’ac’da, peygamberimiz (a.s.)’a ümmeti için; Allah’a şirk koşmadan ölenin cennete gireceği; Bakara suresinin son iki ayeti ve günde beş vakit namaz hediyesi verilmiştir. Mir’ac’ı hatırlamak ve anmak, günde beş kez namaz ile kapısını çaldığımız Allah’ın sonsuz merhametine yeniden ulaşma dileğidir. Mü’min’in miracı namazdır. Allah’a en yakın olduğumuz an da  secde anıdır.

Mübarek gün ve gecelere mahsus bir ibadet şekli bulunmamakla birlikte, bunlardan her birinin manasına uygun salih ameller işleyerek bu değerli zaman dilimleri ihya edilebilir. Mir’ac gecesinde Sevgili Peygamberimizi, başta mi’rac olmak üzere onun mucizelerini, o gece armağan edilen namaz ibadetinin önemini İsrâ suresini ve onda geçen dini, ahlaki hükümleri anmak, tezekkür ve tefekkür' etmek, önemli manevi kazanımlar elde etmemize vesile olacaktır. Bunun yanında Kur’an-ı Kerim tilavet etmek, nafile namaz kılmak, işlenen günahlara tövbe etmek ve istiğfarda bulunmak Efendimiz (s.a.s)'e salat ve-selam getirmek sureti ile bu gece bereketli kılınabilir.

Mir’ac ile geçmişte göklere uzanan yolculuk, bugün kendi semamıza, iç dünyamıza doğru devam etmektedir. Peygamberimizin kadem-i şerifinde Mekke’yi Kudüs’e bağlayan yol, bugün hepimizin gönlünde bu iki harem beldeyi buluşturmaktadır. Hz. İbrahim’in Kâbe’yi inşa ederken tevhid, birlik, kardeşlik, kulluk için yaptığı çağrı, bugün Mescid-i Aksa için ümmet, özgürlük, diriliş, dayanışma şuuruna dönüşmelidir. Unutulmamalıdır ki, mümin mir’açsız, Mir’ac Mescid-i Aksa’sız olmaz.

Savaşın ve zulmün kol gezdiği İslâm coğrafyasında güvenin, huzurun, emniyet ve hürriyetin yeniden hâkim olması, Müslümanların mir’ac değerlerini benimsemesiyle mümkün olacaktır. Sadece İslâm dünyasının değil, bütün bir insanlığın yücelmesine ve yükselmesine engel teşkil eden problemler ancak mir’ac değerleriyle aşılacaktır. İnsanlık; ahlâkına, hukukuna, sorumluluğuna kısacası insanlığına sahip çıktığında yeryüzünün şerefli halifesi olacaktır.

Böyle önemli ve mübarek bir gecenin feyz ve bereketinden faydalanmak için, evlerimizden çıkamadığımız bu günlerde telefonla akraba ve dostlarımızla tebrikleşmeli, işine gidemeyen, başkalarına muhtaç olan fakir ve yoksullar görüp gözetilmeli günahlarımıza tövbe ve istiğfar ederek Rabbimize dua ve niyazda bulunmalıyız. İbadetlere yoğunlaşmalıyız.

Bu duygularla Kayserimizde, ülkemizde ve dünyada yaşayan bütün Müslümanların Mir’ac kandilini tebrik ediyor, bu kandilin İslam aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine dünyada yaşanan acı ve göz yaşının yerini kalıcı bir huzur ve barışın almasına vesile olmasını Cenab-ı Htan niyaz ediyorum.


 

                                                                                    Prof. Dr. Şahin GÜVEN

                                                                                  Kayseri İl Müftüsü

 

PROGRAM

Konuşmacı

Cami Adı

Tarih

Saat

Prof. Dr. Şahin GÜVEN
İl Müftüsü

Hunat Camii

10.03.2021

Akşam namazı sonrası

Yakup ÖZTÜRK

Başkanlık Müftüsü

Cami-i Kebir

10.03.2021

Akşam namazı sonrası

Sadi ÖZMEN

Eğitim Uzmanı

Org. Hulusi Akar Camii

10.03.2021

Akşam namazı sonrası

Ahat TAŞÇI

Melikgazi İlçe Müftüsü

Organize Sanayi Camii

10.03.2021

Akşam namazı sonrası

Prof. Dr. Lütfullah CEBECİ

Üniversite Camii

18.02.2021

Akşam namazı sonrası

Salih GÜRPINAR

Hacılar İlçe Vaizi

OSB. Fevzi Mercan

Camii

18.02.2021

Akşam namazı sonrası


 


 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı