Kayseri’de Mekke’nin Fethi Programı

kayseri’de mekke’nin fethi programı

02 Ocak 2019 - 17:11

İl Müftülüğü ve Gönüllü Kültür Teşekküllerinin ortaklaşa düzenlediği ‘Mekke’nin Fethi’ programı 31.12.2018 Pazartesi günü saat 19.30’da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda yapıldı.

Program öncesi İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu tarafından Türk Tasavvuf Musikisi dinletisi sunuldu. Program Kocasinan Hacıkılıç Camii İmam Hatibi Yasin Yüksel’in Kur’an’ı Kerim tilavetiyle başladı.

Açılış konuşmasını yapan Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş, “Ömür sarayımızdan bir yıl daha geçti. Yaşayan insan için sona doğru bir adım daha yaklaşıldı. Bir yıl boyunca dünyada ve ümmet coğrafyamızda çözemediğimiz birçok problemler var. Beş yıldır Yemen’deki kardeş kavgasına, zulme, katliamlara çözüm bulamadık. Doğu Türkistan’da toplama kamplarında onbinlerce soydaşımız ve dindaşımızın sıkıntılarına, mağduriyetine çözüm bulamadık. ” diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Yardımcısı Ali Uslanmaz, “Bugün burada Mekke’nin Fethi’ni anlamaya çalışacağız. Yüce Mevla burada bulunan herkese o güzel mekânlara gitmeyi nasip eylesin. Dünya’nın neresinde olursa olsun bütün Müslümanlar ve mazlumlar için dua edelim. Yüce Mevla bundan sonraki hayatımızı daha hayırlı eylesin. Bu programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Takdim ve selamlama konuşmalarının ardından “Mekke’nin Fethi” isimli konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen İl Müftümüz Prof. Dr. Şahin Güven konuşmalarına Mekke ve Kâbe’nin tarihinden başladı:

“YERYÜZÜNDE ALLAH’A İBADET ETMEK MAKSADIYLA İNŞA EDİLEN İLK MABET, MEKKE’DEKİ KÂBE’DİR”

Mekke’nin tarihi ilk insan Hz. Adem ile başladığını görmekteyiz. Aslında bu Kabe’nin tarihidir. Mekke bütün anlam ve önemini kalbinde barındırmış olduğu Kâbe’den almaktadır. Yüce Mevla Kur’an’ı Kerim’de bizlere bu hakikati şu şekilde ifade ediyor: “Yeryüzünde Allah’a ibadet etmek maksadıyla inşa edilen ilk mabet, Mekke’deki Kâbe’dir.”buyurmaktadır. Onun için insanlığın kalbidir Kâbe. Kur’an’ı Kerim’de Kâbe ve Mekke, Mekke’nin bulunmuş olduğu yer “Mekke” olarak, bir diğer ifadesiyle “Bekke” olarak geçmekle birlikte bir başka anlamı daha var; “Ümmül Kura” dünyadaki bütün yerleşim birimlerinin anası, özü, aslı ve merkezi demektir. Aynı zamanda orası “el-Beledü’l-Emin”dir; Yani güvenilir bir beldedir ve eman yurdudur.

Mekke’nin Fethi bize küfrün geçici, imanın kalıcı, küfrün arızi, imanın daimi olduğunu gösterir. Dolayısıyla bir yer, bir mekân eğer imana aitse, orada küfür ne kadar uzun durursa dursun bir gün gelir bir yiğit çıkar orayı asli kimliğine dönüştürür mesajını verir Mekke’nin Fethi”

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Sayın Güven, Mekke’nin Fathi’ni hazırlayan ön çalışmaları, Mekke’nin Fethi’ni zorunlu kılan halleri ve Mekke’nin en az zaiyetla fethedilmesi için alınan tedbirleri tek tek anlattı. Daha sonra fetih esnasında ve sonrasındaki uygulamaları anlattı. Son olarak da İslam’da cihad konusunu işleyerek fetih şuuru hakkında şunları söyledi:

Fetih, günümüzde bilinen diğer istilâ ve sömürü savaşlarından ayırmak için kullanılan bir kavramdır. Fetih, Müslümanların ülke veya şehirleri i’lâyikelimetullah amacıyla İslamiyet’e açmalarının adıdır. Fetih İslâm mesajının önündeki engelleri kaldırmak, insanın kalbine ve aklına ulaşmayı mümkün kılacak ortamı hazırlamak demektir. Mekke’nin fethi, kan dökmeden, yağma yapmadan, soykırıma tabi tutmadan barışı temin etmenin en güzel yolunu insanlığa göstermiştir. Onunla savaşan bazı kimselerin hemen savaş sonrasında Müslümanlığı kabul etmeleri, kılıç çeken insanların biraz sonra onunla birlikte canlarını tehlikeye atarak cepheye koşmaları ve Müslümanlıklarını ölene dek muhafaza etmeleri O’nun en büyük zaferlerindendir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Düzenlenen programa Vali Yardımcısı Ali Uslanmaz, İl Müftümüz Prof. Dr. Şahin Güven, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş, İl Müftü Yardımcıları Mehmet İzci ve Ahat Taşcı, Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat, Kocasinan İlçe Müftüsü Yahya Çankaya, Talas İlçe Müftüsü Esat Yapıcı, İlçe Müftüleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bilecik'de Nisan Ayı Ilçe Müftüleri Toplantısı Il Müftülüğümüz Ev Sahipliğinde Yapıldı.
Bilecik'de Nisan Ayı Ilçe Müftüleri Toplantısı Il...
Agri'da Etkili Hutbe Sunumu Eğitim Semineri