Kilis’de Kadir Gecesinde Eller Semaya Açıldı

Kilis'de Kadir Gecesinde Eller Semaya Açıldı

kadir gecesinde eller semaya açıldı

10 Mayıs 2021 - 17:45

KADİR GECESİNDE ELLER SEMAYA AÇILDI

Kilis Merkez Hacı Cümbüş Camiinde Kilis Müftülüğü tarafından Kadir Gecesi programı icra edildi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program da Efendimiz (sas)'e salavat-ı şerifler getirildi, ilâhi ve kasideler okundu.

Diyanet İşleri Başkanımız Prof.Dr.Ali ERBAŞ’ın çağrısı üzerine 81 ilde tüm camilerin minarelerinden dualar edildi tekbirler ve selavatlar getirildi.

Kilis İl Müftü Yardımcımız Recep ÇARPAR Kadir gecesine özel vaaz ve nasihatlerde bulundu.

İl Müftü yardımcımız ÇARPAR geceye özel vaazında;

“Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan ramazan ayının son günlerini yaşıyoruz. Bir taraftan rahmet ve bereketi bol bir ayı geride bırakmanın üzüntüsünü yaşarken, diğer taraftan içerisinde Kur'an'ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesine ve akabinde Ramazan Bayramına ulaşacak olmanın sevincini yaşıyoruz.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

 • Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (elMuvaṭṭaʾ, “İʿtikâf”, 15).

• Kur’an-ı Kerim’in aynı adı taşıyan 97. sûresi bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur.

• Sûrede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

• Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler (Taberî, XV, 0339).

Kur’an-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

 Bilindiği gibi zamanlar ve mekanlar; kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Araplar buna "şerefü'l-mekan bi'lmekîn" adını verirler. Yani "mekan şerefini içindekinden alır" anlamına gelmektedir. Örneğin Yesrib kentini nurlu Medine haline getiren olay, Sevgili Peygamberimizin bu şehre teşrif etmesi ve burada medfun bulunmasındandır. Aynen bunun gibi Kadir Gecesi de kıymetini, değerini Kur'an'ın o gece indirilmeye başlamasından almaktadır. Kadr kelimesi sözlükte “güç, hüküm, değer, şeref” gibi anlamlara gelir. Özellikle Kur’an’ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Bu sûre inmeden önce gecenin böyle bir ismi yoktu. Duhân sûresinde, “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” buyrularak bu gecenin bereketli, hayırlı, uğurlu, önemli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir.

KADİR’İN KADRİNİ BİLMEK İÇİN NASIL DEĞERLENDİRMELİDİR

 Esasen zamanın iyi değerlendirilmesini bilen kimseler için her zaman kadir gecesidir. Atalarımız: "Her geleni Hızır, her geceni Kadir bil!" diyerek ömrün her gününü ve gecesini değerlendirmenin önemini bu veciz sözle ifade etmişlerdir. Yeter ki insan, kendisini yaratan, sayısız nimet ve lütuflarda bulunan Cenab-ı Hakkın rızasını kazanma yolunda olsun. Mü’minler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatla değerlendirmelidir. Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Ancak Kur'an okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, günahlardan tevbe istiğfar ederek değerlendirilebilir. Hz. Aişe validemizden rivayet olunduğuna göre Sevgili Peygamberimiz, ramazan gecelerini bu saydığımız ibadetlerle değerlendirmiştir. Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmek geçmiş günahların bağışlanmasına sebep olur. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Kim kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” [1] Buhari, Leyletü’l-kadir

KADİR GECESİNDE KADRİMİZİ ARTIRABİLMEK İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ ÖZEL BİR DUA VAR MIDIR

 Hz. Aişe de demiştir ki; Rasulüllah’a (s.a.s.): “Ey Allah’ın Rasulü! kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasulüllah (s.a.s.):

“Allah’ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet, diye dua et.”[1] Tirmizi, Deavat, 89. buyurdu. “ dedi.

Daha sonrasında dua eden il Müftü yardımcımız;

Ey bizleri yoktan var eden, varlığından haberdar eden, yeryüzünde halife kılan, şan şeref sahibi kılan, sayılamayacak kadar çok ikramlarda buluna yüce Allah’ım

Sana sonsuz hamd ediyoruz bizi kadir gecesine ulaştırdın. Hamdimizi, şükrümüzü kulluğumuzu sana arz ediyoruz kabul eyle ya rabbi. Kuranı azimüşşanda “Bana dua edin duanıza icabet edeyim” buyuruyorsun, bu ilahi emrin gereği şu mübarek gecede kabe-i muaazzamanın şubelerinden biri olan şu güzel camimizde senin huzurunda ellerimizi açtık dualarımızı geri çevirme ya rabbi.

“Rabbimiz bize dünyadada ahirette de iyilik ve güzellikler ihsan eyle, bizi cehennem azabından koru

Rabbimiz bizi anne babamızı ve tüm mü’min kardeşlerimizi hesabın görüleceği o çetin günde af ve mağfiret et ya rabbi.

Efendimiz (sas) kadir gecesinde yaptığı dua ile sana sesleniyoruz

“Allahım sen affedicisin affetmeyi seversin benide affeyle”

Ümmeti muhammedi anne babamızı evlatlarımızı affet yarabbi.

Salgın hastalıktan vefat edenlere rahmet eyle şu an hasta olanlara şifa nasib eyle yarabbi.

İşgal altında olan çevresini mübarek kıldığın mescidi aksayı ve tüm islam beldelerini en kısa zamanda işgalden kurtar ya rabbi. Düşmanlarımız Kahhar sıfatınla kahreyle yarabbi. Devletimize milletimize zeval verme yarabbi. Mabetlerimize namahrem eli değdirtme yarabbi. Ramazan ayı boyunca tuttuğumuz oruçları kıldığımız teravihleri okuduğumuz hatimleri kabul eyle yarabbi.

Efendimiz (sas) i dünya gözüyle göremedik, cennet bahçelerinde buluşup kevser havuzu başında ellerinden su içebilmeyi nasip eyle ya rabbi.

Dualarımıza amin diyen kardeşlerimizin günahlarını affeyle ve bu geceyi hakkıyla ihya etmelerini ve etmemizi nasip eyle yarabbi.

Hayırların fethi şerlerin defi için Allah rızası için El-Fatiha.

Kadir gecesi özel programı kılınan Yatsı namazının ardından sona ererken hayırsever vatandaşlarımız namaz çıkışı cami cemaatine ikramlarda bulundu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Erzincan'da Nisan 2024 Mutat Personel Toplantısı Ile Birlikte “tecrübe Paylaşım Toplantısı” Gerçekleştirildi
Erzincan'da Nisan 2024 Mutat Personel Toplantısı Ile Birlikte...