Kirikkale’de Mevlidi Nebi Haftası Dolayısıyla Nur Camii...

Kirikkale'de Mevlidi Nebi Haftası Dolayısıyla Nur Camii Konferans Salonunda Peygamberimiz Ve Aile Konulu Konferans Gerçekleştirildi.

mevlidi nebi haftası dolayısıyla nur camii konferans salonunda peygamberimiz ve aile konulu konferans gerçekleştirildi.

16 Kasım 2019 - 17:22

Mevlidi Nebi Haftası dolayısıyla Nur Camii Konferans Salonunda Peygamberimiz ve Aile konulu konferans gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT’un konuşmacı olarak katıldığı programa Kırıkkale Valisi Yunus SEZER, Belediye Başkan Vekili Vedat GENÇ, İl Müdürleri, Din Görevlileri, Kur’an Kursu Öğreticileri ile erkek ve kadınlardan oluşan bir kitle dinleyici olarak katıldı.

Nur Camii İmam-Hatibi Murathan ÖNDER’in Kur’an tilavetinden sonra açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Şahin YILDIRIM konuşmasında bu hafta vesilesiyle peygamber efendimizin manen aile misafirimiz olacağını düşünerek değerli Genel Müdürümüzün anlatacaklarını da düşünerek, özümseyerek ve hayatımızda Peygamber Efendimizi örnek ve rehber edinerek devam etme temennisi ile sözlerini tamamladı.

Vali SEZER konuşmasında Mevlidi Nebi haftasının çok ihtiyacımız olduğu üzere Peygamber Efendimizin anılmasına vesile olması noktasında ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek bu sene belirlenen temanın da aile ile ilgili olduğunu hatırlattı ve sağlıklı toplumun ancak sağlam bir aile yapısı ile mümkün olacağını; şehrimizde ailevi olarak en büyük sorunun sorumsuzluk olarak karşımıza çıktığını belirti.  Anne-babasız ya da biri olmadan hayatını devam ettiren çocuklar olduğunu ve bunun da milletimiz ve ümmetimiz açısından büyük bir ıztırap olduğunu hatırlattı. Peygamberimizin bize en büyük rehber olduğunu, bu günlerde ve bu gibi haftalarda kendimizi muhasebe etmemiz gerektiğini, nereye varmamız gerekiyor, neleri kaybediyoruz, ne için yaratıldık? Peygamber Efendimizin aile hayatını örnek aldığımız zaman bütün dertlerimizin çözüleceğini ifade ederek “bir kere daha Peygamber efendimize salat ve selam sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Program Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT’un konferansı ile devam etti. Dr. Fatih KURT konuşmasında özetle Peygamber a.s.m’ın hem yetim, hem de öksüz; önce dede himayesinde, kısa bir süre sonra da onun da vefatı ile Ebu Talib’in himayesinde yüreğinde anne sevgisi ve baba hasreti hep canlı durduğu ifade ederek, konuşmasında özetle şu bilgilere yer verdi:

Peygamberimiz sütannelerine ve kendisi üzerinde emeği geçen kadınlara karşı davranışlarından ders almamız anlamamız gereken,  üzerinde hakkı ve emeği olan herkese karşı vefalı, saygılı ve hürmetkâr bir evlat olmaktır.

Anne-babaya isyan büyük günahlardandır

Allah kelamına baktığımız zaman Kur’an’ın çok yerinde Anne ve babaya iyilik yapmanın en büyük iyilik olduğunun anlaşıldığını, hatta onlara öf bile dememenin gerektiğini anladığımızı görürüz. Anne ve babaya isyan etmek de büyük günahlardan olduğunu hadisi şeriflerden görmekteyiz.

Peygamberimiz büyük aile anlayışını öğretir

Peygamberimiz sadece çekirdek ailenin önemini değil, büyük aile anlayışını öğretir. Akrabalarla bir olma beraber olma kaynaşmayı öğretir Peygamberimiz. Her Cuma namazında okuduğumuz ayette akrabalara vermenin, el uzatmanın, akrabalık bağlarını koruyanlardan olmamız gerektiğini dinleriz.

Herkes yaptığının karşılığını görecektir

Peygamberimizin, hep iyiliğe karşı kötülük yapan bir akrabasına karşı ne yapmasını gerektiğini soran bir sahabeye verdiği cevap: Sen yaptığını yapmaya devam et. Zira herkes yaptığının karşılığını görecektir.

Verene vermek, gelene gelmek, gülene gülmek iyilik yapana iyilik yapmak herkesin işidir. Müslüman ise her durumda iyilik yapan insandır. “Seninle bağını ve irtibatını koparanla bağını canlı tut”  buyurmaktadır.

Peygamberimizin hem kendisi hem eşleri kadınlara örnektir

Hirada inzivaya çekildiği zamanlarda hizmetkârların var olmasına rağmen hazırladığı yemeği 6-7 kilometre götürüp tekrar eve dönen Hz Hatice validemizin hali bugün ihtiyaç duyduğumuz davranışlardandır. Kadınların adeta hiçbir değerinin olmadığı bir zamanda Peygamber efendimiz ilk defa kadınların erkekler üzerinde hakkı olduğuna güçlü vurgular yapmıştır. Birçok ayetlerde mümin erkeklerle birlikte kadınlara hitap edildiğini, kadınların muhatap alındığını görmekteyiz.

Peygamberimiz eşlerine zaman ayırırdı

Hz. Aile validemizle bir bayram gününde şehrin merkezinde bayram kutlaması yapan gençlerin oyunun seyretmeye gittiğini biliriz. Hatta rahat izlemesi için ona yardımcı olmuştur. Eşiyle koştuğu, yarış yaptığı kitaplarımızda bildirilir. Peygamberlik, devlet başkanlığı gibi ağır sorumlulukları olmasına rağmen eşlerine zaman ayırdıklarını görmekteyiz.

Hiçbir görev ve vazife aileyi ihmal etmeye neden olamaz

“İçinizde en hayırlı olan ailesine, hanımına iyi davranandır” buyurmaktadır. Peygamberimiz eşleri ile istişare ederdi. Bunun çok örnekleri olduğu gibi en çok bilinen Hudeybiye anlaşmasının zorlu şartları zamanında eşi ile istişare etmiş ve sözlerini dinlemiştir.

Konferansın ardından İl Müftüsü Şahin YILDIRIM tarafından Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT’a çini hediye edildi ve Mevlidi Nebi Haftasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Afyonkarahisar'da Kütüphane Haftası Etkinlikleri Ve ödül Töreni
Sivas'ta “islam’ın Ilk Emri “oku”