Kirikkale’de Nur Camii Konferans Salonunda Hz. Mevlana Ve Mesnevi...

Kirikkale'de Nur Camii Konferans Salonunda Hz. Mevlana Ve Mesnevi Konulu Konferans Düzenlendi.

nur camii konferans salonunda hz. mevlana ve mesnevi konulu konferans düzenlendi.

19 Şubat 2020 - 17:21

 

Nur Camii Konferans Salonunda Hz. Mevlana ve Mesnevi konulu konferans düzenlendi. Konferansa Kırıkkale Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu Din Görevlilerine hitaben yaptığı konuşmasına Hz. Mevlana’nın hayatını özetleyerek başladı. Hanefi mezhebinin şeref duyduğu ve aydınlandığı âlimlerden biri olduğunu da ifade ederek eseri olan Mesnevi-i şerifinden mana ve ruh dünyasını aydınlatan mesajlar verdi. Karaismailoğlu Mesneviden okuduğu beyitlerden özetle şu manalara yer verdi:

Hz Mevlana insanlığın dünyaya gönderilmesini Hakk’tan ayrılış, hayatı Hakk’a yani sonsuzluğa kavuşmanın özlemi ölümü ise saadete kavuşmak olarak tanımlamaktadır.

Özgür ol ey oğul, ne zamana kadar altının gümüşün esiri olacaksın

Yeryüzünde özgür olmak istiyorsanız dünyanın değerlerine önem vermeyeceksiniz. Yeryüzünün nimetlerini kullanmak ayrı şeydir fakat esir olmamak gerektir.

Nimetin hakiki sahibi yaratıcıdır.

O külah bağışladı, sen ise akıl dolu baş, O cübbe bağışladı, sense boy pos. O bana altın verdi, sense altın sayan el; o bana binek verdi, sense binici akıl. Efendi bana mum verdi, sense aydın göz; Efendi bana yiyecek verdi sense yemek yeme gücünü; o maaş verdi, sense ömür ve hayat.

Hakk ve Hakikat yolunda sebat, Hakkı ve Yaratıcıyı bilmekle mümkündür

Hakkı ve yaratıcıyı hissedince ve hissettirince yeryüzündeki maniler insanoğlunu hak ve hakikat yolundan nasıl alıkoyabilir?

Uykuda olan; hakikatı görmeyen, hayallere kapılan ve onunla konuşup duran kişilerdir. Ruhumuz canımız her gün hayallerin tekmelemesi, kar ve zarar korkusu ve yok olup gitme endişesiyle tekmelenmekte ruhumuz. Ne safamız kalıyor, ne lütfumuz, güzelliğimiz, canlılığımız.

Gerçek rızık hikmettir

Ey hayat yolcusu, Hakkın sana buyurduğu rızkından yiyiniz ayetini ekmek sandınız, hikmet değil. Hikmet ki sonuçta boğaz tıkayıcı olmaz. Yani insanın gıda yemekten kaynaklanan zararlar olabildiği halde hikmet olarak ne öğrenilirse öğrensin zararı olmaz. Ekmek yediğinizde şükrediyorsunuz hikmet daha büyük bir nimettir ve daha çok şükür gerektirir.

Mü’minin kalbi, huzursuz, vesveseli, fitneli olmaz

Kendi ruhunun rahatlığı için iyilik yap. Bunu yapan kuvve-i maneviyeye sahip olur. Mü’minin din zevki, iman zevki, doğruluk zevki vardır.  Gönlünde din zevki oluşan kişiye dünyanın balı tatlı gelir mi?

Kulluğu güzel ama manası güzel değil. Cevizler çok ama içinde öz yok. Kulluğun ürün vermesi için zevk vermesi gerekir. Tohumun ağaç vermesi için öz gerekir. Zevkle yapılan, huzurla yapılan işler tıpkı özü olan tohumun filiz vermesi gibidir. Özü olmayan tohum ne işe yarar. Mana ve hissiyat zevki ile olmayan fiilen yapılan işlerin fazla bir yararı olmaz. Özsüz tane nasıl fidan olur. Cansız suret, hayalden başka bir şey değildir.

Program Temel Aile Bilinci seminere katılanlara katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi.

.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı