Kirklareli’de Il Müftümüz Sayın Aydın Yığman’ın Mübarek...

Kirklareli'de Il Müftümüz Sayın Aydın Yığman'ın Mübarek Miraç Gecesi Mesajı

il müftümüz sayın aydın yığman'ın mübarek miraç gecesi mesajı

10 Mart 2021 - 17:30

TESELLİ,YÜKSELME VE YÜCELİŞ
     Miraç, bir teselli armağanıdır. Hz. Peygamberin hayatında dönüm noktalarından bir zaman dilimine tekabül eder. Hatırlayacak olursak sevgili peygamberimiz çok  büyük badireler atlatmıştır. Çektiği sıkıntılar, meşakkatler, eziyetler normal bir insanın kaldırabileceği nitelikte değildi. Hz. Peygamber’e (a.s.) iman edip etrafında toplanan ashabının büyük bir kısmı, kendi vatanlarını terk edip Habeşistan’a hicret etti.
Hz. Peygamber (a.s.) ve Mekke’de kalan Müslümanlar üç yıl kadar süren şiddetli bir sosyo-ekonomik boykota uğradılar. Kuşatma altında tutulup dünyadan ve hayattan tecrit edildiler. Hz.Peygamber ve ashabı müşriklerin eza ve işkencelerinden çok bunalmışlardı. Müşrikler müslümanlarla her türlü ilişkilerini dondurmuşlardı. Müslümanlara her alanda boykot uyguluyorlardı.Kabe duvarına boykot maddeleri asma kararını Mansur b. İklime bizzat kendi elleriyle yerine getirmişti. Hz. Peygamberin bedduası neticesinde eli kurulmuştu. Müslümanlar öylesine canlarından bezmişlerdi ki efendimizin mübarek dudaklarından şu sözler dökülmüştü "Ya Rabbi! Hz. Yusuf'un kavmine verdiğin gibi benim kavmime de yedi yıl kıtlık ver."
     Bu boykot yıllarında efendimizin en büyük destekçisi ve yardımcısı muhterem annemiz Hz.Hatice'yi ve amcası Ebu Talib'i kaybetmesi O'nu çok derinden etkilemiş ve üzüntüsü de kat kat artmıştı. Hz. Peygamber’in (a.s.) Tâif’te himaye araması da sonuçsuz kalmıştı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen O, insanları hiçbir menfaat gözetmeksizin tevhide çağırmaya sarsılmaz bir kararlılıkla devam etti.
     Cenab-ı Hak, bütün bu sıkıntıların akabinde Hz.Peygamberin bittim dediği noktada, sıkıntıdan sonra rahatlık olsun, habibinin yüzü gülsün diye "Gel Habibim sana aşık olmuşam" diyerek Resulünü katına yükseltti. Araplar beklenmedik bir olayla karşılaştıklarında 'sübhanellah' diyorlar. Biz de olağandışı bir durumla karşı karşıya kaldığımızda 'fesübhanellah' deriz. İsra süresinde Rabbimiz 'sübhane' ifadesi ile sureye giriş yapıyor. Yani öylesine bir durumla karşılaşacaksınız ki idrakiniz asırlar geçse de bunu kavramaktan aciz kalacak demektedir. Müslüman Allah’ın her şeye gücünün yettiğine inanmazsa imanî olarak problem yaşar. Dinimizde metafizik alem, ibadetler ve Ahiret ahvali ancak nakille bilinebilir. Nakil ise Kur’an ve Sahih sünnettir. Bu alana akıl işlemez, akıl belki  hikmetini anlamaya çalışabilir. Ziya Paşa: “İdrak-i maali bu küçük akla gerekmez; zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez!” diyerek aklın yetersiz kalabileceğini ifade ediyor.
Bu hadise, çok mübarek bir yerden etrafı bereketli kılınan bir yere oradan da semaya kadar devam eden bir yolculuktan ibarettir. Niçin etrafı bereketli bir yer?Çünkü, peygamberlerin çoğu orada yaşadı, orada tevhid mücadelesi verdi ve orada defnedildiler.
       Kur'an Necm suresinde bu hadiseyi şöyle ifade eder: "Derken O' na yaklaştı, daha da yaklaştı. İki yay aralığı yahut daha az kaldı. Böylece Allah, kuluna vahyettiğini vahyetti. Kalp de O'nu yalanlamadı."(Necm,8-12)
     Mevlidin yazarı Süleyman Çelebi Hazretleri bu hadiseyi şöyle dile getirmiştir:
      "Şeş cihetten ol münezzeh Zülcelâl
        Bî-kem ü keyf ona gösterdi cemal.
        Âşikâre gördü Rabb'ül- izzeti
        Âhiretde öyle görür ümmeti''
        21.yüzyılın çağdaş insanı  bugün uzaya füze fırlatıyor, uzaydan fotoğraflar gönderiyor. ABD Venüs Ekspres'i isimli uzay aracını 9 Kasım 2005'te uzaya fırlattı.11 Nisan 2006'da yörüngesine yerleşti. Beş ayı aşan bir zaman diliminde bu hadise gerçekleşti. Hem de bir gezegenden diğerine yapılan bir yolculuk bu. Efendimiz yedi kat semayı aştı ve Allah'a yaklaştı. Acaba efendimiz bu mesafeyi ışık hızıyla mı aşmıştı? Burada çağları aşan bir mucize olabilir mi?
       Efendimiz bu hadiseyi rüyasında mı gördü? Rüyada olsaydı buna kimse itiraz etmezdi?Hem cismen hem de ruhen gittiği için müşrikler hop oturup hop kalktılar.
       Resulüllah, miraçtan önce bizim gibi görmediğine inanırken miraçtan sonra gördüğüne inanmaya başladı. Miraç gecesinde miracın yaşandığı toprakları ve bu topraklarda yaşam mücadelesi veren din kardeşlerimizi dualarımızda unutmayalım. Miraç hediyeleri olan Bakara suresi son ayetlerini ve özellikle de duaları ezberleyerek. Yine üç aylar gelip geçiyor, hala namazdan gafil isek, Rabbimize gerçek manada iman edip bizi gizli ve açık şirke götürecek durumlardan  kendimizi alıkoyamıyorsak o zaman miraç, merasimden öteye geçmemiş olur. Bu duygularla miracın manevi olarak bizim şuurlanmamıza, günahlardan  günahsız bir hayata yükselip yücelmemize vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.
Kandiliniz mübarek olsun.
                                  
            Aydın YIĞMAN 
          Kırklareli Müftüsü


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Isparta'da Vali Baruş, Kurumlardan Brifing Almaya Devam Ediyor
Isparta'da Vali Baruş, Kurumlardan Brifing Almaya Devam Ediyor
Erzincan'da Doktor Altay Cem Meriç üniversite öğrencileri Ile Bir Araya Geldi
Erzincan'da Doktor Altay Cem Meriç üniversite öğrencileri Ile Bir...