Kirklareli’de Müftümüzün Ramazan Mesajı

Kirklareli'de Müftümüzün Ramazan Mesajı

müftümüzün ramazan mesajı

12 Nisan 2021 - 17:30

Sayısız nimetlerle bizi buluşturan, bu nimetlerin en büyüğü olan Ramazan ayına bizi kavuşturan Rabbimize hamd olsun.
Bizi irşad ederek nefislerimizi şeytana mesken yapmaktan kurtaran efendimize salât ve selâm olsun.
Rabbim bu ayın sonunda günahlarımızı affederek cennetine nail eylesin.
Allah’ın rahmetinin bol bol tecelli ettiği bu mübarek iklimde zamanın kıymetini bilelim. Ramazan ayının her anı kıymetlidir. Ramazanda mazeretsiz olarak tutulamayan bir orucun karşılığında senenin tamamı oruçlu geçirilse bile, Ramazan orucunun bir gününün sevabına erişilemez.

Seksen küsur yıllık ibadetten daha faziletli olan Kadir Gecesi, Ramazan’ın içerisinde gizlidir. Bu kazançlı geceyi yakalayabilmek için haramlardan uzak durmalı, dini emir ve yasakları ihmal etmemeli, günde bir cüz Kur’an-ı Kerim okumalı, namazlardaki tesbihatı ifa etmeli, beş vakit namazımıza ilaveten teravih namazımızı da eda edersek geceyi ihya etmiş gibi olacağımızı unutmamalıyız.
 “Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır.”(Buhârî, “Ṣavm”, 20)buyuran Efendimizin sözünü unutmayalım ve ve sahura kalkmayı ihmal etmeyelim. Sahur yapanlara melekler istiğfar etmektedirler. Sahurda yemekten önce teheccüd namazı, yemekten sonra da K.Kerimi mealiyle birlikte okumayı ramazan boyunca yapalım.
 
Beş vakit namazı ihmal eden kardeşlerimiz bu Ramazanda bir daha ihmal etmemek üzere bir başlangıç yapsınlar. Küçücük  bir virüs karşısında dahi acziyetimizi ve Rabbimize ne kadar muhtaç olduğumuzu bir kez daha düşünsünler. Allah’a el açarken, ona yalvarırken, ondan korunma dilerken, rızık isterken ve çoluk çocuğumuzun hayrını dilerken, onun huzuruna boş çıkamayacağımızı, ancak onu hoşnut ederek çıkabileceğimizi çok iyi bilmek durumundayız. Allah hepimize hayırlı ömürler bahşetsin ama, bu Ramazan-ı Şerif’in son Ramazanımız olmayacağını bilemiyoruz. Ölüm yaş farkı gözetmeden ruhları bedenden ayırıyor. Geçen  yıl aramızda olan pek çok kardeşimiz bu yıl aramızda yoklar.

 
Kardeşlik, dayanışma ve paylaşma ayı olan Ramazan-ı Şerifte, çevremizdeki fakirleri, memleketimizdeki muhacir kardeşlerimizi ve dünyanın her bir köşesindeki muhtaç kardeşlerimizi de unutmayalım. Sahip olduklarımızı  onlarla da paylaşarak makbul dualarına nail olalım. Bu  iyiliğimizin, ömrümüzün ve kazancımızın bereketine vesile olacağına inancımızı yitirmeyelim.
      Korona virüs sebebiyle işini kaybeden ve maddi sıkıntılar çeken  kardeşlerimizi asla ihmal etmeyip onların gönüllerine de dokunalım.
 Allah, infak edilenin yerine o malı mutlaka geri vereceğini(Sebe,39),infak edenin bire yedi yüz hatta daha fazlasıyla ödüllendireceğini (Bakara,261)haber vermektedir.
    Ramazan-ı Şerif’in tövbe ayı olduğunu hatırımızdan çıkarmayalım. Allah Teala, içtenlikle pişmanlık duyarak tövbe eden ve iyiliğe yönelen kullarının tövbesini kabul eder ve onları affeder. Nasıl olsa daha yaşım genç,bir gün tövbe ederim diye günah işlemeye devam ederek Hakk’a yönelmeyenlerin gün geçtikçe Hakk’ı bulması zorlaşır hatta imkânsız hale gelir.
 
İşveren kardeşlerimize ve  patronlarımıza da Resulullah’ın (s.a.v.) “Ramazan-ı Şerif’de emrinde çalışanların iş yükünü hafifletmeleri” tavsiyesini hatırlatmak isterim. Allah için bu fedakarlığı gösteren işverene veya amir’e Allah’ın yardım edeceğini, oruç tuttuğundan ve ibadetini yerine getirdiğinden dolayı  iş yükü hafifletilen çalışanın patronuna  dua edeceğini ve oruçlunun duasının makbul olacağını da aklımızdan çıkarmayalım.

Dünyaya sadece mal mülk kazanmak, zengin olmak, yüksek diplomalar almak, şan şöhret sahibi olmak amacıyla gelmedik. Dünyaya geliş gayemiz, Allah’a kulluktur. Bu gayeyi ıskalayanın her şeyi boşa gider. Bu gayeyi koruyan kimsenin de her şeyi değer kazanır. Dünya nimetleri, Allah’a kulluk yolunda sadece vasıtadır, araçtır. Amacı kaybetmezsek araç daha değerli hale gelir. Araçları amaç haline getirdiğimizde Allah korusun Allah yolundan sapmış oluruz.

Sevgili kardeşim, niçin buradasın ve neyi arıyorsun? Aradığını bilmek kadar doğru yerde aramak da önemlidir. Eğer yola çıkarken zorlukları göze alırsan, yol senin için hakikat yolculuğuna dönüşür. Hz.Mevlâna:”Neyi arıyorsan osun sen” der. Hayat yolculuğunun hakikat yolculuğuna dönüşmesi için önce yola kendi içinden başlamalısın. Çilesini çekmediğin, uğruna mücadele etmediğin şeyi elde etsen de manasını idrak edemediğinden kıymetini bilemezsin. Görünüşte sahip olabilirsin ama hakikatte senin olmamıştır. Hayat yolculuğunda karşına çıkan herkese Yüce Allah’ın bir eseri olarak merhamet ve muhabbetle bakabilmek hakikatin ta kendisidir. Ramazan ayı inşaallah bizi bu hakikatlere ulaştırsın.
“Doğrusu son varış Rabbinedir.”(Necm,42)ayeti kerimesinin sırrına eriştirsin.
Cenab-ı Hakk, sağlık afiyet içerisinde Ramazan-ı Şerifimizi değerlendirmeyi, affa mazhar olarak bayrama ulaşmayı nasip eylesin.Ramazan ayınız mübarek olsun.Ramazan cümlemizi mübarek kılsın.     
                                                                                                                        Aydın YIĞMAN
                                                                                                                   KIRKLARELİ MÜFTÜSÜ


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Tekirdağ'da 23 Nisan'da Hastanede Yatan çocuklara Ziyaret
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Manevi Rehberlerle Istişare Toplantısı Yapıldı