Kırşehir Il Müftülüğü Tarafından Mevlid-i Nebi Haftası...

Kırşehir Il Müftülüğü Tarafından Mevlid-i Nebi Haftası Dolayısıyla "peygamberimiz, Cami Ve Irşat" Konulu Konferans Düzenlendi.

kırşehir il müftülüğü tarafından mevlid-i nebi haftası dolayısıyla "peygamberimiz, cami ve irşat" konulu konferans düzenlendi.

06 Ekim 2022 - 17:40

Dr. İbrahim Sağlam ;” İnsanlık tarihinde, İslam ümmeti kadar Peygamberimizin ağzından dökülen hikmetli sözleri ve onun tarafından sergilenen örnek tutum ve davranışları sonraki nesillere aktaran ve bunu aktarmak için de binlerce cilt literatür oluşturan başka bir ümmet olmasa gerektir.”

İl Müftülüğümüzce 05/10/2022 Çarşamba günü saat 14.30’da İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Kocabey Köyü Camii İmam-Hatibi Rıdvan Koçer'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Daha sonra program Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Mevlid-i Nebi sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Ardından programın açılışında konuşan İl Müftüsü Mehmet Yaman, "Diyanet İşleri Başkanlığımızca, bu yıl 07 Ekim 2022 Cuma gününün de Mevlid Kandili olması nedeniyle, 01-15 Ekim tarihleri 'Mevlid-i Nebi - Camiler ve Din Görevlileri Haftası' olarak, 'Peygamberimiz, Cami ve İrşat' teması ile birlikte kutlanmaktadır. Peygamber Efendimiz (S.a.v), Allah’ın bizlere bir ihsanı ve hidayet rehberidir. Kur’an’ı Kerim’de 'Andolsun, Allah, mü'minlere kendi içlerinden; onlara ayetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitab ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler.' buyrulmuştur.

Müftü Yaman konuşmasında; “Mevlid-i Nebi Haftası'nın Sevgili Peygamberimizi (Sav) anma ve anlama haftası olduğunu belirterek, bizleri buraya toplayan Peygamber sevgisidir. 14 asır önce Allah’ın rahmet olarak gönderdiği alemlere rahmet Peygamberimize Efendimize 14 asır önce sevgi nasılsa bu günde aynıdır.” dedi.

Program Müftü Mehmet Yaman’ın konuşmasının ardından Valimiz sayın H.Mete Buhara’nın konuşmasıyla devam etti.

Vali Buhara konuşmasında; “Din görevlisin yapmış olduğu görevi önemlidir, değerlidir. Toplum nezdinde yapmış olduğunuz görevinizin bir anlamı vardır. Din görevlisi yapmış olduğu hareketlerine ve davranışlarına dikkat etmelidir. Temsil ekmiş olduğu makamın hakkını verecektir. Toplumdaki kişileri kesinlikle dışlamayın onlarla iyi ilişkiler kurarak sorumluluk bilinci içerisinde olun. İnsanları giyimlerine göre algılamayın. Kendi eksiklerimizi tamamlayarak görevimizi en iyi şekilde yapma bilinci içerisinde olmalısınız. Hoşgörünüz yüksek olsun, özellikle gençlerle diyaloğunuz iyi olsun, Çocuklarla ilgi ve alakayı kesmeyin, çocukları önemseyin. Bu vesile ile din hizmetlerinin layıkıyla ifası için gece-gündüz gayret gösteren tüm din görevlilerimizin haftasını tebrik ederim." dedi.

Ardından "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" konulu konferans vermek üzere kürsüye gelen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Sağlam kürsüye geldi.

Dr. İbrahim Sağlam konuşmasında;” İnsanlık tarihinde, Allah Rasulü (Sav) kadar bütün söz ve davranışları, hayatının en ince teferruatına kadar kitaplara kaydedilen başka bir şahsiyetin var olduğu herhalde söylenemez. Yine insanlık tarihinde İslam ümmeti kadar Peygamberimizin ağzından dökülen hikmetli sözleri ve onun tarafından sergilenen örnek tutum ve davranışları sonraki nesillere aktaran ve bunu aktarmak için de binlerce cilt literatür oluşturan başka bir ümmet olmasa gerektir.” dedi.

Sağlam konuşmasına şöyle devam etti.” Elbette bunda sahabe neslinden günümüze kadar bütün Müslümanların Rasulullah’a (Sav) karşı gönüllerinde duydukları tarifi imkansız sevgi ve muhabbet etkili olmuştur. Hz. Peygamber’i (Sav) bütün yönleriyle anlatma ve asr-ı saadeti şimdiki zamana taşıma gayretleri yanında Kur’an’ı hayatla buluşturma, sünnetin ilke ve değerlerini yaşanır kılma, metin ile hayat arasında köprü kurma gayretlerinin de büyük rolü olmuştur.

Allah Teala’nın beşeriyete en son gönderdiği ve kıyamete kadar en güzel örnek/üsve-i hasene insan Hz. Muhammed’dir. (Ahzab, 33/21.) Kur’an, Hz. Peygamber’in de tebliğ ile yükümlü olduğu belirtilmekte, Hz. Peygamber’e kendisine indirilen Kur’an-ı Kerim’i tebliğ etmesi, şayet bu görevi yerine getirmezse Allah’ın risalet mesajını insanlara iletmezse görevini yapmamış olacağı ifade edilmektedir. Tebliğ görevinin öneminin farkında olan Hz. Peygamber, hayatı boyunca bu görevi hakkıyla yerine getirmeye çalışmıştır.

Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Sağlam son olarak sözlerini şöyle tamamladı. "Efendimizin en önemli özelliklerinden birisi tebliğ ve irşat dilinin Kur’an’ ın ifadesiyle kavli leyyin oluşudur. Vahyin gözetiminde devam eden Sevgili Peygamberimizin davet ve irşat faaliyetlerinin başarıya ulaşmasında hiç şüphesiz takip edilen nebevi yöntem etkili olmuştur. İnanç ve gayreti, samimiyet ve ihlası, güvenilirliği ve doğruluğu, sabrı ve merhameti, fesahat ve belagati, bu süreçte Hz. Peygamber'in en büyük yardımcısıdır. O, muhataplarına değer vermiş, onları iyi tanımış; onların aklî derecelerine, ictimaî seviyelerine ve içinde bulundukları şartlara göre hareket etmiştir." dedi.

Program, Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile son buldu. Yoğun ilginin gösterildiği programa Valimiz sayın H. Mete Buhara, İl Müftüsü Mehmet Yaman, İl Müftü Yardımcıları, Şube Müdürleri, din görevlileri ile Kur’an Kursu öğreticileri katıldı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Afyonkarahisar'da Gençlik Koordinatörlüğü Ve Manevi Rehberler Istişare Toplantısı
Afyonkarahisar'da Gençlik Koordinatörlüğü Ve Manevi Rehberler...
Antalya'da şevval Umrecileri, Dualarla Kutsal Topraklara Uğurlandı.
Antalya'da şevval Umrecileri, Dualarla Kutsal Topraklara...