Mutad ilçe müftüleri toplantısı bu ay Çavdarhisar İlçe Müftülüğü ev sahipliğinde Çavdarhisar İlçe Müftülüğü Gençlik Merkezinde yapıldı.
İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş başkanlığında yapılan toplantıya ilçe müftüleri ve vekilleri katıldı.
Müftüler, Çavdarhisar ilçesinde bulunan tarihi antik şehir Aizanoi'yi ziyaret etti. Antik kent, rehber eşliğinde gezildi. Kütahya, Antik Medeniyetler ile Modern Medeniyetlerin kesişme noktasında yer alıyor.
Çavdarhisar Müftüsü Erkan Aksu'nun Asr suresini okuduğu tiyatro alanında İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, ilçe müftülerine Antik tiyatro içinde Asr Suresinin mesajını içeren bir hitabede bulundu.
Aizonai:
Aizanoi Antik Kenti Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıktadır. Penkalas (Kocaçay) Irmağı'nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar'ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas'ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Aizanoi kenti, antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Helenistik Dönem'de bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1'nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.
Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi iken, 7'nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ'da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi'nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.