CAMİLERDE OYUN OYNATIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


Yaz Kur'an kurslarının başlamasıyla birlikte, "Camilerde Çocuk Sesi, Vatanımın Neşesi" sloganını hayata geçirebilmek için, din görevlilerimizin camilere gelen çocuklarımızı neşelendirebilmek adına her türlü yola başvurduklarını görüyoruz.  Nitekim 2018 Yaz Kur'an Kursları Uygulama Esaslarında, derslerin işlenişinde konunun özelliğine göre oyunla öğretim yönteminden de faydalanılması gerektiği ifade edilmiştir. Ancak hangi oyunların, cami ortamına ve konulara uygun olarak nasıl uygulanması gerektiğiyle ilgili ayrıntılı bir açıklama ve yeterli uygulama örneklerine rastlanılmamaktadır. Belki de bu yüzden bazı din görevlileri sırf çocukları eğlendirmek amacıyla cami ortamına uymayan, din eğitimi açısından eğitsel olmayan ve çoğu zaman da cami cemaatinin tepkisine neden olan ugulamalara başvurmaktadırlar. Çünkü çocukları eğlendirelim deniliyor, ancak "Nasıl?" sorusuna tatmin edici cevap verilmiyor. Bu problemin çözümüne bir nebze katkıda bulunabilmek adına yaklaşık iki yıldır hazırlayıp uyguladığımız "Camiyi Sevdiren Çocuk Oyunları" örneklerine YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz: http://www.youtube.com/channel/UCSLc-bY1qKMUpRNcPRAwXSQ/videos?view_as=subscriber Bu yıl da, bu tür oyun örnekleri çoğaltıp, sizlerle paylaşmaya gayret edeceğiz inşallah. 

Ayrıca bu yıl ilk defa uygulamaya konulan "Sosyal ve Kültürel Etkinlikler" dersinin öğretim ilke ve yöntemleri arasında yer alan şu madde, camide oyun konusuyla ilgili son derece önemlidir: "Oyunun çocuklar için en uygun öğrenme yöntemlerinden biri olduğundan hareketle, etkinliklerde oyun kullanılmalıdır. Bununla birlikte oyunun bir araç olarak kullanıldığı unutulmamalı, her oyunda din eğitimine yönelik bir amacın bulunmasına dikkat edilmelidir." Bu ifadeden hareketle, özellikle cami ortamına uygun eğitsel oyunların özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Özetle ifade etmek gerekirse, cami ortamında uygulanan oyunların etkili olabilmesi için şu üç özelliğe sahip olması gerekmektedir:

  1. Oynatılacak olan oyunun öncelikle eğitsel olması gerekir. Her oyun eğitsel değildir.
  2. Oyunun eğitsel olması yanında, din eğitimi açısından da faydalı olması gerekir,
  3. Oyunun çok fazla materyal gerektirmeyen, daha çok fiziksel olarak oynanabilir olması gerekir.