Malatya’da Esnaf Duası Yapıldı

Malatya'da Esnaf Duası Yapıldı

esnaf duası yapıldı

15 Haziran 2019 - 18:06

Ahilik teşkilatının kurulmasından itibaren bir gelenek haline gelen ve artık unutulmaya yüz tutmuş Esnaf Duası, 14.06.2019 Cuma günü Hacı Yusuf Taş (Yeni) Camii yanında İl Müftümüz Veysel IŞILDAR, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Şevket KESKİN ve Esnafların katılımıyla yapıldı.

Hacı Yusuf Taş (Yeni) Cami İmam Hatibi Ramazan DİNÇ’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda dua öncesinde Ahilik ve Esnaf Duası hakkında konuşan İl Müftümüz IŞILDAR; “Ahilik, Anadolu’da Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda o dönem Anadolu'ya göç eden Türkmenlere hem aş ve iş imkânı sağlamak, hem de onları iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline getirmek için kurulan ve kökleri bin yıl öncesine kadar dayanan bir teşkilattır.

Ecdadımız zamanında çarşı esnafı her sabah dükkânlarını açmadan önce toplanıp dua ederlerdi. Sabah namazında camide buluşan esnaf, namazdan sonra çarşının dua kubbesi adı verilen bölümünde toplanırdı. Burada kendi aralarından seçilmiş olan ilmine güvenilir bir kişinin önderliğinde doğruluk yemini ile helâl ve bereketli kazançlar elde etmek için dua eden esnaf daha sonra dükkânlarını açardı. Bizlerde Malatya’mızda bu uygulamayı yeniden canlandırmak amacıyla her hafta Cuma Namazı öncesinde Hacı Yusuf Taş (Yeni) Cami civarındaki esnaflarımızın katılımıyla Esnaf Duası yapmayı ve ilerleyen zamanlarda da bu uygulamayı genişleterek ilimizin birkaç yerinde daha uygulamayı planlıyoruz” dedi.

Yozgat'de Emekli Din Görevlisi Ali Açan Ebediyyete Uğurlandı
Agri'da Umreciler Dualarla Uğurlandı