Manisa İl Müftülüğü tarafından din hizmetlerinde verimliliği arttırmak, etkili ve sahih din hizmeti sunumuna katkı sağlamak amacıyla Vaaz ve İrşat Çalıştayının üçüncüsü gerçekleştirildi.
"Dijital Dünya ve Sorumluluklarımız" ana temasıyla tarihi Bedesten Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan ve Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ konuşmacı olarak katıldı.
İki oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayın ikinci oturumu "Sosyal Medya Platformlarının Vaaz ve İrşad Hizmetlerinde Kullanımı", "Dijital Çağın İletişim Ahlakı", "Post Modern Çağda Yeni Dini Kimlikler", "Dijitalizmin Ortaya Çıkardığı Problemler" başlıklı atölye çalışmaları ile devam etti.
Vaiz ve Din Hizmetleri Uzmanlarının katıldığı atölyelere il müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri başkanlık etti.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirilen Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Bizler dinimi mübini İslam’ın, vaazın ve irşadın, Toplum herkesin ulaşması noktasında gayret sarf etmekle yükümlü olan insanlarız. Bu sorumluluk bu yükümlülük aynı zamanda bir nimettir Rabbimizin bir lütfu’dur ikramıdır. Tarih boyunca iyiliğe davet eden, kötülükten sakındıran ve toplumu doğruya yönlendiren nice insanın, farklı dönem ve bölgelerde güçlü vaaz gelenekleri tesis ettiğini, insanın fıtratında var olan iyiliğe meyilli hal ve nasihati, hayatın vazgeçilmez bir ögesi kılarak iyilik hareketlerinin devamını sağladıklarını" söyledi.
"Bir vaizin etkili ve verimli konuşmaları ile sıradan bir konuşmacı olmanın ötesinde toplumu yönlendiren ve nesilleri şekillendiren kişi olduğunu dolayısıyla gündemden haberdar olup akıp giden hayatı yakalayan, toplumun dertlerine dokunan, çözüm üreten konuşmalar yapması gerektiğini" hatırlan İl Müftüsü Soykök, sosyal hayatın tanzim edilip korunmasında önemli fonksiyonu olan vaaz ve vaizlik kurumunun kitleler üzerindeki etkisinin de yadsınamaz bir gerçek olduğunu belirterek, "bu gerçekten hareketle, 21. yüzyılda, özellikle dijitalizmin konuşulduğu bu günlerde vatandaşların iyilik yönünü ön plana çıkarıp, onları kötülüklerden uzak tutacak söylemler geliştirmek ve vaaz irşad hizmetlerinde karşılaşılan sorunlara çözüm aramak amacıyla Manisa genelindeki din görevlileriyle çalıştay yapma ihtiyacı hasıl olduğunu" kaydetti.
Müftü Soykök, “Biz vaaz ve irşad konularımızı vaaz ve irşat dilimizi ve yöntemimizi yaşadığımız çağa nasıl uyarlayabiliriz? Bundan on yıl sonra dünya nasıl bir halde olacak ve biz bundan 20 yıl,50 yıl sonra yeniden inşa edilecek olan bu dünyaya hazırlıklı mıyız? Sanal alem, yapay zeka, transhümanizm ve metaverse gibi kavramlara hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bu anlamda irşat dilimizi ,yöntemimizi değiştirmemiz, güncellememiz gereken alanlardır.”dedi.
Soykök, "Bu çalıştayla beraber düşünmeyi, beraber dijitalleşmeyi, robotlaşmadan insan kalarak dijitalizmi insanlığın, kendimizin ve ailemizin hayrına nasıl kullanacağımızı, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, dijital medyanın tehlikelerinden kaçarak kalbi olan, vicdanı olan, insanlığa hayırlı bir dijital alemi nasıl kurabileceğimizi konuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.
İlk oturum Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan “Diyanet İşleri Başkanlığının Dijital Yayın Faaliyetleri”
Ardından Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ “Dijital-Sanal Dünya ve Gençlik” sunumunu ile sona erdi.
ikinci oturumu "Sosyal Medya Platformlarının Vaaz ve İrşad Hizmetlerinde Kullanımı", "Dijital Çağın İletişim Ahlakı", "Post Modern Çağda Yeni Dini Kimlikler", "Dijitalizmin Ortaya Çıkardığı Problemler" başlıklı atölye çalışmaları ile devam etti.
Manisa İl Müftülüğü sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan çalıştay İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya’ nın sonuç bildirgesini okuması ile sona erdi.