Nevşehir’de Il Müftüsü Kazım Güzel’den üç Aylar Ve Regaib...

Nevşehir'de Il Müftüsü Kazım Güzel’den üç Aylar Ve Regaib Kandili Mesajı

il müftüsü kazım güzel’den üç aylar ve regaib kandili mesajı

24 Ocak 2023 - 18:35

Değerli Kardeşlerim;

    Allah’ın zamanlar içinde mukaddes kıldığı; kadim kültürümüz ve dinî hayatımızda üç aylar diye bilinen, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının manevi iklimine yeniden ulaştıran Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun. 23 Ocak 2023 Pazartesi günü 11ayın sultanı Ramazan’ın müjdesi olan Receb’in ilk gününü, önümüzdeki 26 Ocak Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece ise Regaib gecesidir.

    Yüce Rabbimiz, ömrümüzü daha anlamlı ve bereketli kılabilmemiz için fırsatlar sunar bize. Zamanın hızla akışını haber veren ve idrak edeceğimiz üç aylarda bu fırsatlardan biridir. Bu fırsat ve zaman sermayesi, hayata adeta yeni bir başlangıç yapmamız ve tertemiz bir sayfa daha açmamız içindir. Bu fırsat, kendimizi hesaba çekmemiz, hatalarımızı gözden geçirip düzeltmemiz ve günahlarımıza tövbe etmemiz içindir. Şüphesiz bu mevsimden hakkıyla istifade edebilmenin tek yolu, mukavemetli bir iman, kayıtsız bir teslimiyet ve samimiyetten geçmektedir.

    Rabbimizin dünya hayatında bizler için takdir ettiği kısa zaman dilimine ömür diyoruz. Ömür, mamur edilmesi, ebedi kazanca dönüştürülmesi gereken hayatı ifade eder. Eğer fani dünya hayatı, Allah’a iman ve salih amellerle donatılmışsa mamur edilmiş demektir. Eğer bu kısacık hayat, emanet ve sorumluluk bilinciyle Allah’ın razı olacağı şekilde yaşanmışsa bereketlenmiş demektir.

    Manevî değerine Kur’an-ı Kerim’de ve Sevgili Peygamberimizin hadis-i şeriflerinde işaret buyurulduğu bu zaman dilimleri, yeniden derin bir tefekkürün, esaslı bir murakabenin ve kapsamlı bir nefis muhasebesinin yapılması için mühim bir fırsatın sunulduğu, rahmet dalgalarının başladığı, manevî huzur ve sükûnun kalplere doğduğu, ilâhî rahmetin coştuğu aylardır. Bu aylar girince mü’minlerin ruhlarını manevî bir hava kaplar. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Allah’ın rahmeti bu gecelerde mü’minler üzerine yağmur gibi yağar.

    Her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, mü’minlere dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Bununla beraber, nurlanmış olan bu mübarek arınma mevsiminin içinde barındırmış olduğu Regaib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.

    Hz. Peygamber (s.a.s.) üç aylar hakkında şöyle buyururlar: “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.”  “Ey Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübaret kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” diyerek dua etmiştir.

Değerli Kardeşlerim;

    Recep ayının ilk Cuma gecesi olan “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamına gelen Regaib kandili, Yüce Allah’ın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibâdetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir.  Regaib rahmetin, faziletin, bereketin ruhlara düşen ilk cemresidir. Ruhumuza baharların gelme zamanı olan böyle bir geceyi 26 Ocak Perşembe akşamı idrak edeceğiz inşallah.

    Bu vesileyle Nevşehirli kardeşlerimizin ve tüm İslam âleminin üç aylarını ve Regaib kandilini tebrik ediyorum. Arınma mevsimi üç ayların aziz ve necip milletimize ve tüm insanlığa huzur, barış ve hayırlar getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Cenâb-ı Hak, efendimizin duasına icabetle Recep ve Şaban ayını mübarek kılsın ve bizi Ramazan’a kavuştursun.”

Kazım GÜZEL
Nevşehir İl Müftüsü


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Zonguldak'ta öğrenciler Yardım Kampanyasına Katıldı.
Zonguldak'ta öğrenciler Yardım Kampanyasına Katıldı.
Isparta'da Vali Baruş, Kurumlardan Brifing Almaya Devam Ediyor
Isparta'da Vali Baruş, Kurumlardan Brifing Almaya Devam Ediyor